Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Αποστόλου για ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίου: Από τις ΠΕ να επιστρέψει στο ΥπΑΑΤ και στη Διεπαγγελματική


Στην ανάγκη χάραξης εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αγορά του ακτινιδίου, που αποτελεί μια υποσχόμενη αγορά για τη χώρα μας, με μεγάλες προοπτικές, αλλά και στην απαραίτητη προϋπόθεση, η Διεπαγγελματική Ακτινιδίου, (που λειτουργεί άτυπα περιμένοντας την αναγνώριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου), να βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμφώνησαν στη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, με εκπροσώπους του τομέα. Η συνάντηση έγινε υπό το συντονισμό του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Ο υπουργός επισήμανε ότι θα φροντίσει, ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να αναγνωριστεί άμεσα η Διεπαγγελματική Ακτινιδίου. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σχετικού κέντρου, αλλά και ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και του φορέα για την ημερομηνία κοπής του φρούτου.

Καλλιέργεια
Η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, που σήμερα ανέρχονται βάσει του ΟΣΔΕ σε 87.000 στρ., συνεπώς σε 2 με 3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους. Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή έχει τριπλασιαστεί και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους.

Το ακτινίδιο είναι τρίτο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί μετά τα πορτοκάλια και τα επιτραπέζια σταφύλια, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, περίπου το 90% της παραγωγής ετησίως εξάγεται. Για το 2015 και το 2016 η Ελλάδα ήταν 4η παγκοσμίως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου μετά τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία και την Χιλή, ενώ εκτιμάται ότι το 2018 η Ελλάδα θα βρεθεί στην 3η θέση.

Συγκομιδή
Η πρόωρη κοπή (με χαμηλά σάκχαρα) ακτινιδίων από τη μια έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από την άλλη έρχεται να καταστρέψει την εικόνα των ελληνικών ακτινιδίων στο εξωτερικό, υποβαθμίζοντας σοβαρά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρούτου.

Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι ο ορισμός (με Υπουργική Απόφαση) δεσμευτικής ημερομηνίας 15.10 πριν από την οποία θα απαγορεύεται η συγκομιδή, εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων ποικιλιών Hayward και Τσεχελίδη, εκτός των πρώιμων ποικιλιών Summer Kiwi, Sorelli και Green light. Την πρακτική αυτή που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες όπως πχ η κύρια ανταγωνίστρια Ιταλία, ακολούθησε στο παρελθόν και η Ελλάδα. Εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν δύναται τα σάκχαρα των προς συγκομιδή καρπών να είναι λιγότερα των 6,2brix, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία.

Για τις ποσότητες ακτινιδίου που δεσμεύτηκαν, αφού διαπιστώθηκε ότι η κοπή τους έγινε νωρίτερα του επιτρεπομένου χρονικού ορίου, ο κ. Αποστόλου υποσχέθηκε στους παραγωγούς ότι δεν πρόκειται να διοχετευθούν στην ελληνική, ούτε και σε όποια άλλη αγορά.

Από την πλευρά του, το μέλος της Διεπαγγαλματικής ακτινιδίου, Δημήτρης Μανώσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας και πρόεδρος της «ΖΕΥΣ Ακτινίδια» ζήτησε από τον υπουργό, οι συγκεκριμένες ποσότητες να καταστραφούν και να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα σε όλους εμπλεκόμενους και στους παραγωγούς, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πρακτική των επιτηδείων μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τον κλάδο μας, που έχει τρομερές προοπτικές και καλή φήμη διεθνώς». Αντίστοιχα ευθύνη θα πρέπει να αποδίδεται με τις όποιες συνέπειες και στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που εκδίδουν πιστοποιητικά καταλληλότητας για ακτινίδια που δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις (βαθμός brix).

Οι εκπρόσωποι της Άτυπης Διεπαγγελματικής ακτινιδίου συζήτησαν με τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα και άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως:

Η τυποποίηση, η προαπαιτούμενη επισήμανση  στη συσκευασία (όνομα συσκευαστηρίου ή παραγωγού, προέλευση, κατηγορία, μέγεθος, είδος-ποικιλία, κ.λ.π.) και η διακίνηση των ακτινιδίων με τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά και αποκλειστικά σε χαρτοκιβώτια είτε για πώληση στο εσωτερικό της χώρας είτε για εξαγωγή/ενδοκοινοτική παράδοση [μόνο η μεταφορά από το χωράφι προς τους χώρους τυποποίησης πρέπει να γίνεται σε καθαρά υλικά συσκευασίας που δεν είναι άλλα από τα παλετοκιβώτια (bins), ώστε, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζεται η αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών].

Η αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξάπλωσης βακτηρίου: έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα προσβολής PSA σε αριθμό φυτών αλλά και σε αρκετούς οπωρώνες. Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι ο προγραμματισμός των καλλιεργειών και η δημιουργία βάσης δεδομένων με στατιστικά στοιχεία ειδών, ποικιλιών, χρόνο ωρίμανσης για κάθε περιοχή (περιφέρεια) σε δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς επίσης και από χώρες της ΕΕ. Ακόμη απαιτείται η  πιστοποίηση δενδρωδών καλλιεργειών κατά τη δήλωση των παραγωγών στο ΟΣΔΕ. Ειδικότερα ως προς τα ακτινίδια, κατά τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ από τους παραγωγούς θα πρέπει οι τελευταίοι να προσκομίζουν και το αντίστοιχο πιστοποιητικό των δένδρων ακτινιδιάς (υπάρχει μεγάλη έξαρση του βακτηρίου στην Ιταλία που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των δένδρων, ήδη το φαινόμενο, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε και στην Ελλάδα).

Η διασφάλιση των προϋποθέσεων εισόδου του ελληνικού ακτινιδίου σε αγορές-στόχους τρίτων χωρών όπως Βραζιλία, Ιαπωνία, Ταϊβάν κλπ.
Τονίζεται ότι η φετινή σεζόν ακτινιδίου, εάν εφαρμοστούν όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω και όποια τυχόν άλλα είναι απολύτως αναγκαία, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να κερδίσουμε καινούριες αγορές και να αναδείξουμε την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών ακτινιδίων, λόγω του ότι ο μεγάλος μας ανταγωνιστής, η Ιταλία, έχει -εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας- μεγάλες ζημιές και υποβαθμισμένη ποιότητα.

ΣΕΒΕ για Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου
Η ίδρυση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου αποτελεί πρωτοβουλία μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) - υπό το συντονισμό του Μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου κ. Χρήστο Κολιό - ο οποίος (Σύνδεσμος) συντονίζει και στηρίζει ενεργά το όλο εγχείρημα, που  βρίσκεται σε εξέλιξη ως προς τη σχετική διαδικασία στο ΥΠΑΑΤ.

Παράλληλα όμως τα μέλη της που αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα της παραγωγής και τυποποίησης-διακίνησης ακτινιδίων, εργάζονται σε αυτό το μεταβατικό στάδιο για την από κοινού εξέταση και προώθηση θεμάτων που ενδιαφέρουν τον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και συναντήσεις εργασίας με το Υπουργείο και η εκπροσώπηση της υπό σύσταση Οργάνωσης με δύο εκπροσώπους της στο International Kiwifruit Organization/IKO-2017, Porto-Portugal, 10-12/09/2017, την κορυφαία ίσως εκδήλωση για τον κλάδο από όπου μέχρι την περσινή διοργάνωση απουσίαζε, δυστυχώς, κάποια, έστω και άτυπη ακόμη, συλλογική και πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του ελληνικού ακτινιδίου.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,96875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version