Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Bookmark and Share
Βρίσκεστε εδώ: Home / e-shop / Βιβλία / Γεωτεχνικά βιβλία

Αμπελουργία για κρασιά ποιότητας

Αμπελουργία για κρασιά ποιότητας

Κωδικός:Γ0243

Διαθέσιμο ('Aμεσα)
Προσθήκη στο καλάθι
Τιμή κανονική:
19,62€ + Φ.Π.Α. =  20,90€
Τιμή συνδρομητή:
18,59€ + Φ.Π.Α. =  19,80€

22,00 ευρώ
συγγραφέας: Τσακίρης Αργύρης
σελίδες: 192
διαστάσεις: 17x24 cm
εκδόσεις Ψύχαλου

Το βιβλίο είναι μια πρακτική αμπελουργία και οινολογία για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν και να καλλιεργήσουν μόνοι τους ένα μικρό αμπέλι, ώστε να πάρουν σταφύλια που προορίζονται να οινοποιηθούν και να δώσουν κρασί ποιότητας. Με το κρασί αυτό μπορούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες ή και να προχωρήσουν σε μικρής έκτασης εμπορία. Κύριος στόχος του είναι να αποτελέσει ένα απλό και εύχρηστο εργαλείο, εστιασμένο στην αμπελουργία για μικρούς αμπελώνες και την παραγωγή κρασιού ποιότητας, που κάποιος μπορεί να κάνει χωρίς εξωτερική βοήθεια.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος….11
Ευχαριστίες…..12
Εισαγωγή…..13

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ…..15
Τα είδη καλλιέργειας….16

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ….18

ΤΟ ΚΛΗΜΑ….19
Η ζωή του κλήματος με λίγα λόγια….19
Μέσα και έξω από τη γη….19
Το κλήμα έχει μάτια διαφορετικών ειδών….20
Το ξεκίνημα της βλάστησης….22
Από τις ρίζες στα φύλλα….23
Πως σχηματίζεται το σταφύλι….23

Ο ΤΟΠΟΣ….25
Που μπορούμε να φυτέψουμε….25
Ο προσανατολισμός και η κλίση του αμπελώνα….25

ΤΟ ΚΛΙΜΑ….28
Κλίμα και καιρός….28
Που μπορεί να ωριμάσει το σταφύλι…..28
Το μικροκλίμα….30
Ανάγκες του αμπελιού σε νερό, βροχή….30

ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ….32
Η κοκκομετρική σύσταση του εδάφους….33
Η ανόργανη χημική σύσταση του εδάφους….33
Σύσταση εδάφους και επιλογή του υποκειμένου….34
Οι αναλύσεις για το έδαφος….35

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ….37
Η επιλογή της ποικιλίας….37
Αμπελογραφία….37
Πρώιμες και όψιμες ποικιλίες….38
Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες….38
Μία ή περισσότερες ποικιλίες….39
Τι να περιμένω από κάθε ποικιλία….41
Ελληνικές και διεθνείς λευκές ποικιλίες οινοποιίας και τρόπος καλλιέργειας….41
Ελληνικές Λευκές Ποικιλίες Οινοποιίας…..42
Διεθνείς Λευκές Ποικιλίες Οινοποιίας….45
Ελληνικές Ερυθρές Ποικιλίες Οινοποιίας….46
Διεθνείς Ερυθρές Ποικιλίες Οινοποιίας.…47

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ…49
Η καταστροφή του εδάφους….49
Αποστράγγιση….50
Φύτευση χωρίς βαθιά άροση….50
Η βαθιά άροση….51
Διάταξη και πυκνότητα φύτευσης…..52

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ….53
Μοσχεύματα και υποκείμενα…..53
Τι γίνεται στο φυτώριο….54
Επιτραπέζιος αγγλικός εμβολιασμός….55
Επιτόπιος σχιστός εμβολιασμός….55
Εμβολιασμός με εγκοπή…..56
Επιτόπιος σχιστός πλάγιος εμβολιασμός….56
Μαγιόρκειος εμβολιασμός….56
Άλλοι τρόποι πολλαπλασιασμού….56
Κλωνική επιλογή….57

ΦΥΤΕΥΣΗ….58
Πότε και πώς θα γίνει η φύτευση….58

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΗΜΑΤΩΝ….61
Τα είδη της διαμόρφωσης των κλημάτων….61
Διαμόρφωση χωρίς υποστύλωση….63
Τα είδη των υποστυλωμάτων….72
Διαμόρφωση σε κορδόνι (Ρουαγιά)….78
Διαμόρφωση σε αμολητή (Γκυγιό)….78
Χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας….79
Από το χειμερινό κλάδεμα μέχρι τον τρύγο….79
Κλάδεμα θερινό….79

ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ….81
Γιατί το έδαφος χρειάζεται φροντίδα….81
Ζιζάνια….83
Καταπολέμηση των ζιζανίων….83
Το πότισμα των αμπελιών….84
Λίπανση….85

ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ….88
Οι εχθροί του αμπελιού….88
Μύκητες…..89
Ιοί…..92
Βακτήρια….92
Ζωικοί εχθροί…..93

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ…..94
Καταπολέμηση των εχθρών….94
Προστασία από τον περονόσπορο….95
Προστασία από το ωίδιο…..97
Προστασία από το βοτρύτη….98

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ….99
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ….99
Οι στόχοι της βιολογικής καλλιέργειας….100
Οι βάσεις της βιολογικής καλλιέργειας….101
Η φροντίδα του εδάφους….102
Χλωρή λίπανση….102
Λίπανση με κομπόστ….104
Η φυτοπροστασία στην βιολογική καλλιέργεια…..104
Βοηθώντας την αύξηση των ωφέλιμων μικροοργανισμών….105
Μύκητες που προσβάλλουν τα αμπέλια….105
Ασθένειες που οφείλονται σε μύκητες και προσβάλλουν το ξύλο του κλήματος….107
Ζωικοί οργανισμοί που προσβάλλουν τα αμπέλια…..108
Ιοί που προσβάλλουν τα αμπέλια…..109
Το ημερολόγιο της βιολογικής φυτοπροστασίας…..111

ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ….112
Τι είναι βιοδυναμική καλλιέργεια….113
Η αρχέτυπη φύση του κλήματος….113
Συμπαντικοί παράγοντες….114
Η επίδραση της σελήνης….115
Πρακτικές συμβουλές…..116

ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ….117
Ο σωρός του φυσικού λιπάσματος (κομπόστ)….117
Βιοδυναμικά παρασκευάσματα….118
Πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα 502-507….121

ΒΙΟΔΥΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ….122
Αποτεφρώνοντας παράσιτα και ζιζάνια….122

ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ….124
Η σημασία των επεμβάσεων στην οινοποίηση….124
Η σημασία του σχήματος και της μορφής στην οινοποίηση….125
Δυνάμεις που επηρεάζουν το κρασί….126
Λίγη βιβλιογραφία ακόμη….128

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ….129
Εισαγωγή….130

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΙΚΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ….131
ΤΡΥΓΟΣ….132
Σταφύλια, μούστος, κρασί….132
Από τι εξαρτάται η ποιότητα των σταφυλιών….132
Πότε θα τρυγήσετε….133
Περιοχές απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε σταφύλια ή γλεύκος….133
Από τι αποτελείται το σταφύλι….135
Διόρθωση της σύστασης του γλεύκους….136

ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ….137
Εξαγωγή του γλεύκους…..137
Ο θειώδης ανυδρίτης….139
Απολάσπωση πριν από τη ζύμωση….139
Η αλκοολική ζύμωση….142
Θερμοκρασία ζύμωσης….143
Το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης….143
Μετά τη ζύμωση….144

ΕΡΥΘΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ….146
Κατεργασίες των κόκκινων σταφυλιών….146
Πώς το κρασί γίνεται κόκκινο….147
Διαχωρισμός και πίεση….150
Μηλογαλακτική ζύμωση….150
Μετάγγιση των νέων κρασιών….151
Ρετσίνα….151
Ροζέ κρασία….151
Αφρώδη κρασιά….152
Γλυκά κρασιά….152

ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ….155
Επίδραση του οξυγόνου στο κρασί….155
Επίδραση της θερμοκρασίας στο κρασί….156
Η διαύγεια και τα θολώματα του κρασιού….156
Διαύγεια του κρασιού….157
Εμφιάλωση….158
Η καθαριότητα….159
Το ξύλινο βαρέλι….159

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ….160
Ορισμοί….160

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ….162
Μέτρηση της περιεκτικότητας του γλεύκους σε σάκχαρα….162
Περιεκτικότητα του κρασιού σε σάκχαρα….162

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ….163
Προστασία από τις εξαγωγές….165
Για τον έλεγχο των ζυμώσεων….165
Για τη μεταβολή της σύστασης….165
Για διαύγεια και σταθεροποίηση….166

ΦΥΣΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ….167
Πριν τη ζύμωση….168
Φυσική οινοποίηση των ερυθρών σταφυλιών….168
Φυσική οινοποίηση των λευκών σταφυλιών….170
Κλιματικές αλλαγές και κρασί….172

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥ….174

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ….189

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,40625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version