Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Σε Πέλλα και Ημαθία το μεγαλύτερο μέρος των de minimis για ροδάκινα και νεκταρίνια


Για την πληρωμή 4.090.000 ευρώ στην Πέλλα και 3.543.000 ευρώ στην Ημαθία σήμερα από τις περσινές βροχοπτώσεις στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια λόγω της περσινής άκαιρης βροχόπτωσης, μέσω των de minimis ενημερώνει ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Σηφάκης.

Το συνολικό πακέτο υπενθυμίζεται αγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει αποζημιώσεις και για τους παραγωγούς που επλήγησαν σε Κοζάνη, Λάρισα και Φλώρινα.

Τα συμπύρηνα ροδάκινα αποζημιώνονται με 65 ευρώ το στρέμμα, τα επιτραπέζια με 115 ευρώ το στρέμμα και τα νεκταρίνια με 120 ευρώ το στρέμμα.

«Η καταβολή των χρημάτων την μέρα που είχε ανακοινωθεί έγινε δυνατή μετά από μεγάλη προσπάθεια και του βουλευτή για την υπογραφή της σχετικής κοινής Υπουργικής Απόφασης και την έκδοση του ΦΕΚ μέχρι προχθές», σημειώνει ο κ. Σηφάκης.

Σημειωτέον ότι η πληρωμή θα γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθει από τους αγρότες.

«Οι ποικιλίες επιλέχθηκαν από την διεπαγγελματική και τις οργανώσεις των αγροτών σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ», υποστηρίζει ο κ. Σηφάκης.

«Τα επόμενα βήματα, όσον αφορά το ροδάκινο, η προσπάθεια αποζημίωσης για τις φετινές βροχοπτώσεις στα ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς και η προσπάθεια για την απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών εμπορικών τιμών», κατέληξε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση που πρώτος προανήγγειλε ο ΑγροΤύπος, από την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη «χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (κανόνας de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ροδάκινων (επιτραπέζιων και βιομηχανικών) και νεκταρινιών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις 14-17 Ιουλίου 2017 στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας και Φλώρινας, και λεπτομέρειες εφαρμογής, στα πλαίσια εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013, σ. 9)».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε την Πέμπτη σχετική εγκύκλιο, περιγράφοντας τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σήμερα στην καταβολή ενισχύσεων ύψους 8.500.000 ευρώ μέσω της διαδικασίας de minimis (χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας), σε πληγέντες παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας που υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017.

Ειδικότερα, οι ενισχύσεις, που καταβάλλονται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ,  αφορούν ζημιές που σημειώθηκαν σε εκτάσεις 94.412 στρεμμάτων καλλιεργειών ροδάκινων (επιτραπέζιων και βιομηχανικών) και νεκταρινιών στις προαναφερόμενες περιοχές.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, σε δήλωσή του επεσήμανε τα εξής:

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς, καταβάλλοντας σήμερα αποζημιώσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν από τις περσινές βροχοπτώσεις. Στο πλαίσιο της υφιστάμενης δημοσιονομικής κατάστασης εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,40625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version