Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ακτινίδια: Καλή η φετινή εμπορική περίοδος αλλά πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο της «ιταλοποίησης»

Ακτινίδια: Καλή η φετινή εμπορική περίοδος αλλά πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο της «ιταλοποίησης»


Δεν κατάφεραν οι Έλληνες να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν φέτος οι Ιταλοί στην παραγωγή ακτινιδίων. Μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων εξήχθησαν στην Ιταλία (ξεπέρασαν τους 40.000 τόνους). Παρόλα αυτά η Ελλάδα είναι η τρίτη εμπορική δύναμη στον κόσμο, με τις εξαγωγές της να κάνουν «ρεκόρ» και να φτάνουν τους 160.000 τόνους (από 107.000 που ήταν την περσινή περίοδο). Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή (2018/2019) αναμένεται σε κάποιες περιοχές να είναι μειωμένη λόγω προβλημάτων στην ανθοφορία. Ωστόσο η γονιμοποίηση ήταν καλή και τα μεγέθη αναμένεται να είναι καλύτερα σε σχέση με πέρσι.

Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας κ. ∆ηµήτρης Μανώσης, τόνισε ότι «πολλοί υποστηρίζουν ότι κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδος (2017/2018) πήγαμε καλά στα ακτινίδια. Εμείς λέμε ότι θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα. Μεγάλες ποσότητες εξήχθησαν προς την Ιταλία, που είναι ανταγωνιστές μας. Ουσιαστικά τους βοηθήσαμε να μην χάσουν τους πελάτες τους. Αυτές οι ποσότητες που ξεπέρασαν τους 40.000 τόνους θα μπορούσαμε να τις εξάγαμε σε κάποιες νέες αγορές. Δυστυχώς κινδυνεύει το ακτινίδιο να ακολουθήσει το δρόμο του ελαιολάδου, με τους Ιταλούς να έχουν το πάνω χέρι στις διεθνείς αγορές. Και αυτό γίνεται με δική μας ευθύνη. Ακόμη έχουμε φαινόμενα διακίνησης μη τυποποιημένων προϊόντων κάτι που αποτελεί παράγοντα δυσφήμισης της παραγωγής μας».

Για τη νέα παραγωγή, ο κ. Μανώσης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν περιοχές που αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω προβλημάτων στην ανθοφορία. Ωστόσο εκτιμώ ότι το «κενό» μπορεί να καλυφθεί από τις νέες φυτεύσεις που θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Πάντως η γονιμοποίηση είναι καλή και αναμένεται να έχουμε καλή ποιότητα (μεγέθη). Υπάρχει πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις και θα πρέπει οι παραγωγοί να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης των μυκήτων».

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «Κερδίσαμε νέες αγορές και αυξήσαμε τις εξαγωγές ακτινιδίων. Πρέπει να σταματήσει όμως το φαινόμενο της «ιταλοποίησης» της παραγωγής μας. Δεν μπορεί να βοηθάμε τους ανταγωνιστές μας να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να διατηρούν τους πελάτες τους.

Όσον αφορά την ερχόμενη παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με την τρέχουσα λόγω κάποιων προβλημάτων στην ανθοφορία. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες (λιγότερα αραιώματα κ.α.). Πρέπει να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο τις νέες αγορές που κερδίσαμε και να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,578125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version