Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Υποχώρησε φέτος το Διαβρώτικα αλλά έχουμε προσβολές από μύκητα στα καλαμπόκια της Δράμας

Υποχώρησε φέτος το Διαβρώτικα αλλά έχουμε προσβολές από μύκητα στα καλαμπόκια της Δράμας


Μείωση των προσβολών από το έντομο Diabrotica Virgifera (Διαβρώτικα) έχουμε στις καλλιέργειες με καλαμπόκια της Δράμας. Ωστόσο διαπιστώνονται προσβολές του μύκητα Ελμινθοσπορίου σε διάφορες περιοχές, κάτι που προβληματίζει τους γεωπόνους και παραγωγούς. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο η προϊστάμενη στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Ιωάννα Σαρίγκολη.

«Είχαμε φέτος μια καλή συνεργασία με τους παραγωγούς και με τις οδηγίες που τους δώσαμε επιμένοντας στη μέθοδο της αμειψισποράς καταφέραμε να μειώσουμε το πρόβλημα της Διαβρώτικα, όπου έχουμε μειωμένες προσβολές σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πέρσι στην περιοχή.

Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα Ελμινθοσπορίου. Οι περιοχές της Δράμας που εμφάνισαν το πρόβλημα είναι κυρίως: Νεροφρακτής, Μαυρολευκή, Καλός Αγρός, Αργυρούπολη. Στις περισσότερες καλλιέργειες έχουν εμφανιστεί περιορισμένης έκτασης συμπτώματα (κηλιδώσεις στα φύλλα). Σε ελάχιστες ωστόσο περιπτώσεις (στην περιοχή της Αργυρούπολης) καταγράφηκαν εκτεταμένα συμπτώματα προσβολής με προχωρημένη ξήρανση του μεγαλύτερου μέρους του ελάσματος των φύλλων. Το πρόβλημα σίγουρα θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής.

Η ασθένεια προχωρά σταδιακά προς τα ανώτερα φύλλα. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται γενικευμένη εμφάνιση πρόωρης ωρίμανσης της καλλιέργειας που προσομοιάζει τις συνέπειες της ξηρασίας. Μεταδίδεται με τα σπόρια του μύκητα που διαχειμάζουν στα υπολείμματα της καλλιέργειας και ενδημεί στις πιο υγρές περιοχές του κόσμου, όπου καλλιεργείται ο αραβόσιτος. Η ανάπτυξή της ευνοείται από σχετικά ήπιες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία κατά την καλλιεργητική περίοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Σίμογλου, στέλεχος της ΔΑΟΚ που μελέτησε το πρόβλημα στην περιοχή, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περίπτωση της καλλιέργειας στην Αργυρούπολη, η εικόνα που διαπιστώσαμε προσομοίαζε έντονα με αυτή που προκαλείται από τη λειψυδρία. Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούλιο ευνόησαν την εκδήλωση της ασθένειας. Να σας αναφέρω ότι οι μέσες θερμοκρασίες του Ιουλίου στη Δράμα κυμάνθηκαν από 23 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου, όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν στους 26 βαθμούς. Εφόσον τα συμπτώματα της ασθένειας εκδηλώνονται μετά την άνθηση της θηλυκής ανθοταξίας (μουστάκια), οι απώλειες είναι περιορισμένες και αναλογικές προς τον χρόνο εμφάνισής τους (όσο αργότερα τόσο μικρότερες απώλειες). Οι περισσότεροι καλλιεργητές της περιοχής δεν τον γνωρίζουν για να τον αντιμετωπίσουν».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,089844 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version