Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Νέοι κανόνες απλοποιούν την καταχώρηση και τροποποίηση οίνων με Γεωγραφικές Ενδείξεις

Νέοι κανόνες απλοποιούν την καταχώρηση και τροποποίηση οίνων με Γεωγραφικές Ενδείξεις


Δύο νέοι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα απλοποιήσουν την διαδικασία αναγνώρισης οίνων με «γεωγραφικές ενδείξεις». Τόσο οι διαδικασίες καταχώρησης όσο και οι διαδικασίες τροποποίησης γεωγραφικών ενδείξεων για κρασιά, θα εξορθολογιστούν και θα ευθυγραμμιστούν με άλλους τομείς τροφίμων, ενώ οι ευθύνες σχετικά με τις αλλαγές στον προσδιορισμό του προϊόντος θα διευκρινιστούν είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μειώνεται ο χρόνος καταχώρησης γεωγραφικής ένδειξης στα κρασιά

Η καταχώρηση ενός ποιοτικού κρασιού θα γίνει ποιο εύκολη, χάρη στην απλοποίηση της περιγραφής της γεωγραφικής σύνδεσης που απαιτεί η αίτηση. Παλαιότερα οι αιτούμενοι έπρεπε να ορίσουν λεπτομέρειες σχετικά με της γεωγραφική περιοχή, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που αποδίδονται στο περιβάλλον καθώς και την αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος και γεωγραφικής περιοχής. Με τους νέους κανόνες οι αιτούμενοι θα πρέπει απλά να περιγράψουν την διασύνδεση ανάμεσα στην γεωγραφική περιοχή και τα χαρακτηριστικά του κρασιού.

Η ευθύνη για την εξέταση των αιτήσεων έχει εξορθολογιστεί έτσι ώστε να αποφευχθεί η ίδια εργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα, το κράτος μέλος θα πρέπει πρώτα να εξετάσει την αίτηση, και αφού την εξετάσει τότε η Κομισιόν θα εστιάζει στα στοιχεία που σχετίζονται με διασυνοριακά θέματα. Παλαιότερα θα έπαιρνε κάποια χρόνια για να γίνει αυτό, μία προθεσμία 6 μηνών θα θεσπιστεί ως μέρος των νέων κανόνων που μειώνουν σημαντικά το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την διαδικασία.

Οι ενστάσεις και οι διαδικασίες ακύρωσης θα απλοποιηθούν επίσης και θα εναρμονιστούν με όσα ισχύουν για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Διευκολύνεται και η διαδικασία των τροποποιήσεων

Οι τροποποιήσεις ή αλλαγές σε κρασιά με γεωγραφικές ενδείξεις για οποιοδήποτε λόγο, ταξινομούνται πλέον με δύο τρόπους.

Οι «ενωσιακές τροποποιήσεις», οι οποίες αφορούν σημαντικές αλλαγές σε κρασιά με γεωγραφικές ενδείξεις, όπως το όνομα, η κατηγοριοποίηση, η διασύνδεση με την γεωγραφική περιοχή ή οτιδήποτε άλλο περιορίζει την εμπορία του προϊόντος. Αυτές οι τροποποιήσεις ή αλλαγές ελέγχονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι «βασικές τροποποιήσεις» αφορούν οποιαδήποτε άλλη αλλαγή και ελέγχονται σε κρατικό επίπεδο. Αυτή η ταξινόμηση των τροποποιήσεων μειώνει τον χρόνο ενασχόλησης με τις αιτήσεις, καθώς δεν υπήρχε τέτοια διαφοροποίηση στο παρελθόν.

Οι νέοι κανόνες επιπλέον περιλαμβάνουν την πιθανότητα χορήγησης προσωρινών τροποποιήσεων στις προδιαγραφές του προϊόντος. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση υποχρεωτικών μέτρων υγείας και φυτουγείας, φυσικών καταστροφών, ή δυσμενών καιρικών συνθηκών, που αναγνωρίζεται επίσημα ότι εμποδίζουν την πραγματοποίηση ορισμένων ενεργειών στη γεωγραφική περιοχή. Ένα παράδειγμα σχετικά με τα αγροδιατροφικά προϊόντα, μετά τον σεισμό στην περιοχή Parmigiano, ένα στάδιο της ωρίμανσης του τυριού ΠΟΠ Parmigiano-Reggiano, επετράπη να γίνει σε κοντινή περιοχή.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν και μεταβατικές περιόδους. Από την μία μπορούν να επιτρέψουν προσωρινά την χρήση μίας προστατευμένης ονομασίας προέλευσης, η οποία μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες, παρέχοντας στους παραγωγούς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αλλάξουν την ονομασία ή να μετατρέψουν την μέθοδο παραγωγής του προϊόντος. Από την άλλη οι μεταβατικές περίοδοι μπορούν να προηγηθούν την καταχώρησης, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να προβλέψουν την προστασία της ονομασίας προέλευσης του ονόματος σε εθνικό επίπεδο.

Οι νέοι κανόνες συμβαδίζουν με την τρέχουσα πορεία της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,515625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version