ΕΦΚΑ: Νέα παράταση, μέχρι 31/1/2018, για πληρωμή από τους αγρότες των ασφαλιστικών εισφορών δευτέρου εξαμήνου 2016
20/10/2017 10:52
Παράταση, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2018, έδωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σε όσους από τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, δεν έχουν καταβάλλει τις οφειλόμενες εισφορές τους από το 2016. Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες Πέμπτη (19/10) στο Δ.Σ. του Οργανισμού, με το σκεπτικό ότι έτσι οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί ήδη παράταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017, για να καταβληθούν οι συγκεκριμένες εισφορές. Κρίθηκε όμως απαραίτητο από τον ΕΦΚΑ να δοθεί και νέα δίμηνη παράταση, επειδή ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων δεν έχουν πληρώσει τις βεβαιωμένες εισφορές τους.
Ειδικότερα, η παράταση αφορά τις εξής εισφορές:
Για τους αγρότες, του β’ εξαμήνου του 2016.
Για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί, φαρμακοποιοί) του β’ εξαμήνου του 2016.
Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΝ (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι) οι ετήσιες εισφορές του 2016.
Ο Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου, έφερε στην Βουλή «τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής του Δήμου Σουφλίου».
Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων, μεταξύ αυτών και των αγροτών, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017. Όπως είναι γνωστό, πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr), ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στην εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων δεν αλλάζει. Όπως πέρυσι και κάθε χρόνο, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις δηλαδή. Φέτος, όμως, όπως γίνεται πλέον για κάθε βεβαιωμένη φορολογική οφειλή, η οποία δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να «σπάσει» ακόμα και την κάθε δόση σε 12 μηνιαίες καταβολές. Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν από τους αγρότες, έως τα τέλη του Ιουνίου.
Χωρίς κανένα πρόβλημα θα πληρωθούν φέτος την ενιαία ενίσχυση (τσεκ) που αντιστοιχεί στο 2018 γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ακόμη κι αν δεν δηλώσουν ΑΤΑΚ για τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν στο ΟΣΔΕ, είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Ωστόσο, πολλοί αγρότες, αλλά και υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ εκφράζουν την ανησυχία τους μιλώντας στον ΑγροΤύπο, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για «παρατυπία», η οποία αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο των συγκεκριμένων παραγωγών και καταλογισμούς προστίμων σε βάρος τους, χώρια που από του χρόνου τα πράγματα θα είναι πιο αυστηρά.
Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, από ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ. Δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς την εφορία (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ), με διαγραφή των προστίμων, αλλά και των προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ ετερο-επαγγελματίες (μισθωτοί δημοσίου, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί ιδιωτικού τομέα), για το αγροτικό τους εισόδημα, εφόσον έχουν τέτοιο, παράλληλα με την κύρια εργασία τους, η απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016.
Τα σενάρια για την καθιέρωση ενός πλαφόν φόρων και εισφορών στο 55% του εισοδήματος για τους αγρότες επανέρχονται με αφορμή τις πληροφορίες για μια απόφαση – «βόμβα» του ΣτΕ, όσον αφορά, αφενός την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ και αφετέρου, τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που ειδικά για τους αγρότες προβλέπεται να ανέλθουν στο 26,95% του εισοδήματός τους από το 2021.
Υποχρεωτικά μέσω Διαδικτύου θα υποβληθούν και φέτος οι φορολογικές δηλώσεις από όλους όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2017 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα απέκτησαν το 2017. Για τους αγρότες δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με πέρσι και έτσι η έκπτωση φόρου κυμαίνεται μεταξύ 1.950 και 2.100 ευρώ.
Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 η υφιστάμενη και για το 2016 ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι, υπολογίζεται μείωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταξύ αυτών και πολλοί γεωργοί ή κτηνοτρόφοι, θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017 - που θα δηλώσουν σύντομα στις φορολογικές δηλώσεις - τέλος επιτηδεύματος. Το εν λόγω τέλος φτάνει και για τους αγρότες τα 650 ευρώ, ενώ υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες παραγωγών που θα το γλιτώσουν.
Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων και έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες σε περίπου 11.000 αιτήσεις στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Εκτιμάται από την υπηρεσία ότι οι συνολικές αιτήσεις στην υπηρεσία θα ξεπεράσουν τις 15.000.
Ανατρέχοντας στους αρχαϊκούς χρόνους, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο σαμιακός οίνος μεταφερόταν με οξυπύθμενους αμφορείς και στην Κύπρο στα πλαίσια εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στους κατοίκους της Σάμου και της μεγαλονήσου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Αιγύπτου, η Σαουδική Αραβία, κατόπιν της άρσης (στις 3/4/2018) της προσωρινής απαγόρευσης - που είχε επιβάλει τον Ιανουάριο 2018 - στις εισαγωγές αιγυπτιακής γκουάβα (φρούτα σε σχήμα αχλαδιού), προχώρησε στις 4/4/2018 σε άρση αντίστοιχης απαγόρευσης εισαγωγών για τις αιγυπτιακές φράουλες και πιπεριές, η οποία βρισκόταν σε ισχύ από τον Ιούλιο 2017, εξαιτίας της διαπίστωσης υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων.
Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών με πολύ χαμηλούς ρυθμούς λόγω αφ ενός της μικροκαρπίας της υφιστάμενης ηρτημένης παραγωγής και των υπέρμετρων απαιτήσεων της παραγωγής. Οι εξαγωγές ακτινιδίων συνεχίσθηκαν με επίσης μικρή ροή.
Επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ Πάτρας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφρειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, σήμερα Παρασκευή (20 Απριλίου 2018), όπου συναντήθηκε με το διευθυντή του ΕΛΓΑ Πάτρας, Γιώργο Κεχαγιά.
Σε μπελάδες έβαλε η καλλιέργεια βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης έναν Χανιώτη παραγωγό. Πρόκειται για το ιδρυτικό μέλος του «KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ», Σεραφείμ Κανδύλα, ο οποίος συνελήφθη, στις 18 Απριλίου, στο λιμάνι της Σούδας.
Παράταση παίρνει η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 11 Βιολογικές Καλλιέργειες, έως την ερχόμενη Τρίτη 24 Απριλίου 2018, σύμφωνα με την 3η τροποποίηση της πρόσκλησης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της διαύγειας με υπογραφή του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ Κασίμη.
Τους όρους με τους οποίους θα λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι με δικές τους καθετοποιημένες μονάδες, στα πλαίσια της οικοτεχνίας και μεταποιούν το δικό τους αιγοπρόβειο γάλα, ορίζει νέα τροποποιητική απόφαση (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 1359).
Ο Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου, έφερε στην Βουλή «τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής του Δήμου Σουφλίου».