Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Εξαγωγές ελληνικών κερασιών στην Κίνα: Μια ιστορία που θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας, κάνουμε προσπάθειες αλλά φορτία δεν φεύγουν

Εξαγωγές ελληνικών κερασιών στην Κίνα: Μια ιστορία που θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας, κάνουμε προσπάθειες αλλά φορτία δεν φεύγουν


Τις «συντονισμένες» προσπάθειες για να «ανοίξει» η αγορά της Κίνας στο ελληνικό κεράσι, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την 39η Γιορτή Κερασιού Αγιάς, στο Μεταξοχώρι. Όμως τα λόγια από τα έργα έχουν μεγάλη απόσταση.

Θυμίζουμε πριν ένα χρόνο (Μάιο του 2017) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα (σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους), με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας.

Για ακόμη μια φορά όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε μαζί του κάποιον εκπρόσωπο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τότε δεν είχε γίνει καμιά πρόοδος σχετικά με τον φάκελο που έχει κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη νέων φρούτων (μέχρι στιγμής εξάγονται από την Ελλάδα στην Κίνα μόνο τα ακτινίδια).

Ακόμη να επισημάνουμε ότι από το 2010 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, ζητά έγκριση για εξαγωγή στην Κίνα των ελληνικών κερασιών, δαμάσκηνων, επιτραπέζιων σταφυλιών και πορτοκαλιών. Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί από την ελληνική πλευρά από το 2015 αλλά το θέμα έχει «παγώσει».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γ. Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «από όλα τα φρούτα που ζητάμε να εγκριθούν για να μπορούν να εξάγονται στην κινέζικη αγορά τα κεράσια είναι πρώτα σε σειρά προτεραιότητας. Δυστυχώς οι διμερείς διαδικασίες δεν προχωρούν».

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι φέτος οι άσχημες συνθήκες «χτύπησαν» τις κυριότερες παραγωγικές περιοχές κερασιών της Κίνας. Η κινέζικη παραγωγή έχει μειωθεί σε ποσοστό 70% και η χώρα στρέφεται στις εισαγωγές για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version