Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κελυφωτό φιστίκι: Ξεκίνησε η συγκομιδή, αναμένεται καλή παραγωγή και αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές

Κελυφωτό φιστίκι: Ξεκίνησε η συγκομιδή, αναμένεται καλή παραγωγή και αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές


Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην Φθιώτιδα. Αυτή την εβδομάδα προβλέπεται να ξεκινήσει στην Αττική και στις άλλες παραγωγικές περιοχές. Οι φετινές βροχές ευνόησαν την παραγωγή στην Αίγινα. Καλή παραγωγή όμως αναμένουμε και στην Φθιώτιδα, στα Μέγαρα και στη Μαγνησία. Ωστόσο οι αυξημένες φροντίδες φυτοπροστασίας λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, έχουν εκτινάξει στα ύψη το κόστος καλλιέργειας. Το θετικό είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές κάτι που δίνει ελπίδες για καλές τιμές παραγωγού. Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει η παράνομη διακίνηση χωρίς παραστατικά. Αυτή η πρακτική, που γίνεται λόγω της υψηλής φορολόγησης των αγροτών, προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους «δυναμικούς» συνεταιρισμούς του κλάδου, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η δραστηριότητά τους.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, µέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές λίγο πριν την συγκομιδή ωριμάζουν νωρίτερα το φιστίκι και δημιουργούν πρόβλημα στην ποιότητα. Ελπίζουμε μην έχουμε άλλες βροχές». Και πρόσθεσε: «έχουμε μια πρώιμη συγκομιδή που ξεκίνησε από αρχές Αυγούστου. Πριν από 30 χρόνια θυμάμαι ότι ξεκινούσε η συγκομιδή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την καλλιέργεια.

Το θετικό είναι ότι φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους Ιταλούς για την αγορά ελληνικών φιστικιών. Μπορεί να έχει μεγάλη παραγωγή η Τουρκία αλλά οι καταναλωτές της Ευρώπης «δεν εμπιστεύονται» φιστίκια από τρίτες χώρες λόγω υπολειμμάτων. Αντίθετα το ελληνικό φιστίκι έχει αποκτήσει αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές.

Όσον αφορά τις τιμές η Τουρκία βγήκε στις αγορές και πουλά την ψίχα στα 13-14 ευρώ το κιλό. Στην χώρα μας υπάρχει μια κινητικότητα από την πλευρά των εμπόρων, αλλά συνολική εικόνα θα έχουμε τον επόμενο μήνα. Πέρσι ο συνεταιρισμός πούλησε στα 8,40 ευρώ το κιλό τα ανοικτά και μέσο όρο 7 ευρώ το κιλό τα κλειστά. Στα 8 ευρώ και 6,5 ευρώ το κιλό ήταν αντίστοιχα οι τιμές παραγωγού».

Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή στις περιοχές των Μεγάρων. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων, «η παραγωγή αναμένεται να είναι καλή στην περιοχή. Μετά από τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να δούμε πως θα κινηθούν οι τιμές».

Μια καλή παραγωγή αναμένεται να έχουμε και στην Αίγινα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Σταμπουλής, πρόεδρος του συνεταιρισμού Αίγινας, «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την αδυναμία των παραγωγών να προσαρμοστούν με το νέο φορολογικό σύστημα τούς οδηγεί στην πώληση των προϊόντων τους χωρίς παραστατικά. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδα τους και δεν θέλουν να συνεργάζονται με τον συνεταιρισμό. Προσπαθούν να πουλάνε μόνα τους τα φιστίκια. Επίσης πολλά προβλήματα μας δημιουργούν οι οφειλές από τα σούπερ μάρκετ. Ήδη με τον Μαρινόπουλο πληρωθήκαμε τα μισά από όσα μας όφειλε. Από την άλλη ο συνεταιρισμός πρέπει να πληρώνει τα μέλη του. Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για την ανάδειξη του φιστικιού μας στις αγορές της χώρας μας και του εξωτερικού και σήμερα δυστυχώς κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός παιχνιδιού».

Διαβάστε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τη διεθνή αγορά κελυφωτού φιστικιού 

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4882813 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version