Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

ΚΕΟΣΟΕ: Μειωμένος ο αριθμός Δηλώσεων Συγκομιδής οινοστάφυλων το 2017, ασφαλιστικό και ΕΦΚ στο κρασί επιδεινώνουν την κατάσταση


Στον πιο αδύναμο κρίκο του αμπελοοινικού τομέα τείνει να παγιωθεί το καθεστώς υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής από τους παραγωγούς οινοσταφύλων, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του τμήματος Αμπέλου Ελαίας και Αλκοολούχων ποτών, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ.

Παρά το γεγονός ότι η υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής είναι υποχρεωτική από το ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013 και συνεπώς η παραγωγή οινοσταφύλων για την οποία δεν υποβάλλεται Δήλωση Συγκομιδής είναι παράνομη, παρά το γεγονός επίσης ότι αποτελεί προϋπόθεση για έγκριση Σχεδίων Αναδιάρθρωσης, ο αριθμός που υπεβλήθη το 2017 (24.414 Δηλώσεις Συγκομιδής) είναι μικρότερος από το προηγούμενο έτος 2016 (25.189).

Τα ποσοστά υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής ήταν επίσης χαμηλά και την προηγούμενη τριετία, όμως το 2017 όντας έτος εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού των αγροτών, συνέβαλλε στην σημερινή εικόνα, όπως πληροφορούν την ΚΕΟΣΟΕ τα μέλη της από όλη την Ελλάδα. Την εικόνα άλλωστε επιδεινώνει και η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, φορολογία που αποφεύγουν πολλά οινοποιεία, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα οινοποιεία που δηλώνουν τη διακίνηση του συνόλου της παραγωγής τους, με μεγάλο τίμημα την πτώση του κύκλου εργασιών των τελευταίων και ότι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με της ΚΕΟΣΟΕ, η κατάσταση αυτή δείχνει την έξαρση του φαινοένου της παραοικονομίας, γεγονός που ενέχει και τον κίνδυνό τα οινοποιεία στη χώρα να οδηγηθούν σε πτώχευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΕΟΣΟΕ δηλώνει ότι εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να υπάρξει επιτέλους εξέλιξη στο θέμα του μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί, όπως παλιότερα είχαν δηλώσει κυβερνητικοί παράγοντες, μηδέ εξαιρουμένου και του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς επίσης ώστε και ο κρατικός μηχανισμός επιτέλους να εφαρμόσει την νομοθεσία προς όλους.

Τέλος, η ΚΕΟΣΟΕ ενημερώνει για την διαδικασία ψηφιακής υποβολής της Δήλωσης Παραγωγής μέσω ψηφιακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ που θα ισχύει υποχρεωτικά για τα οινοποιεία από το επόμενο έτος. Επισημαίνει ότι η ψηφιακή υποβολή από το επόμενο έτος θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, σε όσα οινοποιεία δεν συσχετίζουν τον παραλαμβανόμενο όγκο σταφυλιών με τις Δηλώσεις Συγκομιδής των σταφυλοπαραγωγών. Αυτό οφείλεται σε αλλαγές στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα της εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ, που τον επόμενο χρόνο θα «τραβάει» ταυτόχρονα τα δεδομένα, από τις ήδη υποβληθείσες Δηλώσεις Συγκομιδής των αμπελουργών με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των οινοποιείων στο οποίο δήλωσαν οι αμπελουργοί ότι παρέδωσαν τη σταφυλική τους παραγωγή. Αντίστοιχα η ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου θα εμφανίζει την παραδοθείσα ποσότητα σταφυλιών με βάση το ΑΦΜ των αμπελουργών στην Αναλυτική Δήλωση Παραγωγής του οινοποιείου.

Συνεπώς κανένα οινοποιείο δεν θα μπορεί να δηλώνει παραγωγή οίνου, η οποία δεν αντιστοιχίζεται με Δηλώσεις Συγκομιδής τόσες σε κιλά, ώστε να συμβαδίζει με τον δηλούμενο παραχθέντα οίνο του Οινοποιείου. Όπως συμπεραίνει η ΚΕΟΣΟΕ, «τα οινοποιεία πρέπει να κινητοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και αντίστοιχα να κινητοποιήσουν τους παραγωγούς από τους οποίους παραλαμβάνουν σταφύλια, ώστε να μην ανακύψουν αναντιστοιχίες και «χτυπήσει» το σύστημα υποβολής Δηλώσεων Παραγωγής.». Για να λυθεί το πρόβλημα, καλεί «τα οινοποιεία με τους συνεργαζόμενους με αυτά αμπελουργούς» να εστιάσουν «καταρχάς στην επικαιροποίηση των στοιχείων του αμπελουργού στο Αμπελουργικό Μητρώο».

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,515625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version