Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Διϋπουργική σύσκεψη στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων της αποστακτικής περιόδου, την Τετάρτη ανακοινώνεται η λύση για το τσίπουρο

Διϋπουργική σύσκεψη στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων της αποστακτικής περιόδου, την Τετάρτη ανακοινώνεται η λύση για το τσίπουρο


Σύσκεψη για τον συντονισμό των Αρχών ενόψει της έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου και το θέμα του «κόφτη» στο βράσιμο του τσίπουρου, που έφερε στη δημοσιότητα από τις 3 του μήνα πρώτος ο ΑγροΤύπος, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί επίσημα η σχετική λύση που επελέγη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.

Στην σύσκεψη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «συζητήθηκαν αρχικά τρόποι υπέρβασης των φετινών προβλημάτων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι διήμεροι παραγωγοί για τις φετινές άδειες απόσταξης».

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση «συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο η άμεση παροχή οδηγιών για την ομαλή διαδικασία χορήγησης των αδειών απόσταξης».

Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος, ότι έναν ιδιότυπο κόφτη στον αριθμό των ωρών που μπορούν να βράσουν το τσίπουρό τους οι αμβυκούχοι θέτει σχετική απόφαση-εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που οδηγεί σε παρερμηνεία του Κανονισμού της ΕΕ, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα την παραγωγή χύμα προϊόντος.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο με ημερομηνία 1/10/2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 3710/132093, που δημοσιεύει σήμερα ο ΑγροΤύπος, αναφέρεται, ότι οι παραγωγοί δε θα μπορούν να «βράσουν» περισσότερες από 12 ώρες. Σημειωτέον, ότι τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε τέτοιος περιορισμός, ως προς τις ώρες.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 της εν λόγω εγκυκλίου αναφέρονται τα εξής:

4) Με βάση το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 2017/273 οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Τα 10 εκατόλιτρα οίνου (1 τόνος) προκύπτουν από την οινοποίηση 1700 κιλών σταφυλιών, οπότε και μέχρι αυτή την ποσότητα μπορούν να δηλώσουν οι παραγωγοί στις δηλώσεις συγκομιδής τους. Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιήσουν αυτή την ποσότητα για να «βράσουν» τσίπουρο, τότε θα μπορέσουν να βράσουν μέχρι ένα 12ωρο μόνο!

Από την παραπάνω δέσμευση εξαιρούνται όσοι έχουν άδεια οινοποιού (όχι όσοι έχουν «καζάνι»).

Η συγκεκριμένη δέσμευση προκύπτει από Ευρωπαϊκό Κανονισμό και θα τεθεί σε ισχύ από φέτος.

«Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως αν και εφόσον εφαρμοστεί στο ακέραιο η συγκεκριμένη οδηγία τότε οι ποσότητες χύμα τσίπουρου θα περιοριστούν σημαντικά στην αγορά», εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Περουλάκης, Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων, με έδρα στη Λάρισα.

 
 

Επιστροφή

1990-2018 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5161133 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version