Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Συγκεχυμένες απαντήσεις Κοτζιά στη βουλή για την προστασία των Μακεδονικών προϊόντων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι λέει για κρασιά και ΠΟΠ

Συγκεχυμένες απαντήσεις Κοτζιά στη βουλή για την προστασία των Μακεδονικών προϊόντων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι λέει για κρασιά και ΠΟΠ


Μέχρι τώρα το σύνολο των οίνων των Σκοπίων φέρει την ένδειξη «Republic of Macedonia», ενώ μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, αυτά απαραίτητα θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Made in/produced in/product of Republic of North Macedonia», παραδέχθηκε στη βουλή, απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής την τομεάρχη αγροτικού της ΝΔ, κας Φωτεινή Αραμπατζή, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς. Στο σχετικό έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, ο κ. Κοτζιάς από τη μια υποστηρίζει ότι η γεωγραφική ένδειξη Μακεδονία έχει κατοχυρωθεί από το 2007 για χρήση από τους Έλληνες παραγωγούς οίνου της Μακεδονίας και έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό μητρώο της ΕΕ, από την άλλη ωστόσο διευκρινίζει -όπως προβλέπεται και στο Άρθρο 1, παράγραφος 3 εδάφιο θ της Συμφωνίας- ότι «θα δημιουργηθεί σε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεθνής ομάδα ειδικών για την υλοποίηση των διευθετήσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο χωρών στα συγκεκριμένα θέματα».

«Στις τελικές διατάξεις της συμφωνίας (άρθρο 20, παράγραφος 8) ορίζεται ότι η εφαρμογή της από τα δυο μέρη θα γίνεται με βάση το κοινοτικό κεκτημένο», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι «η γεωγραφική ένδειξη Μακεδονία έχει κατοχυρωθεί από το 2007 για χρήση από τους Έλληνες παραγωγούς οίνου της Μακεδονίας και έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό μητρώο της ΕΕ».

Για τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα (π.χ. Μακεδονικός χαλβάς) που φέρουν στο brand τους την ένδειξη Μακεδονία, ο κ. Κοτζιάς, στο έγγραφό του, δεν αναφέρεται καθόλου. Τέλος σημειώνει ότι άρχισε η προεργασία στο υπουργείο Εξωτερικών για το συντονισμό των ενεργειών όλων των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να προετοιμαστούν όσοι θα συμμετάσχουν στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που θα «ξαναδεί» τα θέματα που προκύπτουν, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της προστασίας των Μακεδονικών προϊόντων, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε φέρει στη δημοσιότητα με απανωτά δημοσιεύματα ο ΑγροΤύπος.

Σε επιτροπή του ΟΗΕ, όπως ο Κοτζιάς, παρέπεμψε το θέμα και ο πρωθυπουργός

O  Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε στην προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το εμπορικό σήμα τον όρο «Μακεδονία».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης, ήταν το θέμα και των εμπορικών χρήσεων και των σημάτων. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, επισημαίνοντας ότι ενώ ως βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος του τομέα εξωτερικών υποθέσεων ήταν στη γραμμή του Βουκουρεστίου, του Κώστα Καραμανλή, τώρα είναι απέναντι στη σύνθετη ονομασία.

Ο λόγος που η κυβέρνηση έθεσε στις προτεραιότητες τις εμπορικές χρήσεις και τα σήματα είπε πως ήταν ότι «σε μια περίοδο που οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα που φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγα αυτής. Διότι μέχρι πριν τη συμφωνία, αυτή την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Και εσείς το γνωρίζετε αυτό καλύτερα από εμένα. Αυτός ήταν ο μεγάλος κίνδυνος που απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά, προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό και εσείς πρώτοι το κατανοείτε. Όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, και εσείς τις γνωρίζετε. Γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια. Και αυτό κατά βάθος το γνωρίζουν και όσοι επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν. Και ποντάρουν τώρα στη δημιουργία σύγχυσης πάνω στο νόημα των εννοιών nationality, που σημαίνει ιθαγένεια και ethnicity, που σημαίνει εθνικότητα. Και φυσικά εμείς αναγνωρίζουμε το πρώτο με βάση το διεθνές δίκαιο της ιθαγένειας που έχει κάθε κυρίαρχο κράτος. Ομοίως και στο ζήτημα της γλώσσας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για σλαβική γλώσσα Κυριλλικής καταγωγής και έτσι περιγράφεται στη διάσκεψη του ΟΗΕ ήδη από το 1977», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας να μην παρασυρθούν από τις φωνές που θέλουν μια φοβική και περίκλειστη Ελλάδα και να δουν τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα και το πεδίο ευκαιριών που διανοίγονται ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Ολόκληρη η ερώτηση

Ολόκληρη η απάντηση

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,2659912 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version