Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Άνοιγμα των επιμελητηρίων στον τομέα της αγροτικής παραγωγής


Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκου Βασίλη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στα Τρίκαλα, στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι των Επιμελητηρίων της χώρας, με θέμα τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αγροτικής παραγωγής. Σκοπός της σύσκεψης, ήταν η δημιουργία δικτύου για σχεδιασμό και υλοποίηση από κοινού, μιας σειράς συλλογικών δράσεων προς όφελος του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων τοποθετήθηκαν θετικά στη δημιουργία αγροτικού τμήματος στα Επιμελητήρια που εκπροσωπούν και στην διεπιμελητηριακή αυτή δικτύωση. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του αρχικού Συμφώνου Συνεργασίας, στο οποίο καθορίζονται ο στόχος και το πλαίσιο συνεργασίας.

Στις δραστηριότητες του δικτύου συμπεριλαμβάνονται συνοπτικά:

  • Συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων
  • Συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για μεταφορά και ανταλλαγή πληροφοριών, συμβουλών, τεχνογνωσίας, πορισμάτων έρευνας και καλών πρακτικών
  • Διοργάνωση και υλοποίηση κοινών δράσεων
  • Διοργάνωση συναντήσεων, ανταλλαγών και κάθε άλλης νόμιμης δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Κοινή διεκδίκηση και υλοποίηση διακρατικών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων

Τα Επιμελητήρια συμφωνούν ότι για την επιτυχία όλων των ανωτέρω δραστηριοτήτων απαιτείται συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των φορέων και δεσμεύονται να την παρέχουν με κάθε μέσο που διαθέτουν. Επίσης, θα αξιολογούν κάθε τέτοια δραστηριότητα ώστε να μπορούν να αποφασίζουν και περί της ειδικότερης δικής τους συμμετοχής σε αυτή.

Στη συνέχεια ο κ. Γιαγιάκος τους παρουσίασε πολύ συνοπτικά τις κυριότερες από τις δράσεις που έχει υλοποιήσει έως τώρα το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Ειδικότερα, τους ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες όπως η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του «Μεσογειακού Πράσινου Θερμοκηπίου», το οποίο θα βασίζεται στην υδροπονία και θα έχει ως βασικές πηγές ενέργειας, την γεωθερμία και το βιοαέριο. Όπως επίσης και η ολοκληρωμένη πρόταση για δενδροκαλλιέργειες από ομάδες παραγωγών, πιστεύοντας ότι η συλλογική δράση μέσω των ομάδων παραγωγών είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυναμικών καλλιεργειών στην Ελλάδα. Μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας που διατηρεί με Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και επιμελητήρια στο εξωτερικό, ανταλλάσει τεχνογνωσία και παρακολουθεί τις καλές πρακτικές στην Ευρώπη.

Παράλληλα, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προωθείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων πάντα με τη λογική των ομάδων παραγωγής μιας και η περιοχή του Κόζιακα είναι το βουνό με την μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων στην Ελλάδα. Ταυτοποιήθηκε η ρίγανη που αυτοφύεται στην περιοχή του όρους Κόζιακα κι αυτό οδήγησε το Επιμελητήριο Τρικάλων στην κατάρτιση φακέλου, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για την πιστοποίηση του τρικαλινού λουκάνικου ως προϊόντος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, προκειμένου να διευρυνθεί το Σύμφωνο και με άλλα Επιμελητήρια που θέλουν να αναπτύξουν δράσεις για τον πρωτογενή τομέα.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version