Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Έντονες βροχές σε Μαγνησία, Λάρισα και Μεσσηνία την Τρίτη, 26 Ιουνίου, αρνητικά επηρεάζονται βαμβάκι, τριφύλλια, ελιές, ροδάκινα και αμπέλια

Έντονες βροχές σε Μαγνησία, Λάρισα και Μεσσηνία την Τρίτη, 26 Ιουνίου, αρνητικά επηρεάζονται βαμβάκι, τριφύλλια, ελιές, ροδάκινα και αμπέλια


Την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία πλήττει από το πρωί η κακοκαιρία «Νεφέλη», γεγονός που επιβεβαιώνει εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για έντονες βροχές και καταιγίδες συνοδευόμενες με πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο αλλά και σταδιακά αργότερα σε Βόρεια Ελλάδα, Ανατολική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο. Έντονες βροχοπτώσεις και μείωση της θερμοκρασίας επικρατούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη Μαγνησία, σε ορισμένες περιοχές της Λάρισας καθώς και στη Μεσσηνία, όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί και στελέχη Συνεταιρισμών από τους παραπάνω νομούς.

Θεσσαλία
Από το πρωί έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στον Τύρναβο Λάρισας αλλά και σε όλη τη Μαγνησία, ενώ έχει πέσει και η θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου. «Μέχρι στιγμής η βροχή είναι ποτιστική στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ ακούγονται και μπουμπουνητά», όπως ανέφερε ο κ. Γεροτόλιος, παραγωγός τριφυλλιών, καλαμποκιού και αμυγδάλων. «Το γεγονός αυτό βοηθάει την καλλιέργεια του καλαμποκιού, αλλά όχι και το τριφύλλι διότι οδηγεί σε καθυστέρηση της κοπής του. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν καλλιέργειες ροδάκινων και αμπελιών, οι οποίες θα επηρεαστούν αρνητικά από την αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα».

Ακόμη πιο έντονα είναι τα φαινόμενα σε όλο το νομό Μαγνησίας σε σχέση με τη Λάρισα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασιλάκος, ανταποκριτής του ΕΦΚΑ Μαγνησίας και παραγωγός τριφυλλιών και ελιών «από τις 05:30 καταιγίδες εναλλάσσονται με ψιλόβροχο. Ήδη έχει πλημμυρίσει η πόλη του Βόλου, αλλά και πολλά χωράφια. Δεν μπορούμε να βγάλουμε βέβαια συμπεράσματα από τώρα για τις επιπτώσεις που έχει η σημερινή κακοκαιρία στις καλλιέργειες. Υπάρχει, βέβαια, ανησυχία από την πλευρά των βαμβακοκαλλιεργητών για σηψιρριζίες λόγω υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος στα βαμβακοχώραφα, γεγονός που ίσως διαπιστωθεί αύριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις την προηγούμενη περίοδο σε συνδυασμό με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει στο να παραμένουν τα τριφύλλια εδώ και 55 ημέρες άκοπα και πολύ πιθανόν η 4η κοπή να χαθεί».

Πελοπόννησος
Μέχρι στιγμής βροχοπτώσεις επικρατούν στα νότια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κυρίως σε Μεσσηνία, Νοτιοανατολική Λακωνία και σε ορισμένες περιοχές της Αργολίδας. Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας, «οι έντονες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν από τη νύχτα και έτσι εδώ και παραπάνω από 12 ώρες έχει πέσει μεγάλο ύψος βροχής στη Μεσσηνία. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι φυσιολογικά για την εποχή και επηρεάζουν αρνητικά τις ελιές και τα αμπέλια που επικρατούν στο μεσσηνιακό αγροτικό τοπίο».

Συγκεκριμένα, «οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο είναι ανεπιθύμητες διότι αυξάνουν την υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του βοτρύτη στα σταφύλια που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο».

Όσον αφορά την ελαιοκομία, «η αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί με το δάκο: ήδη οι πληθυσμοί στην περιοχή ήταν αυξημένοι και ο βροχερός καιρός σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για δακοπροσβολές. Παράλληλα, αναμένεται να εμφανιστούν προβλήματα με μυκητολογικές προσβολές, καθώς είναι εντονότερες σε συνθήκες υψηλής υγρασίας».

Επιπλέον, «ανεβαίνει και το κόστος παραγωγής καθώς ψεκασμοί που έγιναν λίγο πριν τις βροχοπτώσεις πρέπει να επαναληφθούν.

Οι μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες «θα επηρεάσουν την ελαιοπαραγωγή της ελαιοκομικής σεζόν που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018, μειώνοντας την, όπως είχε γίνει και πρόπερσι (που μάλιστα τα καιρικά φαινόμενα ήταν λιγότερο έντονα). Αναμένεται να δούμε πόσο θα επικρατήσει η κακοκαιρία και τι περαιτέρω επιπτώσεις θα έχει στην αγροτική παραγωγή μας».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 3,4375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version