Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ε. Αποστόλου: Αναδιάρθρωση καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας μπορεί να επιτευχθεί μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης


Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (26/10), ευρεία συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, με συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και βουλευτές του νομού Ηλείας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, «ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι αναδιάρθρωση της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας μπορεί να γίνει μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης. Στο θέμα των αποζημιώσεων (πυρκαγιές και πλημμύρες) ο Υπουργός ήταν θετικός αλλά δεν έδωσε ημερομηνία για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές. Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με την ενοικίαση παραλίμνιων εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής Αγουλινίτσας, ο Υπουργός ήταν θετικός στο να έχουν κάποια μοριοδότηση όσοι ήδη καλλιεργούν στον διαγωνισμό που θα γίνει το Νοέμβριο. Μιλάμε για εκτάσεις που καλλιεργείται κυρίως βιομηχανική ντομάτα. Συμφώνησε να υπάρξει νέα συνάντηση στην Αθήνα όπου θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι η βασική ενίσχυση, η κορινθιακή σταφίδα, η βιομηχανική ντομάτα, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία, καθώς και η ενοικίαση γεωργικού χαρακτήρα παραλίμνιων εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής Αγουλινίτσας.

Ειδικότερα, στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και Σωτήρης Κακαλέτρης,  ο πρόεδρος της Παναιγειάλειου Ένωσης Αθανάσιος Σωτηρόπουλος  και ο Διευθυντής Μιλτιάδης Σταυρόπουλος, οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη και Μ. Μπαλαούρας και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές και συγκεκριμένα  την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι για μία ακόμα φορά το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην έγκαιρη καταβολή της, ενώ για όσους η συγκεκριμένη ενίσχυση ήταν μικρότερη των 250 ευρώ, επεσήμανε ότι  αυτή θα καταβληθεί στο σύνολό της περίπου στο τέλος Δεκεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί και η εξόφληση του ποσού της βασικής ενίσχυσης.

Επιπλέον, για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας υπογράμμισε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσω των σχεδίων βελτίωσης, για τα οποία ήδη υπάρχει σχετική προδημοσίευση της δράσης.

Για την περίπτωση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ καθώς και για την κάλυψη των ζημιών από τις πλημμύρες του 2016, ο υπουργός τόνισε ότι ήδη σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές καλύψεις μέσω ΕΛΓΑ τα θέματα έχουν δρομολογηθεί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σύντομα ξεκινάει και η σύνταξη της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα αφορά την κάλυψη μη ασφαλιστέων ζημιών του 2016 μέσω των αποκαλούμενων κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να ενεργοποιήσουμε και το μέτρο 5.2 του νέου ΠΑΑ 2014-2020, που αφορά στις  Επενδύσεις αποκατάστασης ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αναφορικά με τις ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή, ο ΕΛΓΑ ήδη προχωράει στην κάλυψη των συγκεκριμένων αποζημιώσεων ενώ σε ότι αφορά την τυχόν ενίσχυση των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων σε τροφές είναι κάτι που το εξετάζουμε σε συνάρτηση με τα στοιχεία που συλλέγουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και τους διαθέσιμους πόρους».

Οι ενοικιαζόμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Αγουλινίτσας, όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, είναι ένα θέμα που απασχολεί  το ΥΠΑΑΤ και σύντομα θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς ώστε να καταθέσουν προτάσεις στην καλύτερη αξιοποίησή τους και διάθεση της χρήσης τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πίεση της τιμής που δέχθηκε η βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι ο συνεργατισμός (που ήδη υπάρχει στην περιοχή), σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε και υποχρεώνει την πληρωμή των νωπών προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε οι παραγωγοί να εμπορευτούν με καλύτερους οικονομικούς όρους τα προϊόντα τους.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version