Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Διασφάλιση ρυζοπαραγωγών της ΕΕ λόγω εισαγωγών από Καμπότζη και Μιανμάρ, ζητά η Copa Cogeca

Διασφάλιση ρυζοπαραγωγών της ΕΕ λόγω εισαγωγών από Καμπότζη και Μιανμάρ, ζητά η Copa Cogeca


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την εφαρμογή μιας τριετούς «ρήτρας διασφάλισης» για τις εισαγωγές, με μηδενικό δασμό, του ρυζιού Indica από Καμπότζη και Μιανμάρ στις ευρωπαϊκές αγορές. Σε έκθεση, της 5ης Νοεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από το καθεστώς απαλλαγής από δασμούς των εισαγωγών ρυζιού που προέκυψε από τη συμφωνία «Όλα εκτός από όπλα».

Τα θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Η Copa Cogeca προτείνει να ληφθεί υπόψη μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αγορές για τους ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού.

Η Καμπότζη και η Μιανμάρ, δύο μεγάλοι παραγωγοί ρυζιού της Indica, έχουν επωφεληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τη συμφωνία που επιτρέπει τη δυνατότητα εξαγωγής σημαντικών αφορολόγητων ποσοτήτων στην Ευρώπη.

Από τους 9.000 τόνους που ήταν εξαγωγές προς την ΕΕ το 2012  αυξήθηκαν σε 360.000 τόνους το 2017. Η σταθερή αύξηση των εισαγωγών από την Καμπότζη και τη Μυανμάρ προκάλεσε σοβαρές διαταραχές στην αγορά της Ευρώπης για τις ποικιλίες Indica και Japonica, που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Η καλλιέργεια του ρυζιού είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της υπαίθρου αλλά και για την προστασία των υγροτόπων και της βιοποικιλότητας τους, ιδίως για πολλά είδη υδρόβιων πτηνών, έντομα και αμφίβια.

Όπως δήλωσε ο κ. Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca: «Είναι ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού η Κομισιόν και τα κράτη μέλη να εργαστούν από κοινού για την ταχεία ενεργοποίηση αυτής της προτεινόμενης ρήτρας διασφάλισης. Επιπλέον, προκειμένου να επιλυθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετα μέτρα, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική επισήμανση της καταγωγής (χώρα προέλευση) για το ρύζι σε επίπεδο ΕΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Giuseppe Ferraris, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το ρύζι της Copa-Cogeca, σχολίασε ότι «η Κομισιόν έχει πραγματοποιήσει καλή δουλειά κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε και το αποτέλεσμά της επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας. Ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα κράτη μέλη να ψηφίσουν υπέρ της εφαρμογής της ρήτρας διασφάλισης στη ψηφοφορία που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,671875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version