Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Όχι Αποστόλου για αποζημιώσεις στα καπνά της Ροδόπης λόγω νεκρωτικής ίωσης, έρχονται αλλαγές στον ΕΛΓΑ


«Η απώλεια σοδειάς οπωσδήποτε θα τεκμηριωθεί ολοκληρώνοντας την καλλιεργητική περίοδο. Δεν μπορούμε στην προκειμένη περίπτωση να καλύψουμε από τον ΕΛΓΑ τις συγκεκριμένες ζημιές, διότι στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ η συγκεκριμένη ζημιά δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη». Αυτό απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στη βουλή, απαντώντας, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, κ. Αθανασίου Βαρδαλή.

«Το να κάνουμε οπωσδήποτε διαδικασίες για να εντάξουμε νέους κινδύνους στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ είναι μία διαδικασία που προϋποθέτει μερικές παρεμβάσεις που ξεκινούν από την επιστημονική μελέτη και την αναλογιστική μελέτη. Είναι δηλαδή μια διαδικασία, η οποία βεβαίως να ξέρετε ότι θα καταλήξει και αυτή σε ένα συγκεκριμένο ασφάλιστρο.

Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν κατανοητά για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο ΕΛΓΑ, γιατί είναι ένα ταμείο που λειτουργεί 100% αποδοτικά. Ό,τι πληρώνουν οι αγρότες, επιστρέφεται στους ίδιους μέσα από τις εκτιμήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση έγιναν επισημάνσεις. Πήγαν οι γεωτεχνικοί και είδαν ότι υπάρχει μία προσβολή που είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ασφαλιστικό κίνδυνο του ΕΛΓΑ. Μπορούν να γίνουν οι υπόλοιπες διαδικασίες. Αυτό είναι το ένα κομμάτι», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.

«Το δεύτερο που πρέπει να δούμε είναι πως, όσον αφορά ιδιαίτερα αυτές τις πληρωμές που θέλουν αναστολή, υπάρχουν διαδικασίες όπου μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών σε μια περιοχή, εφόσον βέβαια αυτή κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να προβεί σε τέτοιες ρυθμίσεις που να καλύπτουν τους αγρότες. Επίσης, μπορούν και οι ίδιοι μέσα από την Οικονομική Εφορία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Είναι δηλαδή μια διαδικασία, την οποία πρέπει οι ίδιοι να υπηρετήσουν.

Εγώ θέλω να σας πω κλείνοντας ότι ιδιαίτερα ο ασφαλιστικός φορέας, ο ΕΛΓΑ, αυτή την ώρα παρά τις πολλαπλάσιες ζημιές που βλέπετε όλοι ότι βιώνει η χώρας μας, προσπαθεί όσον το δυνατόν σε σύντομο χρόνο να γίνουν οι πληρωμές τουλάχιστον που έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αυτές πληρώνονται μέσα στους επτά με οκτώ μήνες. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Έχουν συντομευθεί βέβαια από τα τρία-τέσσερα χρόνια που περιμέναμε παλιότερα στο μισό και λιγότερο. Αυτή είναι η δυνατότητα που υπάρχει.

Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε -και οπωσδήποτε είναι αναγκαίο- να δούμε τον ΕΛΓΑ μέσα από καινούργιες αναλογιστικές μελέτες, αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε ήδη συστήσει μια επιστημονική υπηρεσία, ομάδα εργασίας, για να μελετήσει και να καταθέσει προτάσεις. Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο με οκτάμηνο, θα έχουμε ολοκληρώσει και αυτές τις διαδικασίες εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής τόνισε ότι «η ασθένεια της νευρωτικής ίωσης που έπληξε την καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή ουσιαστικά κατέστρεψε την παραγωγή σε ένα μεγάλο ποσοστό 60%-70% και σε ορισμένες περιπτώσεις και 100%. Όλη αυτή η κατάσταση ευνοήθηκε γενικότερα από τις καιρικές συνθήκες, τις υψηλές θερμοκρασίες που είχε η περιοχή τον χειμώνα, αλλά και από την ξηρασία της άνοιξης».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 6,320313 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version