Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Σάρωσε καλλιέργειες σε Γιαννιτσά, Σέρρες και Θεσσαλονίκη το χαλάζι και η σφοδρή ανεμοθύελλα

Σάρωσε καλλιέργειες σε Γιαννιτσά, Σέρρες και Θεσσαλονίκη το χαλάζι και η σφοδρή ανεμοθύελλα


Καλαμπόκια, βαμβάκια, τριφύλλια, καπνά, όσπρια, ασυγκόμιστα σιτηρά, αλλά και δεντροκαλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως οι Σέρρες, το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη σάρωσε το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την Δευτέρα 23 Ιουλίου τη χώρα.

Στις Σέρρες, όπως έγραψε από την Δευτέρα ο ΑγροΤύπος, χτυπήθηκαν ιδιαίτερα τα βαμβάκια από τον Προβατά ως τη Νιγρίτα και στα χωριά Άνω Καμήλα, Μονοκλησσιά και Αδελφικό.

Όπως αναφέρουν αγρότες από τις Σέρρες, «σίγουρα υπάρχουν ζημιές και σε άλλες, διπλανές περιοχές, αφού η νεροποντή ήταν σφοδρότατη και κράτησε αρκετή ώρα». Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ανέφερε εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Στέργιος Λίτος, που έχει χωράφια στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ζημιές και σε ορισμένες περιοχές του Κιλκίς σε καπνά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη σε διάφορες καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, τις πληγές στις καλλιέργειές τους μετρούν για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου πέρασε χαλάζι και ανεμοθύελλα.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Τάσος Κυραλίδης, παραγωγός από τα Γιαννιτσά, «έπεσε πολύ χαλάζι στο νομό και υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες. Απ’ ότι ξέρω ζημιές υπάρχουν στην περιοχή της Αραβυσσού σε δεντροκαλλιέργειες, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια κ.λπ. αλλά και βαμβάκια. Ακόμη ζημιές υπάρχουν και στην περιοχή του Μανδάλου».

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στον κάμπο της Θεσσαλονίκης. Επ' αυτού, όπως μας ανέφεραν από την ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, ζημιές εντοπίζονται σε ασυγκόμιστα σιτηρά, όσπρια, βαμβάκια και καλαμπόκια, κυρίως στα δυτικά του νομού, προς την περιοχή της Χαλάστρας. Σύμφωνα με όσα μας είπαν ωστόσο οι ζημιές δεν ήταν εκτεταμένες, αλλά κατά τόπους. Οι αγρότες ζητούν από τον ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες δήλωσης.

Εν τω μεταξύ, στη σύγκληση σύσκεψης με την παρουσία και των βουλευτών προσανατολίζεται ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, μετά τις επισκέψεις του στις πληγείσες από τις πλημμύρες, το χαλάζι και το μπουρίνι αγροτικές περιοχές του νομού.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Καβάλας, η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Τόσο στον κάμπο του Νέστου, όσο και στην περιοχή του δήμου Παγγαίου, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν επαρκούν καθώς υπάρχουν καταστροφές που δεν καλύπτονται.

«Σίγουρα θα χρειαστεί η χρονοβόρα διαδικασία αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ, ωστόσο αυτές πρέπει να γίνουν με τιμές ΕΛΓΑ, διαφορετικά δεν θα ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις πραγματικό κόστος των καταστροφών για τους αγρότες» υποστήριξε ο κ. Μαρκόπουλος.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version