Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κονσερβοποιοί στη βουλευτή Ε. Καρασαρλίδου: 25 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού του συμπύρηνου, αποδόσεις από 4 τόνους το στρέμμα για να είναι βιώσιμοι


Αρχές εβδομάδας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Ευφροσύνη Καρασαρλίδου, επισκέφτηκε την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), όπου συναντήθηκα με τον πρόεδρό της κ. Κ. Αποστόλου, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε μεταποιητικές βιομηχανίες της περιοχής (ALEXANDER, VENUS GROWERS, ΑΛΜΜΕ). Σχετικά με την τιμή παραγωγού του συμπύρηνου, ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι είναι 25 λεπτά το κιλό (πληρωτέα στο εργοστάσιο). Όσον αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις, οι παραγωγοί θα πρέπει κανονικά να βγάζουν πάνω από 4 τόνους ανά στρέμμα για να είναι βιώσιμοι.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις η κ. Καρασαρλίδου επεσήμανε τα εξής:

«Αρχικά ενημερώθηκα για την πορεία της παραγωγής συμπύρηνου η οποία φέτος παρουσιάζει πρωιμότητα, με τις πρώιμές ποικιλίες (ΚΑΤΕΡΙΝΑ κ.α.) να έχουν μεγάλα προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων. Καθαρή εικόνα ωστόσο, όπως τονίστηκε, για το πως θα κυμανθεί η φετινή παραγωγή θα υπάρχει στο τέλος Ιουλίου που θα έχουν ξεκινήσει και οι άλλες ποικιλίες.

Σχετικά με την τιμή που θα έχει φέτος το συμπύρηνο ροδάκινο, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι μέσα στο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε τιμή πώλησης, πληρωτέα στο εργοστάσιο, 25 λεπτά το κιλό.

Επειδή η τιμή αυτή δεν είναι η καθαρή στα χέρια του παραγωγού, τόνισα ότι υπάρχουν τα περιθώρια για βελτίωσή της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει οι βιομηχανίες να εκμεταλλεύονται την έλλειψη οργάνωσης των παραγωγών και να προχωρούν μονομερώς χωρίς διαπραγμάτευση στη διαμόρφωση των τιμών.

Τόνισα σε όλους την ανάγκη να θεσμοθετηθεί η υπογραφή συμφωνητικών μεταξύ βιομηχανιών και συνεταιρισμών/ παραγωγών, όπου να περιγράφονται τα οικονομικά στοιχεία (τιμή, ποσότητες κα) καθώς και οι ποιοτικές προδιαγραφές.

Στη συνέχεια συζητήσαμε το θέμα της στρεμματικής απόδοσης, που παρότι εμφανίζεται αύξηση των στρεμμάτων που καλλιεργούνται με συμπύρηνα ροδάκινα, αυτή είναι μειωμένη με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες της κονσερβοβιομηχανίας σε ποσότητες και ποιότητα. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των κονσερβοποιών, οι παραγωγοί θα πρέπει κανονικά να βγάζουν πάνω από 4 τόνους ανά στρέμμα για να είναι βιώσιμοι.

Για αυτό το θέμα τους ενημέρωσα ότι θα αναλάβω πρωτοβουλία ώστε να γίνει συνάντηση με ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, ώστε να μελετηθούν τρόποι προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με νέες καλλιεργητικές μεθόδους (κομφούζιο), νέες ποικιλίες κ.α σε μία μακροχρόνια πολιτική ανάπτυξης, διότι το ζητούμενο δεν είναι οι αποζημιώσεις αλλά η σωτηρία της παραγωγής και αυτή η πολιτική πρέπει να λειτουργήσει με ευθύνη της διεπαγγελματικής πυρηνόκαρπων.

Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις επεξεργασίας φρούτων είναι η έλλειψη εποχικού εργατικού δυναμικού, με συνέπεια να υπολειτουργούν και να αναγκάζονται να μεταφέρουν κόσμο από Κοζάνη, Θεσσαλονίκη κ.α. Αναφέρθηκε ότι πολλοί άνεργοι φοβούνται τη περικοπή του ΚΕΑ και για το λόγο αυτό δεν πηγαίνουν να εργαστούν. Σχετικά με το θέμα αυτό, ενημέρωσα ότι είχα προωθήσει την αλλαγή του νόμου για την διατήρηση της κάρτας ανεργίας εφ όσον οι άνεργοι απασχολούνται σε εποχιακές αγροτικές επιχειρήσεις έως 70 ημερομίσθια. Ενημέρωσα επίσης ότι θα έρθω σε επαφή με το υπουργείο Εργασίας ώστε να βρεθεί μία λύση αντιμετώπισης του φαινομένου. Σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, σχολίασα και το φαινόμενο τη υποδηλωμένης εργασίας».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version