Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Bookmark and Share
Βρίσκεστε εδώ: Home / e-shop / Βιβλία / Γεωτεχνικά βιβλία

Η Μελισσοκομία

Η Μελισσοκομία

Κωδικός:Γ0232

Ενημερώθηκε: 16/6/2015

Διαθέσιμο ('Aμεσα)
Προσθήκη στο καλάθι
Τιμή κανονική:
22,30€ + Φ.Π.Α. =  23,75€
Τιμή συνδρομητή:
21,13€ + Φ.Π.Α. =  22,50€

25,00 ευρώ
συγγραφέας: Νικολαΐδης Ι. Νικ.
σελίδες: 360
Κυκλοφορία: 01 Μαρ 2014
διαστάσεις: 17x24 cm
εκδόσεις Ψύχαλου

Σύγχρονες Μέθοδοι Εντατικής Εκμετάλευσης

 

Ο πιο κλασικός οδηγός μελισσοκομίας που αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο για κάθε Έλληνα μελισσοκόμο. Ανανεωμένη έκδοση με προσθήκες για τις νέες παθήσεις του μελισσιού αλλά και για τη βιολογική μελισσοκομία.

Το παρόν σύγγραμμα έχει σκοπό την καθοδήγηση των μελισσοκόμων στην εφαρμογή καλύτερων μεθόδων, προς εντατική και προσοδοφόρα εκμετάλλευση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Οι μέθοδοι που περιγράφονται, είναι από πολλού γνωστές σε άλλες χώρες, και μάλιστα στην κοιτίδα της σύγχρονης μελισσοκομίας, την Αμερική. Τις περισσότερες δε των μεθόδων αυτών, εφάρμοσε και ο ίδιος ο κ. Νικολαϊδης κατά συνέπεια, δεν είναι απλά μόνο θεωρίες, αμφίβολες ωφελιμότητας, αλλά μέθοδοι δοκιμασμένες και εφαρμόσιμες.

Στο βιβλίο αυτό περιέχονται όλα τα πρακτικά πορίσματα πολυετούς πείρας, δικής του και ξένης, αποβλέποντας στο πώς, καλύτερα και αποτελεσματικότερα, θα βοηθηθούν οι προοδευτικοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, όπως ευρύνουν τον κύκλο των γνώσεων τους, και να δουν τους νέους ορίζοντες, οι οποίοι ανοίγονται προς αυτούς για την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εντατικής εκμετάλλευσης. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος του Γ.Β. Σελλιανάκη….15

Πρόλογος του συγγραφέα….17

Πρόλογος στην παρούσα έκδοση….19

Εισαγωγή: Η ελληνική μελισσοκομία στους αιώνες

Ο Αρισταίος….21

Υπήρχε συστηματική μελισσοκομία κατά τους προϊστορικούς χρόνους;….21

Η μελισσοκομία κατά τους ιστορικούς χρόνους μέχρι τον Αριστοτέλη….25

Το έργο του Αριστοτέλη….25

Η μελισσοκομία μετά τον Αριστοτέλη….27

Κεφάλαιο Α: Η μελισσοκομία ως επιχείρηση

Πως εξελίχθηκε η μελισσοκομία ως επιχείρηση;….29

Πως εξελίχθηκε στην Ελλάδα η σύγχρονη μελισσοκομία;….32

Η δράση του Εποικισμού Μακεδονίας – Θράκης….33

Η δράση του υπουργείου Γεωργίας και της ΑΤΕ….34

Η μεταπολεμική εξέλιξη της μελισσοκομίας….34

Η δράση των Μελισσοκομικών Σχολών….35

Η συμβολή των σύγχρονων βιβλίων….36

Η πρόοδος της μελισσοκομίας στις επαρχίες της Ελλάδας….37

Η συμβολή των προσφύγων….38

Η δράση των Συνεταιρισμών….40

Το κρατικό ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία….41

Το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα….41

Ποιες οι βάσεις μιας μελισσοκομικής επιχείρησης;….42

Ποια τα πιθανά κέρδη μιας μελισσοκομικής επιχείρησης;….42

Ποια η πιθανή ζημιά μας μελισσοκομικής επιχείρησης;….43

Τι έκταση μπορεί να πάρει μια μελισσοκομική επιχείρηση;…..44

Συμπέρασμα….44

Υπάρχουν μελισσοκομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;….45

Άλλα πλεονεκτήματα της μελισσοκομικής επιχείρησης….46

Κεφάλαιο Β: Γενικά στοιχεία για τη μέλισσα

Ο σκοπός της μέλισσας μέσα στο πλαίσιο της Δημιουργίας

Η εργασία της στην κυψέλη….47

Τι είναι κυψέλη;….51

Τι είναι βασίλισσα;….51

Τι είναι ο γόνος;….53

Τι είναι η εργάτρια;….54

Τι είναι ο κηφήνας;….55

Ο ετήσιος κύκλος της εργασίας του μελισσιού….56

Είναι η μέλισσα ενοχλητική;….57

Κεφάλαιο Γ: Η ανατομία της μέλισσας

Το κεφάλι της εργάτριας…..59

Θώρακας….60

Πόδια της μέλισσας….60

Φτερά…..60

Κοιλιά…..61

Στίγματα….61

Κηρογόνοι αδένες…..61

Ο ασκός του μελιού….61

Ωοθήκες….61

Κεντρί….64

Σωματική διάπλαση της βασίλισσας….65

Σωματική διάπλαση του κηφήνα….65

Κεφάλαιο Δ: Εκλογή συστήματος κυψέλης

Τα διάφορα συστήματα κυψέλης…..67

Κυψέλη Λάνγκστροθ…..67

Πρότυπη κυψέλη (στάνταρτ)…..68

Τα 3 περισσότερο διαδεδομένα συστήματα κυψέλης….69

Ποιο σύστημα είναι το επικρατέστερο;……71

Κυψέλη οριζόντιας ανάπτυξης….71

Κυψέλη με ψηλά κάθετα πλαίσια….72

Ποιο είναι το προτιμότερο σύστημα;…..72

Επιχειρήματα υπέρ της μεγάλης κυψέλης…..74

Επιχειρήματα υπέρ της μικρότερης κυψέλης…..74

Τέλεια κατασκευή της κυψέλης….75

Διαστάσεις των διαφόρων μερών της κυψέλης «Στάνταρτ»…..76

Κεφάλαιο Ε: Εκλογή περιοχής προς εγκατάσταση μελισσοκομείου

Σημασία του όρου «περιοχή»….81

Η ιδεώδης περιοχή….81

Τοποθέτηση του μελισσοκομείου….87

Διάταξη των κυψελών….88

Ο χώρος του μελισσοκομείου….89

Αναγκαίες προφυλάξεις….89

Κεφάλαιο ΣΤ: Κατάρτιση του μελισσοκομείου και αύξηση

Αρχική εγκατάσταση….91

Εγκατάσταση σμηνών στις κυψέλες….92

Μετάγγιση….93

Πως γίνεται η γρήγορη μετάγγιση σμήνους και κηρήθρων;….93

Γρήγορη μετάγγιση τους σμήνους χωρίς χρησιμοποίηση των κηρηθρών (Μέθοδος του Χίντον)….95

Μακροχρόνια μετάγγιση του σμήνους χωρίς χρησιμοποίηση των κηρηθρών….97

Εγκατάσταση σμηνών σε κυψέλες από μελισσοδέματα….98

Αύξηση του μελισσοκομείου….100

Κυψέλη – φυτώριο….100

Χρησιμοποίηση των αδύνατων μελισσιών για παραφυάδες….101

Μέθοδος Σόμερφορντ (Sommerford) για το σχηματισμό παραφυάδων….103

Μέθοδος του Δόκτορα Μίλερ (Dr. C.C. Miller)…..104

Παραφυάδες με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου Ντεμαρί (Demaree) και της μεθόδου της τροφαποθήκης ….106

Αύξηση με χωρισμό στο τέλος της κύριας ανθοφορίας….107

Αύξηση χωρίς το σχηματισμό παραφυάδων….108

Κεφάλαιο Ζ: Κορεσμένες και παρακμάζουσες περιοχές. Νομαδική μελισσοκομία

Η Ελλάδα από άποψη μελισσοκομικής χλωρίδας….109

Κορεσμένες περιοχές….109

Περιφερειακά μελισσοκομεία ή Παραρτήματα….110

Νομαδική μελισσοκομία…..112

Η νομαδική μελισσοκομία στην Ελλάδα….13

Πως πρέπει να επιμελούμαστε τα νομαδικά μελίσσια;….114

Πως εφαρμόστηκε η νομαδική μελισσοκομία στην Ελλάδα μέχρι το 1940;….114

Περιφέρεια πρωτεύουσας….116

Μια μεγάλη μεταφορά του συγγραφέα….16

Η νομαδική μελισσοκομία σε άλλες χώρες….117

Τρόπος μεταφοράς των κυψελών…..118

Προετοιμασία για τη μεταφορά των κυψελών….119

Τρόπος φόρτωσης στο αυτοκίνητο….121

Επιμέλεια κατά τη μεταφορά….122

Εγκατάσταση των κυψελών στη νέα τοποθεσία….123

Ένα μεγάλο πρόβλημα της νομαδικής μελισσοκομίας….123

Κεφάλαιο Η: Ποιοι οι συντελεστές της επιτυχίας;

Συντελεστές που εξαρτώνται από την ικανότητα και το χαρακτήρα του μελισσοκόμου….127

Συντελεστές που εξαρτώνται από το περιβάλλον και τα χρησιμοποιούμενα μέσα….131

Κεφάλαιο Θ: Σμηνουργία

Τι είναι σμηνουργία;…..139

Γιατί επιβάλλεται η παρεμπόδιση της σμηνουργίας;….139

Εποχή της σμηνουργίας και φυσικοί νόμοι που τη διέπουν…..140

Φαινομενικά αίτια της σμηνουργίας….140

Πληθωρισμός, δηλαδή υπερβολική αύξηση του πληθυσμού της κυψέλης….142

Μικρή κυψέλη ή έλλειψη επαρκούς χώρου για την ανάπτυξη του γόνου….154

Έλλειψη επαρκούς χώρου για την αποταμίευση του μελιού κατά τη διάρκεια ισχυρής ανθοφορίας….155

Η κληρονομικότητα…..156

Ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεαρών μελισσών και η παρουσία πολλών κηφήνων….157

Έλλειψη επαρκούς αερισμού – Υψηλή θερμοκρασία – Παρατεταμένη κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανθοφορίας…..157

Εμπόδια που παρεμβάλλονται στην εξάπλωση του γόνου….159

Περίπτωση αντικατάστασης της βασίλισσας κατά την εποχή της σμηνουργίας….160

Συμπέρασμα….160

Κεφάλαιο Ι: Σύγχρονες μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης

Περιγραφή της εαρινής ανάπτυξης του μελισσιού….162

Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται;….162

Εφαρμογή εντατικών μεθόδων στη νομαδική μελισσοκομία…..189

Κεφάλαιο ΙΑ: Βασιλοτροφία

Τεχνητή εκτροφή βασιλισσών…193

Σπουδαιότητα της ανανέωσης των βασιλισσών….193

Κάτω από ποιες συνθήκες ανατρέφουν οι μέλισσες φυσιολογικά βασίλισσες;…..194

Ποιος είναι ο λόγος της τεχνητής παραγωγής βασιλισσών;….197

Ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή εκλεκτών βασιλικών κελιών;….197

Ο παράγοντας του κηφήνα στη βασιλοτροφία….198

Η τεχνητή γονιμοποίηση της βασίλισσας….200

Σύγχρονες μέθοδοι τεχνητής παραγωγής βασιλικών κελιών…..202

Βασιλοτροφία μεγάλης κλίμακας – Μέθοδοι Πρίτσαρντ και Τζέι Σμιθ….210

Μέθοδος αυτόματης ανανέωσης των βασιλισσών….218

Μέθοδος αυτόματης ανανέωσης Χ. Δημοπούλου….219

Αυτόματη ανανέωση στη νομαδική μελισσοκομία….220

Εισαγωγή των βασιλισσών….220

Ράτσα….223

Κεφάλαιο ΙΒ: Ο βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός, τροφή των μελισσών….225

Ιδιότητες του βασιλικού πολτού….225

Συστατικά και αξία του βασιλικού πολτού….225

Η αντίδραση εκ μέρους των επιστημόνων….227

Οι νεότερες έρευνες για την ωφελιμότητα του βασιλικού πολτού….228

Ποιος είναι ο ορθός τρόπος διαφήμισης του βασιλικού πολτού;….229

Πως παράγεται ο βασιλικός πολτός που προορίζεται για το εμπόριο;….229

Συλλογή και διατήρηση του βασιλικού πολτού….230

Διάθεση του βασιλικού πολτού….230

Χρησιμοποίηση του βασιλικού πολτού….231

Το μέλλον του βασιλικού πολτού….231

Κεφάλαιο ΙΓ: Τροφοδότηση

Σκοπός της τροφοδότησης….233

Με τι πρέπει να τροφοδοτούμε;….234

Πως παρασκευάζεται το σιρόπι ζάχαρης;…..234

Σταφυλοζάχαρη – Θρεψίνη…..235

Ζαχαροζύμαρο – Κάντιο….235

Τροφοδότες…..237

Τροφοδότηση στην ύπαιθρο….244

Ποιες οι περιπτώσεις τροφοδότησης;…..244

Τι πρέπει να αποφεύγετε κατά την τροφοδότηση;…..251

Κεφάλαιο ΙΔ: Διαχείμαση

Σπουδαιότητα της καλής διαχείμασης….253

Πως ζουν οι μέλισσες το χειμώνα;….253

Κανόνες της κανονικής διαχείμασης….254

Τρόποι Διαχείμασης…..259

Κεφάλαιο ΙΕ: Μελισσοκομικά φυτά

Θυμάρι….261

Ρίγανη και θρούμπι….266

Τσάι του βουνού….266

Εσπεριδοειδή….266

Κουμαριά….267

Ρείκι (κισσούρι, τσάρο)….267

Πεύκο και έλατο….267

Τεχνητή βοσκή…..269

Κεφάλαιο ΙΣΤ: Το μέλι

Ποια είναι η πηγή του μελιού;…..271

Σύσταση του μελιού….271

Ποικιλίες μελιού…..272

Τι επηρεάζει την ποιότητα του μελιού;…..273

Περιποίηση του μελιού από το μελιτοεξαγωγέα….274

Περιποίηση του μελιού εγχώριων κυψελών….277

Ανάμειξη ποιοτήτων (χαρμάνι)….277

Είναι δυνατός ο τεχνητός αρωματισμός του μελιού;….278

Συσκευασία του μελιού….279

Ζαχάρωμα του μελιού….279

Πώληση του μελιού….280

Κεφάλαιο ΙΖ: Λεηλασία

Ποιοι είναι οι λόγοι της λεηλασίας;….283

Πώς να αποφεύγουμε τη λεηλασία;….283

Πως εξελίσσετε συνήθως η λεηλασία;…..284

Μέτρα κατά της λεηλασίας…..285

Λεηλασία κατά τον τρύγο….286

Λεηλασία κατά την τροφοδότηση….287

Προφυλακτήρας κατά της λεηλασίας….287

Προφύλαξη των παραφυάδων κατά της λεηλασίας…..288

Λεηλασία των ορφανών….288

Κεφάλαιο ΙΗ: Εχθροί των μελισσών

Σφήκες….289

Βιολογία….291

Μεγάλος κηρόσκορος….294

Μικρός κηρόσκορος….296

Μικρό σκαθάρι της κυψέλης – Αεθίνα….297

Νεκροκεφαλή ή Αχερώντια….298

Κεφάλαιο ΙΘ: Ασθένειες των μελισσών

Ασθένειες του γόνου…..299

Αμερικάνικη σήψη….299

Ευρωπαϊκή σήψη….302

Παρασηψηγονία….304

Σακόμορφη σήψη….304

Ασκοσφαίρωση….305

Ασπεργίλλωση…..307

Έλεγχος ανθεκτικότητας για τις ασθένειες του γόνου….307

Οι ασθένειες των ενηλίκων μελισσών….308

Βαρροϊκή ακαρίαση….308

Τραχειακή ακαρίαση….319

Νοσεμίαση….321

Μελισσόψειρα….326

Σενοταίνια…..326

Ιώσεις….328

Νόσος του Μάη…..329

Μελανή Νόσος….330

Δυσεντερία….331

Κεφάλαιο Κ: Μυστικά της τέχνης

Μερικοί κανόνες για το άνοιγμα της κυψέλης….333

Σημειωματάριο του μελισσοκόμου….334

Πως βρίσκουμε εύκολα τη βασίλισσα;….335

Πίνακας ανάπτυξης των σκουληκιών των μελισσών…..336

Νιτρικό αμμώνιο…..336

Ένωση σμηνών….338

Ενδυνάμωση αδύνατων μελισσιών….338

Θανατηφόρος περίσφιξη της βασίλισσας….339

Περθενογόνες εργάτριες….339

Πολλά αυγά μέσα σε κελιά εργατριών….340

Πότε χτίζουν οι μέλισσες κηρήθρες με κελιά εργατριών;…..341

Αυτόματη εκκένωση των πατωμάτων κατά τον τρύγο….341

Πως δεν σπάνε οι νέες κηρήθρες στο μελιτοεξαγωγέα;…342

Απλός τρόπος διαφυγής των φυλακισμένων μελισσών…342

Εύκολη διάγνωση της αμερικάνικης σήψης του γόνου….343

Πως καταπολεμάτε η μελισσόψειρα;…..344

Μαρκάρισμα της βασίλισσας….344

Είναι ανάγκη να προσαρμόζουμε το σύρμα στις τεχνικές κηρήθρες;…..344

Απλός και αποτελεσματικός τρόπος διαχείμασης σε εύκρατα κλίματα….345

Λάσπη…..345

Πώς να αποφεύγετε τα τσιμπήματα….345

Νερό για τις μέλισσες…346

Κεφάλαιο ΚΑ: Ευκολίες και ανέσεις του μελισσοκόμου

Καλό καπνιστήρι….347

Καλή προσωπίδα….347

Καλό εργαλείο ανοίγματος….348

Βούρτσα….348

Σκαμνί….348

Εργαλεία….348

Φόρμα….348

Χειράμαξα…..349

Ανταλλακτικά….349

Διάφραγμα βασίλισσας….349

Κάθετα διαφράγματα….349

Αμμωνία…..350

Τι πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας;….350

Φορητό παράπηγμα….350

Καθαροί διάδρομοι….351

Σκιά στο μελισσοκομείο….352

Κεφάλαιο ΚΒ: Λάθη του μελισσοκόμου

Εκλογή της μελισσοκομίας ως επαγγέλματος…353

Κυψέλη μικρής χωρητικότητας…..353

Πολλά συστήματα κυψέλης στο μελισσοκομείο….354

Μην αργοπορείτε τις παραγγελίες κυψελών και άλλων ειδών….354

Μεγάλη αύξηση….354

Αδύνατα μελίσσια…..354

Χρονιά από χρονιά διαφέρει….354

Σύμπτυξη…..355

Φυσική αντικατάσταση της βασίλισσας….355

Ελαττωματικές κηρήθρες….355

Τροφοδότηση….355

Ενδυνάμωση των αδυνάτων….355

Ανεπαρκείς χειμερινές προμήθειες….356

Αραίωση του γόνου….356

Πρόωρος τρύγος….356

Εφευρέτες μελισσοκόμοι….357

Γνώθι σ’ αυτόν….357

Κεφάλαιο ΚΓ: Βιολογική μελισσοκομία

Οι αρχές της βιολογικής μελισσοκομίας….359

Υποχρεώσεις του παραγωγού της βιολογικής μελισσοκομίας….361

Οι δυσκολίες της βιολογικής μελισσοκομίας….361

Κεφάλαιο ΚΔ: Βιβλιογραφία

Μελισσοκομικά συγγράμματα στην ελληνική γλώσσα….362

Μελισσοκομικά συγγράμματα στην αγγλική γλώσσα…363

Φυλλάδια που εκδόθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής….364

Μελισσοκομικά συγγράμματα στη γαλλική γλώσσα….364

Μελισσοκομικά περιοδικά….365

 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4072266 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version