Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης: Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα οι ελληνοποιήσεις για το φασόλι

Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης: Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα οι ελληνοποιήσεις για το φασόλι


Μέτρα από την πολιτεία, ώστε να διασφαλιστούν οι παραγωγοί των Πρεσπών που παράγουν το φημισμένο, όσο και ποιοτικό φασόλι, αλλά και οι οργανώσεις-επιχειρήσεις του κλάδου, έναντια στις ελληνοποιήσεις ζητά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Ναλπαντίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος».

Όπως ο ίδιος λέει στο τέλος έτσι όπως έχει η κατάσταση «δεν μένει τίποτα θετικό για τον παραγωγό, αφού οι ελληνοποιήσεις είναι μεγάλες, όσον αφορά στο χύμα φασόλι».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» αν και η ετήσια παραγωγή φασολιών στην περιοχή κυμαίνεται στους 3.000 τόνους, στην αγορά της Αθήνας υπολογίζεται ότι πωλούνται περίπου 30.000 τόνοι φασολιών με αυτή την ονομασία κάθε χρόνο.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, που προσέλαβε νέο διευθυντή πωλήσεων, με στόχο να ενισχύσει τις εξαγωγές του, σε τυποποιημένο προϊόν. «Εμείς τυποποιούμε και έχουμε μια διασφάλιση, αλλά οι υπόλοιποι παραγωγοί έχουν πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ναλπαντίδη το φασόλι που εμπορεύεται ο «Πελεκάνος» και θα συγκομιστεί μετά τις 20 Σπτέμβρη, πάει καλά φέτος καλλιεργητικά, αν και γενικότερα στη Φλώρινα το πλακέ φασόλι υπέστη φέτος ζημιές από τις βροχές.

Τα φασόλια Πρεσπών αποτελούν παραδοσιακό προϊόν της περιοχής.

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, ενώ ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους που οφείλεται στον τόπο αλλά και στον τρόπο παραγωγής τους. Έχουν χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Επιπλέον, η καλλιέργεια των φασολιών των Πρεσπών έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης τα φασόλια Πρεσπών καλλιεργούνται ακολουθώντας ένα σύστημα σύγχρονης γεωργικής πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον έτσι ώστε να παράγονται προϊόντα ποιοτικά και ασφαλή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές των φασολιών Πρεσπών.

Ακριβή στοιχεία για το πότε ακριβώς άρχισε η καλλιέργεια του φασολιού στην Πρέσπα δεν υπάρχουν, αναφέρεται όμως ότι πληθυσμός φασολιού με την επωνυμία «πλακί» ή «πλακέ» εισήχθη στην περιοχή την δεκαετία του 1920 και καλλιεργήθηκε συστηματικά σε κοιλάδες και δροσερά μικροκλίματα, ενώ υπάρχουν ταξιδιωτικά κείμενα που ανάγονται στη δεκαετία του 1930 και του 1940 και βεβαιώνουν πως η καλλιέργεια του φασολιού στη περιοχή των Πρεσπών ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένη από τότε. Μετά τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου, που ολοκληρώθηκε το 1967, οι καλλιέργειες μετατοπίστηκαν στις παραλίμνιες περιοχές της Μικρής Πρέσπας.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 2,265625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version