Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Νέο πακέτο πληρωμών από ΟΠΕΚΕΠΕ, πρασίνισμα, εξόφληση βασικής και εξισωτική μέχρι τέλος 2017, ερωτηματικά για το πότε θα γίνει διανομή νέων δικαιωμάτων


Σε νέες πληρωμές συνολικού ύψους 7.096.971 ευρώ σε 412 δικαιούχους προχώρησε o ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις 3/11/2017 μέχρι 7/11/2017. Ειδικότερα, πληρώθηκαν μεταξύ άλλων, ανειλημμένες υποχρεώσεις προηγούμενων προγραμμάτων LEADER (Μέτρο 19.4), Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, απειλούμενες φυλές, κ.α. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπόλοιπα βασικής και πρασίνισμα θα πληρωθούν έως το τέλος του έτους, για το σύνολο των 600.000 περίπου δικαιούχων. Για να γίνει όμως η πληρωμή εξόφλησης της βασικής θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διανομή δικαιωμάτων στους νέους αγρότες από τον «Εθνικό Φάκελο», με απόφαση του ΥπΑΑΤ, περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι από τις παρακρατήσεις της προκαταβολής στο «ταμείο» υπάρχουν γύρω στα 95 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν και οι «αδικημένοι» του 2009. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αν δεν καταβληθούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους. Για αυτό είναι δύσκολο να πάνε για το 2018 αυτές οι πληρωμές.

Στο μεταξύ θολό το τοπίο παραμένει για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το έτος 2015 (110 εκατ. ευρώ). Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι στο ΥΠΟΟΙΚ για τους συμψηφισμούς από τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς την εφορία, έχει δηλώσει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Από τον Οκτώβριο η ανακοίνωση πληρωμής πηγαίνει από ημέρα σε ημέρα, έχοντας κυριολεκτικά φέρει αγανάκτηση στους αγρότες. Επίσης έως το τέλος του έτους θα πληρωθεί η Εξισωτική Αποζημίωση 2017 στους δικαιούχους.

Μιλάμε για περίπου 230 εκατ. ευρώ που αναμένεται να καταβληθούν σε πάνω από 300.000 δικαιούχους παραγωγούς (Υπομέτρο 13.1. «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές» και Υπομέτρο 13.2. «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών»).

Σημειωτέον ότι από το 2018 οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα που θα είναι επιλέξιμες για εξισωτική αποζημίωση αλλάζουν καθώς οριοθετούνται ξανά από την αρχή, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπου Κασίμη.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές από 3/11/2017 μέχρι 7/11/2017

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,703125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version