Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ βυθίζουν τις εξαγωγές των ισπανικών μαύρων ελιών στις ΗΠΑ

Οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ βυθίζουν τις εξαγωγές των ισπανικών μαύρων ελιών στις ΗΠΑ


Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC) επικύρωσε τελικά την απόφαση τήρησης των δασμών στην ισπανική μαύρη ελιά, που τέθηκαν από την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ. Το μέτρο ξεκίνησε μετά από αίτημα της Καλιφόρνια τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο της προστατευτικής εμπορικής πολιτικής που υιοθέτησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η αμερικανική πολιτεία κατηγόρησε την Ισπανία για αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω της πραγματοποίησης επιδοτούμενων εξαγωγών που διεξάγουν και την πώλησή τους σε τιμή κάτω του κόστους.

Έκτοτε, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και Βιομηχάνων της Επιτραπέζιας Ελιάς (Asemesa), οι γεωργικές οργανώσεις των συνεταιριστικών αγροδιατροφικών επιχειρήσεων, όπως η UPA και η Asaja, συνδικάτα και πολιτικοί στην Ισπανία, έχουν στραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πιθανή επίλυση του θέματος.

Ο κλάδος προγραμματίζει να υποβάλει ένσταση στην αμερικανική δικαιοσύνη εντός ενός μηνός ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται επίσης να υποβάλει έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ακόμη, οι πιο επικριτικές φωνές απαιτούν την επιβολή δασμών για τα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται στην Ισπανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανταγωνίζονται άμεσα τα γεωργικά προϊόντα της Ανδαλουσίας.

Στο μεταξύ, τα στατιστικά δεδομένα που χειρίζεται το Υπουργείο Τελωνείων των ΗΠΑ, αναφορικά με την ισπανική εξαγωγή μαύρης ελιάς, προκαλούν ανησυχία, αφού, κατά το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους, ο αριθμός μειώθηκε κατά 42,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, από 6,9 εκατ. κιλά σε 4 εκατ., κάτι που είχε συμβεί μόνο με την επιβολή δασμού, ύψους 17,13%.

Γνωρίζοντας ότι το μέτρο του δασμού 17,13% δεν ήταν θεσμοθετημένο έως τις 28 Ιανουαρίου και ότι το τιμολόγιο που θα επιβληθεί από τώρα και στο εξής, φθάνει το 34,75%, αναμένεται πολύ μεγαλύτερη πτώση τους επόμενους μήνες.

Μεγάλη ανησυχία επίσης υπάρχει για περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας και 8 χιλιάδες άμεσες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από εξαγωγές, που αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία, το 80% προέρχεται από την περιοχή της Ανδαλουσίας. Οι πιο πληγείσες επαρχίες από την επιβολή αυτού του δασμού θα είναι η Σεβίλλη, η Κόρδοβα, η Μάλαγα και το Κάθερες.

Φυσικά, όπως δείχνει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, υπάρχουν και χώρες, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την επιβολή του συγκεκριμένου δασμού, όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν ήδη δει τις εξαγωγές τους να αυξάνονται κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 33%, 50% και 82,3% αντίστοιχα.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,53125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version