Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μαρόκο: Συμπεριέλαβε τη Δυτική Σαχάρα στο καθεστώς αδασμολόγητων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο παίκτη στις εξαγωγές ντομάτας

Μαρόκο: Συμπεριέλαβε τη Δυτική Σαχάρα στο καθεστώς αδασμολόγητων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο παίκτη στις εξαγωγές ντομάτας


Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να συμπεριλάβει τη Δυτική Σαχάρα στην «προτιμησιακή» εμπορική συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου.

Θυμίζουμε ότι τα 3/4 των ποσοτήτων ντομάτας που εισάγει η ΕΕ (343.180 τόνοι σε ένα σύνολο 479.617 τόνων εισαγωγών), προέρχονται από το Μαρόκο, που έχει αναδειχτεί σε μια από τις μεγαλύτερες ντοματοπαραγωγικές χώρες του κόσμου και βάσει εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ έχει εκτοπίσει μεγάλους Ευρωπαίους «παίκτες» από την ευρωπαϊκή αγορά.

«Πρόκειται για μια απόφαση που ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, για την συμφωνία απελευθέρωσης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (που εκδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2016) και αποσκοπεί στην επέκταση των αδασμολόγητων εξαγωγών του Μαρόκου προς την ΕΕ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος της Μαροκινής κυβέρνησης μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης.

«Η απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επιτρέπει επίσης στην ΕΕ «να συνεχίσει να ενισχύει την εταιρική της σχέση με το Μαρόκο και να επεκτείνει την αλιευτική συμφωνία, μεταξύ των δύο εταίρων τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η απόφαση θα πρέπει να περάσει τώρα και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά από αυτό τα αγροτικά προϊόντα από τη Δυτική Σαχάρα θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία χωρίς «κανένα εμπόδιο».

Όσον αφορά την αλιευτική συμφωνία, μεταξύ Μαρόκου και ΕΕ, έχει λήξει στις 14 Ιουλίου. Και τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να λάβουν απόφαση ανανέωσης των όρων της συμφωνίας, με το Μαρόκο να ζητά οικονομική αποζημίωση ύψους 80 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στην αποδέσμευση των ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών στην περιοχή.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version