Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τα αυγά

Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τα αυγά


Εντατικούς ελέγχους για πιθανή παρουσία της δραστικής ουσίας fipronil σε αυγά και προϊόντων τους, στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας fipronil, ήταν όλα αρνητικά.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28.08.2017, ότι διακινήθηκε από γαλλική επιχείρηση σε ελληνική επιχείρηση, προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας fipronil.

Δηλώσεις Μαριά
Είχε προηγηθεί ερώτηση του Ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, προς τον Υπουργό κ. Αποστόλου, στην οποία επισήμαινε τα εξής:

Ο κ. Αποστόλου υποχρεούται να μας διαβεβαιώσει ότι η παρτίδα με τα 300 κιλά μολυσμένης σκόνης, από ασπράδια αυγών που εισήχθησαν  από τη Γαλλία, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά, επισήμανε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Την προηγούμενη μέρα ο Νότης Μαριάς στις Βρυξέλλες στηλίτευσε τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων εποπτικών αρχών, για το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πρώτα από όλα η ύποπτη παρτίδα εντοπίστηκε τον Μάιο του 2017 στην ΕΕ και ενώ οι αρμόδιες αρχές το γνώριζαν, δεν  έλαβαν άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών στην Ευρώπη», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και συνέχισε:

«Μας ενημέρωσαν τελικά στις 7 Αυγούστου και το χειρότερο είναι ότι ενώ η Κομισιόν γνώριζε πως το πρόβλημα υφίσταται από το Σεπτέμβριο του 2016, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια. Η Ολλανδική Κυβέρνηση μάλιστα ενημερώθηκε το Νοέμβριο του 2016, αλλά έκανε την «πάπια».

Γνώριζαν λοιπόν το πρόβλημα εδώ και καιρό και όμως άφησαν τον κόσμο να καταναλώσει τα ύποπτα αυγά, το κρέας των πουλερικών και άλλα τρόφιμα που παράγονται από αυγά.

Τελικά στις 7 Αυγούστου και όταν πλέον δεν μπορούσαν να καλύψουν το διατροφικό σκάνδαλο, ενημέρωσαν τους πάντες.

Αυτό που, κυρίως, με ενδιέφερε ήταν εάν μετά τον Μάιο του 2017 μπήκε στην Ελλάδα κάποια παρτίδα. Ρώτησα λοιπόν και μου απήντησαν ότι μια παρτίδα  αυγών  έχει εισαχθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν απάντησαν πότε.

Εγώ επέμενα να μάθω εάν αυτά κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά και μου απάντησαν από την Επιτροπή άτυπα, εκτός μικροφώνου και προφορικά ότι αυτά δεν κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα.

Ζήτησα να μας διαβεβαιώσουν και γραπτώς αλλά δεν το έπραξαν. Το βράδυ της 31ης Αυγούστου με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για μια παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών 300 κιλών η οποία εισήχθη στην Ελλάδα από τη Γαλλία, αλλά και πάλι δεν μας διαβεβαίωσαν γραπτώς εάν κυκλοφόρησε ή όχι στην αγορά.

Επίσης ζήτησα από τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία να μας απαντήσουν εάν η ύποπτη σκόνη αυγών κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, αλλά δεν απάντησαν.

Αξιώνουμε από τις Ελληνικές αρμόδιες Αρχές και ειδικά από τον κ. Αποστόλου να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι αυτή η παρτίδα με 300 κιλά μολυσμένης σκόνης, από ασπράδια αυγών που εισήχθησαν  από τη Γαλλία, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα».

Σε κάθε περίπτωση προκύπτουν τα ερωτήματα:

  • Ενδιαφέρεται ή όχι η Ελληνική Κυβέρνηση για την υγεία και την σωστή πληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών;
  • Ποια είναι η θέση της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων; Γιατί κάνουν τους Κινέζους;
 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4680176 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version