Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Αποζημίωση συκοπαραγωγών για τις ζημιές του καύσωνα


Αποζημίωση συκοπαραγωγών για τις ζημιές του καύσωνα, ζητά με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ ο Γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «η μείωση της παραγωγής σε Μεσσηνία και Λακωνία ξεπερνά το 40% και θεωρώ ότι το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί στο τέλος της συγκομιδής».

Εκτιμάται ότι φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 2.000 - 2.200 τόνους.

«Το λάθος ήταν ότι δεν κατάλαβαν από την αρχή το μέγεθος της ζημιάς και δεν έγιναν όταν έπρεπε οι αναγγελίες ζημιάς», προσθέτει ο κ. Αλευράς.

Η επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ.Πρόεδρε,
η φετινή συκοπαραγωγή αναμενόταν αρκετά καλή, τόσο σε ποσοτικό επίπεδο (θα ξεπερνούσαμε τους 3.000 τόνους), όσο και σε ποιοτικό.

Όμως τα δύο κύματα καύσωνα που επικράτησαν το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ανομβρία, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε αρκετά συκοπερίβολα. Ιδιαίτερα ο πρώτος παρατεταμένος καύσωνας με διάρκεια από 26 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου ξεπέρασε τους 43οC και προκάλεσε μεγάλες ζημιές τόσο στο φυτικό κεφάλαιο (εκτεταμένη αποφύλλωση των δέντρων), όσο και στην παραγωγή (απόρριψη και μολύβδωση καρπών, μικροκαρπία).

Η ζημιά είναι εξελισσόμενη, αλλά δυστυχώς υποτιμήθηκε αρχικά το μέγεθός της με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην υποβάλλουν αίτηση αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ. Ήδη σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι το μέγεθος της ζημιάς σε ορισμένους συκεώνες (ιδιαίτερα σε μη αρδευόμενους) ξεπερνά το 40% και θεωρώ ότι το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί στο τέλος της συγκομιδής.

Κ. Πρόεδρε,

1. Επειδή έχει καταγραφεί επίσημα στο μετεωρολογικό σταθμό της Μεσσηνίας θερμοκρασία 43,2 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή (02/07/2017) και θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς τις προηγούμενες πέντε (5) μέρες (άρα η ζημιά καλύπτεται σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ)

2. Επειδή το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε την περιοχή υποτίμησε το μέγεθος της ζημιάς και το απόδωσε σε άλλα αίτια

3. Επειδή η ζημιά εξελίσσεται σε αρκετά σημαντική και έχει οδηγήσει τους Μεσσήνιους και Λάκωνες παραγωγούς σε δυσχερή κατάσταση

4. Επειδή πράγματι έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ζημιάς από τους παραγωγούς προς τον ΕΛΓΑ, χωρίς δική τους υπαιτιότητα,

Θεωρώ ότι πρέπει οι συκοπαραγωγοί να αποζημιωθούν για τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν από τον καύσωνα, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υφίστανται.

Η ζημιά είναι πραγματικό μέγεθος, η αιτία είναι τεκμηριωμένη, οι παραγωγοί διεκδικούν αποζημίωση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και συνεπώς καμία τυπική διαδικασία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δίκαιο αίτημά τους.

Κ. Πρόεδρε,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τον πρωτογενή τομέα καθώς και τις επιστημονικές σας γνώσεις, σας καλώ να αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία και ευθύνη, ώστε να αποζημιωθούν οι συκοπαραγωγοί για την μεγάλη καταστροφή της σοδειάς τους».

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version