Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Σε απόγνωση οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, μόνο με de minimis μπορεί να μείνει ζωντανή η καλλιέργεια λένε

Σε απόγνωση οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, μόνο με de minimis μπορεί να μείνει ζωντανή η καλλιέργεια λένε


Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, «έχουμε μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις γιατί θεωρεί ότι είναι δευτερογενής η ζημιά και ρίχνει την ευθύνη στους παραγωγούς. Ο ποσοστό της ζημιάς εκτιμώ ότι φέτος φτάνει στο 50%. Κινδυνεύει με κατάρρευση η καλλιέργεια αλλά και ολόκληρος ο κλάδος. Αυτό που ζητάμε από το ΥπΑΑΤ είναι να ενισχυθούν οι παραγωγοί με ενισχύσεις de minimis».

Στο μεταξύ να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις στους καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας, που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις υποβάθμιση της ποιότητας αλλά και δραματική μείωση της παραγωγής, καλεί τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, πέραν της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ζητά την καταβολή ενισχύσεων de minimis, ενώ ρωτά αν έχει τεθεί το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ήδη λαμβάνονται μέτρα για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό της ξηρασίας.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας υπογραμμίζει τα εξής:
«Στον αγροτικό κόσμο της Λάρισας, άλλα και ολόκληρης της Θεσσαλίας, η φετινή χρονιά δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παραγωγή τους. Αυτό, όμως, που εγείρει διαμαρτυρίες από την πλευρά των αγροτών, είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους για αποζημιώσεις.

Μετά τα ροδάκινα και τον καπνό, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκάλεσαν ζημιές και σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της τάξης του 50% στην αναμενόμενη παραγωγή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντοματοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τέθηκε επί τάπητος στην παράσταση του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ στο Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία. Σύμφωνα, όμως, με την ενημέρωση που υπήρξε, παρ’ ότι σημειώθηκαν ζημιές και μείωση της παραγωγής, αυτές δεν καλύπτονται από το κανονιστικό πλαίσιο του Οργανισμού.

Η βιομηχανική ντομάτα συνιστά εδώ και χρόνια μια δυναμική άλλα και πολυέξοδη καλλιέργεια, με καλά οικονομικά αποτελέσματα για την περιοχή. Ως προϊόν, που επεξεργάζεται από τη βιομηχανία, απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σημαντική οργάνωση σε επίπεδο παραγωγών, γεγονός που αποδεικνύεται από την πολυεπίπεδη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με τη δραστηριότητα του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ.

Αυτή τη στιγμή, το κυριότερο ζήτημα που δημιούργησε η “κακή” χρονιά είναι ότι εγείρονται αμφιβολίες στους αγρότες για την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους. Συχνά ακούγεται στα αγροτικά στέκια ότι η “ασφαλιστική ομπρέλα” που προσφέρει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις εισφορές που πληρώνουν και σχολιάζεται έντονα η μη επικαιροποίηση του υπάρχοντος Κανονισμού, ώστε να καλύπτει ασφαλιστικά τις ζημιές που πράγματι υφίσταται η παραγωγή τους από καιρικά φαινόμενα.

Σημειωτέον δε ότι πολλοί αγρότες πιστεύουν ότι αν ο ΕΛΓΑ δεν αναβαθμίσει τον απαρχαιωμένο του Κανονισμό, και δεν σκύψει με ενδιαφέρον στα πραγματικά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, δεν έχουν λόγο να συνεχίζουν να ασχολούνται με υψηλού ρίσκου καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα, με ότι αρνητικά αποτελέσματα θα έχει αυτό για την τοπική και την εθνική οικονομία».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Προτίθεστε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες αγρότες και αν ναι σε ποιες ενέργειες θα προβείτε;

2. Θα εξετάσετε την περίπτωση να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ντοματοπαραγωγούς μέσω των ενισχύσεων de minimis;

3. Έχετε προχωρήσει στις ανάλογες μελέτες που θα επιτρέψουν την αναμόρφωση προς το δικαιότερο του Κανονισμού του ΕΛΓΑ;

4. Πρόσφατα, η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει επιπλέον μέτρα για την στήριξη του απωλεσθέντος εισοδήματος των Ευρωπαίων αγροτών και ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε πως «είμαι σε επαφή με διάφορους υπουργούς από τις χώρες που πλήττονται, προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις». Έχετε αναλάβει πρωτοβουλία για την στήριξη των Ελλήνων παραγωγών που φέτος μετρούν πληγές από τα εξίσου ζημιογόνα φαινόμενα των παρατεταμένων βροχοπτώσεων;

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,75 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version