Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ρωσία: Ρεκόρ σημείωσε η παραγωγή σιτηρών το 2017, συνεχίζει το μπλόκο στις εξαγωγές της Ουκρανίας, ζητά να τερματιστεί η διαμάχη με την ΕΕ για τα χοιρινά

Ρωσία: Ρεκόρ σημείωσε η παραγωγή σιτηρών το 2017, συνεχίζει το μπλόκο στις εξαγωγές της Ουκρανίας, ζητά να τερματιστεί η διαμάχη με την ΕΕ για τα χοιρινά


Το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας γνωστοποίησε ότι η συγκομιδή σιτηρών του 2017 ήταν της τάξης των 134,1 εκ. τόνων (+11,2%). Μολονότι τα στοιχεία είναι προσωρινά, φαίνεται ότι η περυσινή παραγωγή έσπασε το ρεκόρ της σοβιετικής παραγωγής του 1978 (127 εκ. τόνοι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σιτηρών σημείωσαν πτώση κατά 25%, ενώ η Ρωσία σημειώνει αύξηση της τάξεως του 20%. Όπως σημείωνε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε έναν κόσμο που «ξεχειλίζει» από δημητριακά, οι αναδυόμενες αγορές χαμηλού κόστους, όπως η Ρωσία και η Λατινική Αμερική, αποτελούν πρόκληση για τους καθιερωμένους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Πάντως ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν, δήλωσε στις 11/1/2018 ότι η οικονομία χρειάζεται να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξής της, που είναι 1,6% στο σύνολο και 2,5% στον γεωργικό κλάδο.

Συνεχίζεται το μπλόκο στις εξαγωγές της Ουκρανίας
Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπέγραψε διάταγμα για την παράταση της ισχύος της απαγόρευσης της μεταφοράς εμπορευμάτων από Ουκρανία προς Καζακστάν και Κιργιζία, μέσω της ρωσικής επικράτειας έως τις 30/6/2018.

Η απαγόρευση, που τέθηκε αρχικά σε ισχύ την 1/1/2016, επρόκειτο να λήξει στις 31/12/2017. Η απόφαση αφορά αγαθά στα οποία επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός και αγαθά που εμπίπτουν στο ρωσικό εμπάργκο (κυρίως αγροδιατροφικά προϊόντα).

Ρωσία για ΠΟΕ και εισαγωγές χοιρινών από ΕΕ
Στο μεταξύ σε συνέχεια της υποβολής αιτήματος της ΕΕ στο Όργανο Επίλυσης Διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για το εμπόριο αγαθών στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ, καταγράφηκαν αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ, διαμαρτυρόμενη για τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με απόφαση-εντολή του ΠΟΕ για την άρση των περιορισμών στην εισαγωγή ζωντανών χοίρων και χοιρινού κρέατος από την ΕΕ, ζητά να εγκριθεί η εκ μέρους της επιβολή «αντισταθμιστικών» κυρώσεων, της τάξης των 1,39 δισ. ευρώ κατ’ έτος (+ ετήσια προσαύξηση 15%).

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, ο αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική Άνω Βουλή), S. Kalashnikov, δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να επιλέξει τον περιορισμό της συμμετοχής της στον ΠΟΕ, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο της απόσυρσής της από αυτόν, εάν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της ΕΕ. Ο κ. Kalashnikov πρόσθεσε ότι πρώτη η ΕΕ παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς οργανισμού με τη λήψη περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας.

Πάντως η Ρωσία θα επιδιώξει τη σύγκληση συνεδρίασης επιτροπής εμπειρογνωμόνων (expert panel), μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, με την ελπίδα ότι η εν λόγω επιτροπή θα διαπιστώσει ότι η χώρα έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΠΟΕ, για άρση των περιορισμών εισαγωγής χοιρινού κρέατος και η διαμάχη με την ΕΕ θα τερματιστεί.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 4,269531 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version