Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

ΠΕΓΔΥ: Οι αλλαγές στον κτηνίατρο εκτροφής φέρνουν την ανάθεση κτηνιατρικών πράξεων σε ιδιώτες


Οι Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, είναι δυνατόν να αναθέτουν σε ιδιώτες κτηνιάτρους, οι οποίοι ορίζονται ως κτηνίατροι εκτροφής, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εξ ολοκλήρου ή επικουρικά κτηνιατρικές πράξεις, που αφορούν την εφαρμογή Εθνικών και Ενωσιακών Προγραμμάτων Υγείας των Ζώων Προστασίας των Ζώων και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας. Αυτό επισημαίνει σχετική επιστολή της ΠΕΓΔΥ, σχετικά με τις αλλαγές που θέλει να κάνει το ΥπΑΑΤ στον Κτηνίατρο Εκτροφής, τονίζοντας ότι:

«Την ώρα που χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία και πάμε σε καθεστώς προσλήψεων - αποχωρήσεων από το Δημόσιο (1-1), οι θιασώτες της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Κτηνιατρικής σπεύδουν να δώσουν «λύσεις» με προτάσεις άτακτης ιδιωτικοποίησης, ενώ θα έπρεπε να αγωνίζονται δίπλα στην ΠΕΚΔΥ για επαρκή στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών».

Η επιστολή της ΠΕΓΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Συνάδελφοι σας γνωρίζουμε ότι στο Δ.Σ. της Παρασκευής (6ης Ιουλίου) συζητήθηκε το υπό κατάρτιση σχέδιο άρθρου για τον «Κτηνίατρο Εκτροφής» που προωθείται από τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την αντικατάσταση των άρθρων 60 και της παρ. 6 του άρθρου 62 του Ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α’32) και το οποίο παραδόθηκε στην ΠΕΚΔΥ στην συνάντηση με την υπηρεσιακή ηγεσία την προηγούμενη μέρα. Το σχέδιο, μετά από τη διεξοδική συζήτηση που έγινε, κρίνεται ως αδιαφανές σχετικά με τους σκοπούς που εξυπηρετεί, αλλά και επικίνδυνο για τη Δημόσια Κτηνιατρική, αφού:

1) Παρά τον τίτλο του, αναθέτει κτηνιατρικές πράξεις σε ιδιώτες τόσο για τα προγράμματα Υγείας των Ζώων, όσο και αυτά της Προστασίας των Ζώων αλλά και της Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας συλλήβδην.

2) Η ανάθεση αυτών, είναι δυνατό να γίνει σε ιδιώτες κτηνιάτρους ή και σε νομικά πρόσωπα.

3) Ενώ αναθέτει την εποπτεία και τον έλεγχο αυτών των πράξεων στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, προβλέπει ότι αυτές μπορούν να ανατεθούν στον κτηνίατρο εκτροφής, εξ’ ολοκλήρου ή επικουρικά, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα απίστευτο μωσαϊκό εφαρμογής ανά πρόγραμμα και ανά Περιφέρεια ή ανά Περιφερειακή Ενότητα, με αποτέλεσμα η αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε προγράμματος σε επίπεδο χώρας, να μην μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα.

4) Η εγγραφή στο μητρώο κτηνιάτρων εκτροφής του ΥΠΑΑΤ θα μπορεί να γίνει:
α) μέσω υπογραφής ατομικής σύμβασης με τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ μετά από εισήγηση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών των Περιφερειών,
β) μέσω υπογραφής ατομικής σύμβασης με την οικεία Περιφέρεια μετά από διαγωνιστική διαδικασία ως Δημόσια Σύμβαση Υπηρεσίας (Ν.4412/2016), ή τέλος
γ) μέσω υπογραφής ιδιωτικού συμφωνητικού με το φορέα κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, όπου η δαπάνη αμοιβής θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον τελευταίο.
Η καθεμία από τις προτεινόμενες εναλλακτικές δεν είναι της ίδιας βαρύτητας και ειδικά για την τρίτη περίπτωση θα καλείται η Υπηρεσία να ελέγχει τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ δύο μερών που εκφράζουν ιδιωτικά συμφέροντα.

Διαβάστε όλη την επιστολή της ΠΕΓΔΥ

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,8125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version