Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Βαμβάκι: Μειώνονται τα αποθέματα και βγαίνουν στις διεθνείς αγορές οι Κινέζοι, η επιβολή δασμών στις ΗΠΑ φέρνει χαμόγελα στην Ινδία

Βαμβάκι: Μειώνονται τα αποθέματα και βγαίνουν στις διεθνείς αγορές οι Κινέζοι, η επιβολή δασμών στις ΗΠΑ φέρνει χαμόγελα στην Ινδία


Αύξηση αναμένεται να υπάρξει στις εισαγωγές βάμβακος της Κίνας κατά την ερχόμενη περίοδο, κάτι που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές του προϊόντος. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η Ινδία έχει υπογράψει συμβάσεις με την Κίνα για την εξαγωγή 85.000 τόνων βαμβακιού από τη νέα σοδειά.

Η Κίνα αν και αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα βαμβακιού παγκοσμίως, έχει δει τις εισαγωγές της να συρρικνώνονται αισθητά (λόγω της πολιτικής που ακολουθεί για στήριξη της εγχώριας παραγωγής). Από τα 5 εκατ. τόνους βαμβακιού που εισήγαγε την περίοδο 2011/2012 την περσινή χρονιά «κατρακύλησαν» στο 1 εκατ. τόνους.

Την Παρασκευή (22/6) η Κίνα πούλησε 10.000 τόνους βαμβακιού σε δημοπρασία κρατικών αποθεμάτων. Έπειτα από αρκετές χρονιές δημοπρασιών, που στόχο είχαν την μείωση των αποθεμάτων και με βελτιωμένη την ζήτηση, οι Κινέζοι αναμένεται να επιστρέψουν στη διεθνή αγορά για να καλύψουν την ανεπαρκή παραγωγή στο εσωτερικό της χώρας.

Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το βαμβάκι, την περίοδο 2018/2019, προβλέπουν χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι παραγωγή στην Κίνα. Από την άλλη οι τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC), αναφέρουν ότι η παραγωγή στην Κίνα προβλέπεται να μειωθεί σε 5,6 εκατ. τόνους το 2018/2019, με βάση τη μειωμένη έκταση φύτευσης, ενώ η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί σε 8,4 εκατ. τόνους. Επίσης τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Xinjiang, που αντιπροσωπεύει το 75% της καλλιέργειας βαμβακιού της Κίνας, αυξάνει τις ανησυχίες για προβλήματα στην ποιότητα. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης οδηγεί στις εισαγωγές.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο ασιατικός γίγαντας αναμένεται κατά το 2019/2020 να ξαναπάρει τα ηνία στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα αυξήσει τις εισαγωγές στα 10 με 15 εκατ. δέματα (2 με 3 εκατ. τόνους βαμβακιού).

Οι ΗΠΑ, που αποτελούν το μεγαλύτερο εξαγωγέα βαμβακιού παγκοσμίως, οδηγούσαν τις κινέζικες εισαγωγές για περισσότερο από δέκα χρόνια. Ωστόσο η απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς, της τάξης του 25%, από τις 6 Ιουλίου 2018 στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του βαμβακιού, θα δώσει την ευκαιρία στην Ινδία να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Οι εξαγωγείς από την Ινδία ξεκινούν την πώληση βαμβακιού της νέας περιόδου από το τέλος του Αυγούστου. Όμως η ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και οι υψηλότερες τιμές που υπάρχουν, τους οδήγησαν να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες νωρίτερα.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version