Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Άγνωστος ο αριθμός των ροδακινοπαραγωγών που θα πάρουν αποζημίωση για την περσινή καρπόπτωση, στα de minimis μπορούν να μπουν και οι φετινές ζημιές

Άγνωστος ο αριθμός των ροδακινοπαραγωγών που θα πάρουν αποζημίωση για την περσινή καρπόπτωση, στα de minimis μπορούν να μπουν και οι φετινές ζημιές


Με την απαραίτητη πίστωση των 8,5 εκατ. ευρώ εγκεκριμένη από χθες Τετάρτη 18 Ιουλίου για την αποζημίωση των περσινών ζημιών στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων αναζητούν πλέον τη φόρμουλα για το πώς και με ποιό τρόπο θα μοιραστεί το κονδύλι στους αγρότες. Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες συγκλίνουν, ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα λάβουν όλοι οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που έκαναν αίτηση χρήματα από το πακέτο. Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά την σχετική αίτηση είχαν υποβάλλει στους φορείς που τις συγκέντρωναν κοντά στους 12.500 παραγωγούς. Ήδη, πάντως, η Νέα Δημοκρατία και ο πρώην υπουργός Γεωργίας, κ. Γιώργος Καρασμάνης κάνει λόγο για ενίσχυση-φιλοδώρημα, ενώ με δήλωσή της παρενέβη και η Φωτεινή Αραμπατζή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, «οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν αντιστοιχούν σε μια έκταση 133.000 στρεμμάτων με διάφορες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο «τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν της σχετικής επεξεργασίας, ο τρόπος με τον οποίο θα αποδοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους».

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν, ότι ορισμένες ποικιλίες δηλώθηκαν καθ’ υπερβολή, ενώ υπάρχουν εκμεταλλεύσεις με ζημίες που ποικίλουν, οπότε δεν θα υπάρξει ενιαίος τρόπος κατανομής.

Σημειωτέον ότι το όριο για τις αποζημιώσεις μέσω de minimis ανά εκμετάλλευση, που ισχύει σήμερα είναι τα 25.000 ευρώ, όπερ σημαίνει, ότι και οι φετινές ζημιές θα μπορούσαν να ενταχτούν στα de minimis.

Καρασμάνης: Εφαρμόστε έστω και τώρα τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις

Τις εξελίξεις σε σχέση με τις αποζημιώσεις σχολίασε ο πρώην υπουργός Γεωργίας και νυν βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, κ. Γιώργος Καρασμάνης, τονίζοντας ότι «ο τρόπος που διάλεξε, ο υπουργός να αποζημιώσει τους αγρότες από τις βροχοπτώσεις του 17 θα δημιουργήσει πολλές αδικίες σε βάρος τους και επιπλέον η όποια ενίσχυση θα είναι ένα φιλοδώρημα».

«Τον καλώ για μια ακόμη φορά να εφαρμόσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις.

Δεν τους «χαρίζει» τίποτα! Το δικαιούνται, έστω και καθυστερημένα!!!

Ας δώσει επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου», κατέληξε ο κ. Καρασμάνης.

Δηλώσεις Αραμπατζή

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ αναφερόμενη στην αποζημειώσεις των ροδακινοπαραγωγών ανέφερε: «Σωρεία λαθών, παραλείψεις και τραγελαφικοί χειρισμοί του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας που επλήγησαν από τις περσινές βροχοπτώσεις, αναγκάζουν τώρα τον κ. Αποστόλου να προβεί άρον-άρον στην καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,5 εκ. ευρώ, σε μια ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις από τις φετινές καταστροφές» και συνέχισε: «Η απροθυμία του ΕΛΓΑ να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία αποζημιώσεων παρά τη δικαίωση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών από τα σχετικά πορίσματα τόσο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όσο και της Ομάδας Εργασίας που συγκρότησε πέρσι ο ίδιος ο Υπουργός (υπ’ αριθμ. 7487/83097/01-08-2017) οδήγησε στα εξής αρνητικά αποτελέσματα: να επιβαρύνεται ο λογαριασμός των διαθεσίμων έκτακτης ανάγκης των Ελλήνων φορολογουμένων (de minimis) αντί του πλήρως ανταποδοτικού λογαριασμού του ασφαλιστικού οργανισμού, που χρυσοπληρώνουν άλλωστε οι αγρότες με τις εισφορές τους».

Παράλληλα τόνισε πως: «Ο κ. Αποστόλου, εγκλωβισμένος από τους ατυχείς χειρισμούς του, αντιμέτωπος με την οργή των πληγέντων παραγωγών, που βρίσκονται και φέτος στο ίδιο έργο θεατές, προσπαθεί κατόπιν εορτής να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα δίνοντας αποζημιώσεις που αφενός δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της καταστροφής και αφετέρου χρεώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος επιβολής δημοσιονομικών διορθώσεων είναι εμφανής αφού ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καταθέσει τον προβλεπόμενο φάκελο και δεν έχει λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό 1408/2013.

Δυστυχώς, για τους ίδιους αλλά ευτυχώς για τη χώρα, ο πολιτικός τους κατήφορος δεν πρόκειται να ανακοπεί με τέτοιου είδους χειρισμούς. Η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος πλησιάζει», καταλήγει.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,59375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version