Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Από τον Μάιο στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οι αγρότες


Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, από ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ. Δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς  την εφορία (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ), με διαγραφή των προστίμων, αλλά και των προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Από τον επόμενο μήνα, δηλαδή το Μάιο, σύμφωνα με το σχετικό κυβερνητικό πλάνο, προβλέπεται να προστεθούν στους χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η βεβαίωση οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ για τα έτη 2015 και 2016.

Ήδη πάνω από 10.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα άλλων κατηγοριών έχει επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Συγκεκριμένα, από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για επιχειρήσεις με σύνολο οφειλών άνω των 20.000 ευρώ (Αύγουστος 2017) πάνω από 5.000 νομικά πρόσωπα έχει επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και 764 έχουν υποβάλλει οριστικά αίτηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε και έχουν ήδη προκύψει οι πρώτες συμφωνίες αναδιάρθρωσης και διαγραφής οφειλών.
Το Φεβρουάριο η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε για πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και μέχρι σήμερα έχουν κριθεί ως επιλέξιμες 4.863 περιπτώσεις, εκ των οποίων περίπου στο 10% (480) έχει γίνει οριστική υποβολή αίτησης.

Τον επόμενο μήνα θα προστεθούν στους χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι αγρότες (καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η βεβαίωση οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ για τα έτη 2015 και 2016) και τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις με σύνολο οφειλών μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Έτσι, ένα περίπου έτος μετά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου (με την ψήφιση του νόμου 4469/2017) το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα έχει στη διάθεσή του το καινοτόμο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαρκής βελτίωση των προσφερόμενων από την πλατφόρμα υπηρεσιών, μέσω των τεχνικών αναβαθμίσεων που πραγματοποιούνται κάθε μήνα και επιτρέπουν όλο και καλύτερη διαλειτουργικότητα με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του ΚΕΑΟ και των τραπεζών.

Τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια επανεξήγγειλε ο Κόκκαλης στην Αγχίαλο

Ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών επανεξήγγειλε από τη Νέα Αγχίαλο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου δράσης με τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν για τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», την περασμένη Κυριακή.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης η πρώτη συλλεκτική επετειακή έκδοση-ημερολόγιο.

Ειδικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από την πρώην Αγροτική Τράπεζα αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι συνεταιρισμούς. Από τότε που πουλήθηκε η Αγροτική Τράπεζα, δυστυχώς έρμαια των εισπρακτικών εταιρειών και την πρώην ΑΤΕ έμειναν πολλοί συνεταιρισμοί και χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Δίνουμε για 23.000 οφειλέτες αγρότες τη λύση με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και από την 1η Μαΐου θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Χρέους μέχρι και στα τέλη του έτους. Η λύση είναι σε συνεργασία με την πρώην ΑΤΕ και την Τράπεζα της Ελλάδας και προβλέπει την διαγραφή τόκων, αλλά και τη διαγραφή κεφαλαίων κατά περίπτωση. Έτσι λύνουμε το θέμα της υπερχρέωσης των δανείων των φυσικών προσώπων».

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση


Η εν λόγω ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα σε ποσοστό έως και 60% στα «κόκκινα» δάνεια, που είχαν λάβει περί τους 23.000 αγρότες από την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για τον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό που αναμένεται να «τρέξει» από την 1η Μαΐου 2018, δίνοντας τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη μέχρι και 30% όταν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση και 60% όταν είναι χωρίς εξασφάλιση.

Για τη διευθέτηση τέτοιου είδους οφειλών θα λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα έκαστου δανειολήπτη, με βάση τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία και το εισόδημά του.

Στη ρύθμιση δεν θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής για δάνεια που έχουν λάβει και είναι «κόκκινα» οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώ δεν περιλαμβάνονται δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version