Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μοίρασε χρήμα σε αγρότες, υδατοκαλλιεργητές και αλιείς, ο πρωθυπουργός στα Ιωάννινα

Μοίρασε χρήμα σε αγρότες, υδατοκαλλιεργητές και αλιείς, ο πρωθυπουργός στα Ιωάννινα


Ο πρωθυπουργός «μοίρασε» χρήμα σε αγρότες, αλιείς και υδατοκαλλιεργητές, κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου, στα Ιωάννινα. «Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για τους αγρότες, καθώς θα εισπράξουν 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Όπως επισήμανε οι αγρότες έχουν λάβει συνολικά ενισχύσεις 2,8 δισ. ευρώ το 2017.

Τόνισε ακόμη πως «δίνουμε έμφαση στους κλάδους της αλιείας και των υδατοκαλλιεργείων έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι», σημειώνοντας ότι κατευθύνονται στους κλάδους αλιείας και υδατοκαλλιεργητών 520 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

  • Ο ταχύτερος δυνατός εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων.
  • Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
  • Η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων.
  • Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

Από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου στα Ιωάννινα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να ανατραπούν όλες οι αρνητικές δυναμικές που έχουν επιβαρύνει, ως τώρα, την Περιφέρεια της Ηπείρου. Μια οικονομική ανάπτυξη με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πλέον «η χώρα ανακτά την εθνική της κυριαρχία και μπαίνει στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για την αντιπολίτευση αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Στην φάση αυτή παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους, που βλέπουν την κυβέρνηση να επιτυγχάνει τους στόχους της. Κάθε μέρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούριο πακέτο fake news.

Πότε υπάρχει κατάρρευση εσόδων. Πότε οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι με την αναδιανομή του πλεονάσματος. Πότε δεν υπάρχει καθόλου πλεόνασμα. Πότε υπάρχει πρόβλημα με την υποδόση των 800 εκατομμυρίων. Πότε τινάζεται στον αέρα η τρίτη αξιολόγηση. Για να διαπιστωθεί, την επόμενη ημέρα ότι τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και η χώρα πιάνει τους στόχους της. Νομίζω ότι ο όρος «fake news» δεν είναι ο απόλυτα σωστός για αυτή τη βιομηχανία δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων. Ο σωστός όρος είναι desperate news. Απελπισμένες ειδήσεις», σημείωσε.

Αδικημένη περιφέρεια με τρομακτικές δυνατότητες η Ηπειρος
Για την Ηπειρο ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια αδικημένη περιφέρεια με τρομακτικές, όμως, δυνατότητες και συνέχισε:

«Είναι και μία ιστορική περιφέρεια, ένας ιστορικός τόπος. Δεν το λέω γιατί κατάγομαι από εδώ, αλλά είναι έτσι. Έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση και την αστικοποίηση, αλλά και από τις ανεπάρκειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, παιδεία και οικονομική ισχύ, αλλά είναι δυστυχώς σήμερα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη  ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της ανά τομέα.

Μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα αγροδιατροφής
Στον τομέα της αγροδιατροφής το ενδιαφέρον στην Ηπειρο είναι πάρα πολύ μεγάλο και  αποτυπώνεται και στις υποβολές που έχουμε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 55% των αιτήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά υπεβλήθησαν 17 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Με συγκεκριμένα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της εξωστρέφειας, όπως το πρόγραμμα «Επιχειρώ έξω», προϋπολογισμού 30 εκατ., με το οποίο ενισχύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.

Ανασυγκρότηση της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών για να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι και ήδη 520 εκατ. ευρώ του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας κατευθύνονται  στην αλιεία και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Πρώτη φορά οι αγρότες έχουν χρονοδιάγραμμα πληρωμών
Μαζί με την ανακοίνωση ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς όλων των αγροτών 750.000.000 ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση σχολίασε πως «για πρώτη φορά, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται. Και επιπλέον, είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Διότι, όταν αναλάβαμε, η χώρα ήταν φορτωμένη με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισ. ευρώ που καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε. Και θα τα διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα για τον Έλληνα αγρότη».

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5469971 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version