Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μαζικές θανατώσεις αιγοπροβάτων στην Βουλγαρία λόγω πανώλης μικρών μηρυκαστικών

Μαζικές θανατώσεις αιγοπροβάτων στην Βουλγαρία λόγω πανώλης μικρών μηρυκαστικών


Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας στη Σόφια, ενάντια στην μαζική θανάτωση αιγοπροβάτων με εντολή της κυβέρνησης λόγω των κρουσμάτων της πολύ μεταδοτικής πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που εμφανίστηκε στην δυτική Βουλγαρία και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ντόπιων περισσότερα από 1.400 ζώα έχουν θανατωθεί με ευθανασία στο χωριό Volden και σχεδόν 400 στο χωριό Strandzha και συνολικά 4000 ζώα. Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή Yabol διαμαρτύρονται κατηγορηματικά «Τα ζώα δεν είναι άρρωστα, δεν έχουν πανώλη, μάλιστα γεννούν απολύτως υγιή μικρά, παρ’ όλα αυτά τα σκοτώνουν» αντίθετα ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Boyko Borissov, δηλώνει «Εάν δεν σταματήσουμε την μεταφορά της ασθένειας τώρα, η ζημιά θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια λέβ».

Λίγες ημέρες πριν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μαζεύτηκαν έτσι ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των κτηνιάτρων στις κτηνοτροφικές τους μονάδες, και μόνο μετά από παρέμβαση της αστυνομίας οι επιθεωρητές που έστειλε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βουλγαρίας κατάφεραν να εκτελέσουν τις εντολές της.

Σύμφωνα με τις Βουλγαρικές υπηρεσίες έχουν θανατωθεί πάνω από 4.000 ζώα, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας, και να προληφθεί μια απαγόρευση της διακίνησης γάλακτος σε άλλες χώρες.

Μία ζώνη καραντίνας 10 χιλιομέτρων έχει εφαρμοστεί γύρω από τρία χωριά όπου υποχρεωτικά γίνονται έλεγχοι για την παρουσία του ιού στο αίμα των ζώων.

Οι θανατώσεις σταμάτησαν στο χωριό Sharkovo την Κυριακή, μετά από διαμαρτυρόμενους κτηνοτρόφους οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από αρκετά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι μπλόκαραν την είσοδο στην περιοχή.

Η αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Korneliya Ninova στράφηκε προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Βουλγαρίας, ζητώντας την αναστολή της εντολής που επιτρέπει μαζική σφαγή.

Εκατοντάδες Βούλγαροι πολίτες εξέφρασαν την οργή τους στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας πως η κατάσταση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την εφαρμογή καραντίνας. Αναφέρθηκε ακόμα και το γεγονός ότι μερικές θανατώσεις έλαβαν χώρα πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Η εθνική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων υπερασπίστηκε της μαζική θανάτωση αναφέροντας πως ήταν το μόνο δυνατό μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η υπηρεσία τόνισε πως ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο εισήλθε η ασθένεια στην χώρα είναι η παράνομη μεταφορά μολυσμένων ζώων από την Τουρκία.

Οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν μέσω του καθεστώτος de minimis ανά ζώο που θανατώνεται με πόρους οι οποίοι ξεπερνούν τα 1,09 λεβ (νόμισμα Βουλγαρίας), σύμφωνα με δημοσίευμα στο AGPRESS.

Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία σκοτώνοντας το 30% ή έως και το 70%, των μολυσμένων ζώων, όταν μάλιστα μπει σε ένα κοπάδι ο ιός μπορεί να επηρεάσει το 90% των ζώων.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5859375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version