Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ξεκίνησε η συγκομιδή σύκου, με καλή ποιότητα και προβλέψεις για υψηλότερες τιμές παραγωγού από πέρσι

Ξεκίνησε η συγκομιδή σύκου, με καλή ποιότητα και προβλέψεις για υψηλότερες τιμές παραγωγού από πέρσι


Ξεκίνησε σιγά-σιγά η συγκομιδή σύκου στη βασική παραγωγική ζώνη του νομού Μεσσηνίας. Μέχρι στιγμής, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά τη σοδειά και οι παραγωγοί ελπίζουν να μη βρέξει το επόμενο διάστημα, ώστε να μην επηρεαστούν οι καρποί. Όσον αφορά στις τιμές του παραγωγού φέτος, από την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σύκων και Ξηρών Καρπών (ΣΥΚΙΚΗ), εκτιμούν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι «σε σχέση με το ξερό σύκο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι». Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και στην Εύβοια, όπου παρατηρείται και εκεί πρωίμιση της παραγωγής. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εκτιμώνται σε 21.000 στρέμματα περίπου πανελλαδικά.

«Σε μερικές περιπτώσεις οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν σύκα», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σύκων και Ξηρών Καρπών (ΣΥΚΙΚΗ), Κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του προηγούμενου διάστηματος, η χρονιά είναι αρκετά πρώιμη, κάτι που ισχύει, όχι μόνο για το νομό Μεσσηνίας, αλλά και για την Εύβοια, όπως μας δήλωσε ο κ. Καραβασίλης, από την ομώνυμη εταιρεία, με έδρα στην Κύμη. Στην περιοχή της Κύμης η παραγωγή σύκων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 150 τόνους.

Σε 10 ημέρες από σήμερα οι περισσότεροι παραγωγοί θα έχουν μπει στους συκεώνες για τη συγκομιδή, ελπίζοντας ότι δεν θα βρέξει τις επόμενες ημέρες, για να μην υπάρξει ζημιά. «Ως ώρας έχουμε άριστη παραγωγή, δίχως ποιοτικά προβλήματα», μας ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, εκτιμώντας πως σε επίπεδο ποσότητας «οι 3.000 τόνοι είναι σίγουροι».

Σε σχέση με τις τιμές, από την ΣΥΚΙΚΗ, εκτιμούν, ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα είναι αυξημένες για τον παραγωγό, ωστόσο αυτές θα ανακοινωθούν στις αρχές Αυγούστου. Πέρσι, υπενθυμίζεται, αυξημένες τιμές, σχεδόν κατά 5%, στα 1,80 ευρώ το κιλό ήταν οι για το ξερό σύκο πρώτης ποιότητας που έδωσε η ΣΥΚΙΚΗ, έναντι των 1,72 το 2016. Στη δεύτερη ποιότητα ήταν πέρσι 1,55 ευρώ το κιλό (περίπου +2% από το 2016), για την τρίτη 1,20 ευρώ το κιλό (+12% από το 2016) και για την τέταρτη 0,95 ευρώ το κιλό (+3% από το 2016). Σημειώνεται ότι πέρσι η παραγωγή δεν ξέπερασε τους 2.100 τόνουςς στην περιοχή.

Γηρασμένες οι συκιές στη Μεσσηνία, πόσες εκτάσεις καλλιεργούνται

Με ένα μέσο όρο ηλικίας στα 50 χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία στις συκιές στη Μεσσηνία θεωρείται και είναι γηρασμένες και με αφορμή αυτή από τη ΣΥΚΙΚΗ εκτιμούν, ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς τα πράγματα είναι οριακά και πρέπει να ανανεωθεί η καλλιέργεια. Να σημειωθεί ότι οι πιο νέες συκιές έχουν φυτευτεί το 1997-1998 στην περιοχή.

Σε επίπεδο χώρας οι βασικές παραγωγικές ζώνες είναι οι νομοί Μεσσηνίας και Εύβοιας. Στη Μεσσηνία η καλλιεργούμενη έκταση με συκιές ανέρχεται βάσει στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2014, σε 9.000 στρέμματα και στην Εύβοια σε 12.000 στρέμματα. Την ίδια χρονιά οι παραγόμενες ποσότητες ήταν 2.200 τόνοι στη Μεσσηνία και 1.720 στην Εύβοια.

Επισημαίνεται ότι σύκα παράγονται επίσης σε Λακωνία και Αρκαδία, ενώ σημαντικό μέρος της παραγωγής (περίπου 3.500 τόνους) διακινείται σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. και εξάγεται σε Τρίτες χώρες (π.χ.ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία).

Η διαδικασία συγκομιδής νωπών σύκων ξεκινά συνήθως τον Αύγουστο, αλλά ειδικά φέτος νωρίτερα.

Τα νωπά σύκα συλλέγονται  με το χέρι είτε απευθείας από το δέντρο είτε από τα δίχτυα που είναι τοποθετημένα κάτω από τις συκιές.

Ακολουθεί η  πρώτη διαλογή σύκων που γίνεται απευθείας από τους συκοπαραγωγούς και μετά αποξηραίνονται στον ήλιο είτε όπως είναι, είτε ανοίγονται και επικολλώνται ανά δύο.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,453125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version