Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ζημιές από περονόσπορο και ανεμοθύελλα σε καλλιέργειες της Αρκαδίας, παρέμβαση της ΕΑΣ σε ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΑ

Ζημιές από περονόσπορο και ανεμοθύελλα σε καλλιέργειες της Αρκαδίας, παρέμβαση της ΕΑΣ σε ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΑ


Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή της Αρκαδίας και πιο συγκεκριμένα στη Μαντινεία και την Τεγέα κατά τις τελευταίες ημέρες, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας για μεγάλο μέρος της ημέρας, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες θερμοκρασίες, οδήγησαν σε επιδημία περονόσπορου σε διάφορες καλλιέργειες, όπως το αμπέλι, οι πατάτες και τα κηπευτικά.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑ: Ζημιές από περονόσπορο και ανεμοθύελλα σε καλλιέργειες της Αρκαδίας
Αξιότιμοι κύριοι,

σας γνωρίζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή της Αρκαδίας και πιο συγκεκριμένα στη Μαντινεία και την Τεγέα κατά τις τελευταίες ημέρες, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας για μεγάλο μέρος της ημέρας, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες θερμοκρασίες, οδήγησαν σε επιδημία περονόσπορου σε διάφορες καλλιέργειες, όπως το αμπέλι, οι πατάτες και τα κηπευτικά.

Για την πρόληψη της έξαρσης του περονόσπορου χρησιμοποιήθηκαν όλες οι δυνατές καλλιεργητικές πρακτικές και εφαρμόστηκαν όλα τα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, προκειμένου να μην εμφανιστούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας ή όπου έχουν εμφανιστεί να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά.

Όμως, παρόλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους παραγωγούς και τους γεωπόνους της περιοχής μας, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η εκδήλωση της επιδημίας του μύκητα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν άφηναν περιθώρια ολοκληρωμένης πρόληψης ή και αντιμετώπισης.

Με δεδομένο ότι η αστάθεια του καιρού, οι βροχοπτώσεις και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας σε συνδυασμό με ευνοϊκές για την ανάπτυξη του περονόσπορου θερμοκρασίες, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία των καλλιεργειών της περιοχής μας δεν θα παράγουν εμπορεύσιμα προϊόντα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των παραγωγών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να αποδοθεί στους παραγωγούς πλημμελής εφαρμογή καλλιεργητικών φροντίδων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς παρακολουθούσαν στενά τις καλλιέργειές τους με την αρωγή των γεωπόνων συνεργατών τους.

Συνεπώς, το εισόδημα των παραγωγών τη φετινή καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται άμεσα από τις ενέργειες των Υπηρεσιών σας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν με την αποζημίωση της επιδημίας περονόσπορου στα αμπέλια σε διάφορες περιοχές της χώρας το 2011. Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για αναγνώριση των ζημιών των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ, για έγκαιρες εκτιμήσεις των γεωπόνων του Οργανισμού και κατά το δυνατόν συντομότερη καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.

Ένα δεύτερο ακραίο καιρικό φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή μας ήταν η ανεμοθύελλα της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, η οποία έκανε ζημιά κυρίως σε καλλιέργειες μήλων και αχλαδιών, ρίχνοντας στο έδαφος σημαντικό ποσοστό της ηρτημένης παραγωγής. Παρακαλούμε να επισπευστούν οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό στους παραγωγούς, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των εκμεταλλεύσεών τους.

Περιμένουμε τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤHΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

ΑΡΚΑΔΙΑΣ « Η ΕΝΩΣΗ »

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΙΟΤΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,238281 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version