Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Με προβλήματα η πληρωμή βοσκοτόπων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τι αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο


Τα μισθώματα για τους δημόσιους βοσκότοπους του 2016 και 2017, καλούνται να έχουν πληρώσει οι κτηνοτρόφοι έως τις 15 Φεβρουάριου 2018 (μετά την παράταση που δόθηκε). Στο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου άλλοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι την χαρακτήρισαν ικανοποιητική και άλλοι ανεπαρκή. Προβλήματα ωστόσο αναφέρουν όλοι σχετικά με την «τεχνική λύση», σύμφωνα με την οποία πολλές φορές κτηνοτρόφοι καλούνται να καταβάλλουν μισθώματα για βοσκότοπους που δεν βόσκουν, σε πολλούς και μακρινούς δήμους.

Ακόμα προβλήματα υπάρχουν με την ενημέρωση των κτηνοτρόφων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι πολλές φορές δεν έχουν ή έχουν λανθασμένα στοιχεία κτηνοτρόφων και δεν μπορούν να τους ενημερώσουν για τις οφειλές τους. Λύση στο πρόβλημα δίνουν σε μερικές περιπτώσεις οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι που σε συνεργασία με τους δήμους ενημερώνουν τα μέλη τους σχετικά με τα μισθώματα.

Πάντως όπως επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο «το ύψος του μισθώματος εάν και χαμηλό είναι αδύνατο να πληρωθεί από τους κτηνοτρόφους όταν δεν έχουν χρήματα».

Μυρτώ Λύκα (πρόεδρος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας)
Σε ερώτηση σχετικά με τα μισθώματα των δημόσιων βοσκήσιμων γαιών, η κ. Μυρτώ Λύκα (κτηνοτρόφος από την Θεσπρωτία) ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως δεν τους ικανοποιεί σε καμία περίπτωση η παράταση, καθώς έχουν ήδη πληρώσει για τους βοσκότοπους που ήδη χρησιμοποιούν στον Δήμο, και καλούνται τώρα να πληρώσουν και στις περιφέρειες, για βοσκότοπους που δεν χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα η κ Λύκα έχει οφειλές για δημόσιους βοσκότοπους σε πάνω από 3 διαφορετικούς δήμους. «Εάν δεν πληρώσουν τις οφειλές δεν θα έχουν δικαιώματα για επιδοτήσεις», τονίζει και προσθέτει: «Μία πιθανή λύση θα μπορούσε να είναι η παρακράτηση απ’ ευθείας της επιδότησης που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι μετά από πληρεξούσιο που θα υπογράφει ο κτηνοτρόφος, δικαιούχος της επιδότησης και οφειλέτης του μισθώματος, έτσι ώστε να μην χαθούν τα δικαιώματα».

Ελπίδα Σιδηροπούλου (πρόεδρος Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου)
Ικανοποιημένη ως προς την παράταση αλλά όχι και ως προς την τεχνική λύση δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κ Ελπίδα Σιδηροπούλου. Αναλυτικότερα δήλωσε πως ο χρόνος που δίνεται στην παράταση για την καταβολή μισθώματος για τις βοσκήσιμες γαίες από τους κτηνοτρόφους αρκεί για την αποπληρωμή. Ωστόσο η περίπτωση να έχει ένας κτηνοτρόφος οφειλές σε 3 διαφορετικές περιφέρειες περιπλέκει την κατάσταση όχι όσον αφορά τον χρόνο που έχει διαθέσιμο ο κτηνοτρόφος, αλλά ως προς την πιθανότητα να χαθούν χαρτιά από τον ένα δήμο στον άλλο.

Σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα μισθώματα δεν γνωρίζει ο σύλλογος εάν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να λέει κάτι συγκεκριμένο, ωστόσο γνωρίζουν ότι όταν ένας κτηνοτρόφος έχει πρόβλημα με τον ΟΣΔΕ τότε δεν καταβάλλονται και οι επιδοτήσεις, και μπορεί να χάσει τα δικαιώματά του.

Τάκης Πεβερέτος (πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ)
Ο κ. Τάκης Πεβερέτος, σε προσωπική επικοινωνία με τον ΑγροΤύπο ανέφερε πως η παράταση που δόθηκε είναι αρκετή. Όμως υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία των Περιφερειών με τους Δήμους. Πολλές φορές η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει στοιχεία των κτηνοτρόφων στους οποίους πρέπει να στείλει τα ειδοποιητικά έγγραφα, με αποτέλεσμα αυτοί να μην ενημερώνονται ή να ενημερώνονται τελευταία στιγμή.

Σχετικά με την μη πληρωμή των οφειλών ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός που λέει ότι δεν θα δοθούν επιδοτήσεις οπότε δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε τέτοια περίπτωση». «Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι με την τεχνική λύση, κτηνοτρόφοι με ιδιωτικούς βοσκότοπους καλούνται να πληρώσουν δημόσιους βοσκότοπους τους οποίους δεν βόσκουν, πρόσθεσε ο κ. Πεβερέτος.

Νίκος Παλάσκας (πρόεδρος Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας)
Ο κ. Νίκος Παλάσκας μιλώντας τον ΑγροΤύπο σχετικά με τα μισθώματα για τις βοσκήσιμες γαίες, ανέφερε ότι «είναι ικανοποιητική η παράταση που δόθηκε από το υπουργείο. Πρόβλημα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν εκτός δήμου δημόσια βοσκοτόπια σύμφωνα με την τεχνική λύση, και θα πρέπει να πάνε σε δήμους άλλων περιφερειών να πληρώσουν». «Σε περίπτωση που δεν μπορέσει κάποιος να πληρώσει τα μισθώματα για τους δημόσιους βοσκότοπους, δεν θα έχει δικαίωμα βοσκότοπου», τόνισε.

Σχετικά με τα μισθώματα του 2016 ανέφερε ότι «έχουν ανταποκριθεί σχεδόν όλοι οι κτηνοτρόφοι», ενώ σχετικά με το μίσθωμα του 2017 «έχει ανταποκριθεί μεγάλο μέρος κτηνοτρόφων» αλλά υπάρχει ταλαιπωρία με την μετακίνηση σε άλλους δήμους για την πληρωμή των μισθωμάτων. Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ Παλάσκα, να είναι η δυνατότητα επικοινωνίας των κτηνοτρόφων με τις περιφέρειες που οφείλουν να καταβάλλουν τα χρήματα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται με τις μετακινήσεις.

Στέργιος Κύρτσιος (πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων - ΠΕΚ)

Δεν ήταν ικανοποιητική η παράταση για τα μισθώματα του 2017 ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και παράνομη την «τεχνική λύση» για τους δημόσιους βοσκότοπους. «Οι κτηνοτρόφοι έχουν μπερδευτεί σχετικά με την πληρωμή της οφειλής τους, δεν γνωρίζουν από πού να ζητήσουν στοιχεία για τον βοσκότοπο από τον δήμο που πολλές φορές δεν έχει στοιχεία των κτηνοτρόφων ή από την περιφέρεια που έχει τα στοιχεία αλλά δεν είναι αρμόδια. Ως αποτέλεσμα οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ή μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι ενημερώνουν τους συναδέλφους τους σχετικά με τις οφειλές τους όταν οι ίδιοι πάνε στους δήμους να πληρώσουν. Τα μισθώματα θα πρέπει να πληρωθούν γιατί οι κτηνοτρόφοι θα χάσουν τις επιδοτήσεις».

Νίκος Δημόπουλος (πρόεδρος Κτηνοτρόφων Καβάλας)
Εν μέρει ικανοποιητική η παράταση που δόθηκε από το υπουργείο αν και τελικά αφορούσε και τα μισθώματα για το 2017, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ Νίκος Δημόπουλος. «Ωστόσο ενώ το μίσθωμα δεν ήταν πολύ υψηλό είναι δύσκολο για τους κτηνοτρόφους να πληρώσουν εάν δεν έχουν τα χρήματα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Σημαντικό πρόβλημα για τους δήμους αποτελεί η ειδοποίηση των κτηνοτρόφων, καθώς πολλές φορές δεν έχουν ή έχουν λανθασμένα στοιχεία των οφειλετών που μπορεί να είναι από άλλους δήμους. Τελικά η διαδικασία γίνεται από τους δήμους σε συνεργασία με τους συλλόγους, και όχι την Περιφέρεια, που θα έπρεπε να είναι η αρμόδια, καθώς έχει και τα στοιχεία και είναι και αυτή η οποία επωφελείται από τα χρήματα».

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,921875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version