Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πως διαμορφώθηκε η φετινή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στις χώρες της ΕΕ, τιμές και μπόνους ανακοίνωσε η ΝΟΜΙΚΟΣ

Πως διαμορφώθηκε η φετινή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στις χώρες της ΕΕ, τιμές και μπόνους ανακοίνωσε η ΝΟΜΙΚΟΣ


Τις τιμές για τη βιομηχανική τομάτα εσοδείας 2019 ανακοίνωσε η Εταιρεία «Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ» και η θυγατρική της Copais ABEE, που αφορά τα εργοστάσια Αλιάρτου και Δομοκού, παρουσίασε στις συνεργαζόμενες ομάδες παραγωγών ΘΕΣΤΟ, Λαρισαίων Αγροτών, ΑΣ Μαγνησίας, Δήμητρα, Κιλελέρ, Τομάτας Γη και Φαρσάλων Γη. Στο μεταξύ τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επεξεργασίας Τομάτας (WPTC), τα οποία επεξεργάστηκε ο ΑγροΤύπος, δείχνουν ότι έχουμε μείωση των ποσοτήτων μεταποίησης της βιομηχανικής ντομάτας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα οι ποσότητες που οδηγήθηκαν προς μεταποίηση, το 2018, ανήλθαν στους 34,3 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 9% σε σχέση με το 2017 (ήταν 37,8 εκατ. τόνους). Προβλήματα, λόγω καιρικών συνθηκών, είχαμε και στις κυριότερες χώρες παραγωγής της ΕΕ, με εξαίρεση τις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Τιμοκατάλογος ΝΟΜΙΚΟΥ
Όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος ΝΟΜΙΚΟΣ προσφέρει 90 ευρώ/τόνος για αποφλειωμένη ντομάτα στην κατηγορία των 5 brix, ενώ στην τιμή αυτή προστίθενται και 3 ευρώ ως μπόνους πρωϊμότητας- οψιμότητας για το 20% της συνολικής παραληφθείσας ποσότητας. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης ύψους 150.000 ευρώ για κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ για αποκλειστικά συνεργαζόμενους παραγωγούς.

Θυμίζουμε ότι φέτος υπάρχει σημαντική μείωση των αποδόσεων και της παραγωγής στην χώρα λόγω των καιρικών συνθηκών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Kωνσταντίνος Σωτηρόπουλος, «η μειωμένη παραγωγή φέτος βιομηχανικής ντομάτας έχει σαν αποτέλεσμα ο όμιλος να μεταποιήσει λιγότερες ποσότητες, σε ποσοστό -30% σε σχέση με πέρσι».

Πιο αναλυτικά, το νέο τιμολόγιο (Προϊόν Εσοδείας 2019) είναι το εξής:

 • 90 € ανά τόνο νωπής για αποφλοιωμένη στην κατηγορία των 5 Brix (αναλογικότητα βάσει μηνιαίου μέσου όρου Brix) +3 € /τν bonus πρωιμότητας - οψιμότητας για το 20% της συνολικής παραληφθείσας ποσότητας (10% + 10% )

  Προϋποθέσεις (σωρευτικά):
  α) Κατάλληλοι καρποί (κόκκινοι και ακέραιοι)  >= 80 % της νωπής τομάτας
  β) Εκφόρτωση στην ράμπα της αποφλοιωμένης
 • 85 € ανά  τόνο νωπής για τις ποσότητες που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια στην κατηγορία των 5 Brix

Σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης ύψους 150.000 € για κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ για αποκλειστικά συνεργαζόμενους παραγωγούς

Εξόφληση εμπορικής αξίας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παράδοση

Στην αρχική τιμή περιλαμβάνεται bonus 1€/τν για την τήρηση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης

Ξένες Ύλες: Ξένες ύλες (πέτρες-χώμα-χόρτα κλπ) απομειώνουν το βάρος Φορτία με ξένες ύλες πάνω από 30 % δεν παραλαμβάνονται

Ποιοτικά Ελαττώματα

 • Ελαττωματικοί καρποί 0-6% απομείωση τιμής κατά 0 %
 • Ελαττωματικοί καρποί 6,01-8% απομείωση τιμής κατά 3 %
 • Ελαττωματικοί καρποί 8,01-10% απομείωση τιμής κατά 4 %
 • Ελαττωματικοί καρποί 10,01-12% απομείωση τιμής κατά 5 %
 • Ελαττωματικοί καρποί 12,01-20% απομείωση τιμής κατά 8 %
 • Φορτία με ποιοτικά ελαττώματα πάνω από 20% δεν παραλαμβάνονται.

Ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας
Στην Ελλάδα, το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων είκοσι χρόνων όσον αφορά την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Αυτό οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες σε όλη την χώρα. Η ελληνική παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε ποσοστό 25% και να ανέλθει σε 310.000 τόνους.

Κατά την συνάντηση ο Υπουργός κ. Αραχωβίτης με εκπροσώπους όλων των Ομάδων Παραγωγών της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, δεσμεύτηκε για προκαταβολή της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ εντός του 2018. Ακόμη διαβεβαίωσε ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Παρουσιάστηκαν από πλευράς των παραγωγών στοιχεία που δείχνουν ότι, ο τομέας παραγωγής τομάτας για μεταποίηση παρουσίασε κατά τη δεκαπενταετία 2004-2018 μείωση πάνω από 75%, τόσο στην καλλιεργούμενη έκταση (από 180.000 στρ σε 44.000 στρ), όσο και στην παραγόμενη ποσότητα πρώτης ύλης (από 1.200.000 τόνους σε 310.000 τόνους).

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Κόκκαλης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, πρότεινε την άμεση σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη Βιομηχανική Τομάτα, λαμβάνοντας και τη άμεση και σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, ώστε να εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Το έργο της Ομάδας Εργασίας προτάθηκε να είναι η ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης, η διερεύνηση περιοριστικών και αναπτυξιακών παραγόντων και τέλος ο καθορισμός στόχων και δράσεων σε βάθος πενταετίας.

Ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ κ. Σουλιώτης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο για τις ζημιές που έπληξαν την καλλιέργεια, έδειξε ως ζημιογόνα αίτια το χαλάζι και τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ μετέφερε την αγωνία για την επιβίωση των τοματοπαραγωγών της χώρας και μίλησε για επισφαλείς συνθήκες για το μέλλον της καλλιέργειας.

Παραγωγή στην ΕΕ
Στην Πορτογαλία το 2018 ήταν επίσης μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, η συγκομιδή ήταν όψιμη (καθυστέρησε 3 εβδομάδες) και οι αποδόσεις πολύ μικρές (κατά μέσο όρο 85 τόνους ανά εκτάριο). Όμως οι καλές καιρικές συνθήκες προς το τέλος της συγκομιδής βοήθησαν τελικά να υπάρξει μια μικρή αναστροφή της εικόνας και η τελική παραγωγή να εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,15 και 1,18 εκατ. τόνους. Επίσης η ποιότητα και τα brix ήταν πολύ καλά.

Στην Ισπανία, ήταν επίσης μια πολύ άσχημη χρονιά. Η καλλιέργεια επηρεάστηκε από την ξηρασία στις αρχές άνοιξης, ακολουθούμενη από υπερβολική βροχή κατά τη φύτευση και δροσερό καιρό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, γεγονός που οδήγησε σε μια μεγάλη καθυστέρηση της συγκομιδής. Στα τέλη Αυγούστου, είχε συγκομιστεί μόλις το 45% της παραγωγής, αντί για το 65% που ήταν με κανονικές συνθήκες. Ο τελικός όγκος της παραγωγής εκτιμάται σε 2,8 εκατ. τόνους.

Στη Γαλλία, ο τελικός όγκος παραγωγής που παραδόθηκε στα εργοστάσια μεταποίησης ήταν περίπου 152.000 τόνους. Υπήρχε όμως μεγάλο ποσοστό ακατάλληλων ποσοτήτων  (ποσοστό 8,2%), που σημαίνει ότι ο καθαρό όγκος που θα πάει προς μεταποίηση ανέρχεται σε 140.000 τόνους. Περίπου το ήμισυ του όγκου επεξεργάστηκε σε πάστα. Η βιολογική παραγωγή ήταν περίπου 10.000 τόνους.

Στην Ιταλία η τελική παραγωγή ήταν 4,65 εκατ. τόνους, από τους οποίους οι 2,45 εκατ. τόνοι στη Βόρεια και 2,2 εκατ. τόνοι στη Νότια.
Στο Νότο, καθυστέρηση έναρξης της συγκομιδής (κατά μία εβδομάδα). Η καλλιέργεια επηρεάστηκε αρνητικά από τις βροχές της άνοιξης  αλλά και της περιόδου συγκομιδής. Ένα πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή είναι ότι οι παραγωγοί καλλιεργούν ποικιλίες με υψηλές αποδόσεις στο χωράφι (έως +20%) αλλά δεν έχουν καλή απόδοση στο εργοστάσιο κατά την μεταποίηση.
Στον Βορρά, οι καλλιέργεια ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες και ο τελικός όγκος παραγωγής αντιπροσώπευσε το 98% των ποσοτήτων που είχαν υπογράψει στα συμβόλαια οι παραγωγοί με τα εργοστάσια τοματοπολτού.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,8125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version