Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Δήμος Κιλελέρ και Α.Σ. Λιβαδίου Ελασσόνας διαμαρτύρονται γιατί οι περιοχές τους βγαίνουν εκτός νιτρορύπανσης

Δήμος Κιλελέρ και Α.Σ. Λιβαδίου Ελασσόνας διαμαρτύρονται γιατί οι περιοχές τους βγαίνουν εκτός νιτρορύπανσης


Επιστολές διαμαρτυρίας στέλνουν εκπρόσωποι των δήμων αλλά και πρόεδροι συνεταιρισμών της Λάρισας προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στις οποίες διαμαρτύρονται για την μοριοδότηση στο νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης και τον κίνδυνο να αποκλειστούν όλοι οι αγρότες των περιοχών τους από αυτό.

Δήμος Κιλελέρ
Συγκεκριμένα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη και τους βουλευτές του Νομού Λάρισας απέστειλε ο Αντιδημάρχος του Δήμου Κιλελέρ, Σωτήρης Σωτηρίου, για το πρόγραμμα νιτρορύπανσης και τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το πρόγραμμα μεγάλες περιοχές του Δήμου. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ, διευρυμένη σύσκεψη αγροτικών φορέων και αγροτών στην Τοπική Κοινότητα Πλατυκάμπου του Δήμου μας με θέμα το πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης από γεωργική δραστηριότητα (νιτρορύπανση). Εξ αιτίας του γεγονότος ότι η μοριοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα στηρίζεται σε δύο κριτήρια υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθούν αδικίες μεταξύ των παραγωγών του ιδίου Δήμου αλλά και της ίδιας Περιφέρειας.

Είναι γνωστό ότι τα δύο κριτήρια είναι αφενός τα αγροτεμάχια να βρίσκονται στο χάρτη της κακής (ποιοτικής) χημικής σύστασης αλλά και οι περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura.

Τα αγροτεμάχια του Δήμου μας που δεν εμπίπτουν στα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνουν μηδενικά μόρια με άμεση συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στην ιστορία εκτέλεσης του προγράμματος, να μείνουν εκτός του προγράμματος μεγάλες περιοχές του Δήμου Κιλελέρ.

Στη σύσκεψη ύστερα από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων αποφασίστηκε να προταθεί στο υπουργείο να τροποποιήσει τα κριτήρια επιλογής, λαμβάνοντας υπόψη και το χάρτη της ποσοτικής σύστασης, κριτήριο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού γιατί η «νιτρορύπανση» αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα το οποίο εκτός των άλλων καλύπτει εν μέρει και την υποχρέωση του «πρασινίσματος» που προβλέπει η ΚΑΠ.

Ευελπιστούμε το αίτημα μας να ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο και οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι επωφελείς για τους αγρότες του Δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Α.Σ. Λιβαδίου Ελασσόνας
Επίσης επιστολή προς το ΥπΑΑΤ έστειλε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) Λιβαδίου Ελασσόνας Γιάννης Καρασούλης, Γιάννης Καρασούλης, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι κοι υπουργοί, θα θέλαμε να σας πούμε ότι εκπροσωπούμε ένα αγροτικό συνεταιρισμό από ένα από τα ορεινά χωριά της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και της Ελλάδας όπου καλλιεργούνται φυτά μεγάλης καλλιέργειας και ειδικότερα αραβόσιτος και σιτάρι σκληρό, μαλακό.

Με την έκδοση της Υ.Α. που αφορά στη δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μ.10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020 και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης για ένταξη στο παραπάνω μέτρο, προκλήθηκε σε εμάς τους αγρότες έντονος προβληματισμός . Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω Υ.Α. και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης, πριμοδοτούνται περιοχές που τα υπόγεια υδατικά τους συστήματα κατατάσσονται σε κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Στις εν λόγω περιοχές οι ενδιαφερόμενοι βαθμολογούνται μέχρι εκατό (100) μόρια επιπλέον και προφανώς προηγούνται της ένταξης . Το αμέσως επόμενο κριτήριο αφορά σε προστατευόμενες περιοχές όπως Natura κλπ με πρίμ είκοσι (20) μορίων.

Με βάση όλα τα παραπάνω ΟΛΟΙ οι αγρότες από τον Αγροτικό συνεταιρισμό Λιβαδίου αλλά και την ευρύτερη επαρχία της Ελασσόνας κινδυνεύουν να μείνουνε εκτός του νέου προγράμματος. Όταν μάλιστα στο πρόσφατο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας ΟΛΟΙ οι αγρότες αποκλείσθηκαν από το πρόγραμμα αυτό. Γιατί κύριοι μας φέρεστε έτσι, θέλετε να εγκαταλείψουμε το χωριό μας και τα βουνά και να μετακομίσουμε στις πόλεις; Δεν είναι μεγάλη αδικία αυτό;

Αναρωτιόμαστε αν θέλετε να μην γίνει αυτή η αδικία και σας καταθέτουμε προτάσεις πριν βγει η προκήρυξη της νιτρορύπανσης:

1) Να ληφθεί υπ’ όψιν στην βαθμολογία ο κάτοικος ορεινής περιοχής

2) Να λαμβάνει βαθμολογία ο επαγγελματίας αγρότης

3) Να παίρνει βαθμολογία ο παλιός αγρότης που ήταν ενταγμένος σε προηγούμενα προγράμματα Νιτρορύπανσης. Μάλιστα ακούμε ότι θα το εφαρμόσετε αυτό στο νέο πρόγραμμα-προκήρυξη των βιολογικών, γιατί να μην το εφαρμόσετε και στη Νιτρορύπανση ή μείωση ρύπανσης νερού;

4) Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αφού πλέον είναι πολλές οι  37 επιλέξιμες περιοχές

Το χωριό μας το Λιβάδι Ελασσόνας εφάρμοσε όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό το γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα και το ίδιο θέλει και στο μέλλον».

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,833984 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version