Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ζώνες καλλιέργειας ανά περιοχή με σοβαρά κίνητρα προτείνει ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσγη

Ζώνες καλλιέργειας ανά περιοχή με σοβαρά κίνητρα προτείνει ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσγη


Τη δημιουργία ζωνών με διαφορετικές καλλιέργειες ανά περιοχή της χώρας προτείνουν ως λύση οι συνεταιρισμένοι αγρότες του Θεσγη, προκειμένου να υπάρξει μια πιο συστηματική αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και οι αγρότες να έχουν μεγαλύτερα οφέλη, ξεφεύγοντας σιγά-σιγά από τη μονοκαλλιέργεια.

«Δεν γίνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών το αμέσως προηγούμενο έτος, ένα μεγάλο μέρος των αγροτών να εναλλάσσει την καλλιέργεια, να υπάρχει υπερ-παραγωγή και να πέφτουν οι τιμές, όπως συμβαίνει με πολλά προϊόντα, π.χ. καλαμπόκι, βαμβάκι κ.λπ. Θα πρέπει να πάμε σε ζώνες, όπως τα κηπευτικά, όπου με σταθερότητα και οργανωμένα οι παραγωγοί, αφού έχουν και κίνητρα από το κράτος, θα καλλιεργούν για αρκετά χρόνια την ίδια καλλιέργεια. Για παράδειγμα, στην Θεσσαλία θα μπορούσαν να καλλιεργούνται συγκεκριμένα προϊόντα και άλλα στις υπόλοιπες περιοχές. Αλλά απαιτείται συντονισμός και κίνητρα», εξήγησε σχετικά με το σκεπτικό της δημιουργίας των ζωνών αυτών, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας Θεσγη, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος.

Την πρόταση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του Θεσγη κατά την πρόσφατη επίσκεψη στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, κ. Νίκου Παπαδόπουλου.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον βουλευτή για την δραστηριότητα και την πορεία του συνεταιρισμού καθώς και για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς.

Ο κ. Καλφούντζος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη σύστασης ομάδας εργασίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποκλειστικό σκοπό την στήριξη των συνεταιρισμών με αποφάσεις στρατηγικού σχεδιασμού και την ιεράρχηση των θεμάτων του αγροτικού κόσμου.

Επιπλέον, τόνισε την θετική συμβολή του Μέτρου 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 που αφορά στην Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών και του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες, το οποίο επιτρέπει τη μετάβαση σε αποκεντρωμένες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας που θα βασίζονται στην τοπική συμμετοχή και πρωτοβουλία.

Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε το γεγονός, ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν όλα αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη ενώ ανέφερε ότι μετά την δρομολογημένη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είναι αναγκαία η περαιτέρω στήριξη των συνεταιρισμών με φορολογικά κίνητρα, ώστε να παροτρύνεται η διάθεση τουλάχιστον του 80% της παραγωγής στα συνεργατικά σχήματα και να αποθαρρύνεται το φαινόμενο της  διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων προκειμένου να αποφεύγεται η φορολόγησή της.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, ο οποίος πρέπει να μείνει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, ούτως ώστε οι γεωργοί να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις διάφορες κλιματικές προκλήσεις.

Τέλος, κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι οι παραγωγοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η ένταξη τους σε συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία στηρίζονται σε υγιείς βάσεις, μακριά από λογικές του παρελθόντος  και με συλλογική δουλειά, αποτελεί μονόδρομο.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,65625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version