Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κριθάρι: Αύξηση τιμών παραγωγού το τελευταίο διάστημα λόγω των μεγάλων ζημιών στις σοδειές των Βαλκανίων

Κριθάρι: Αύξηση τιμών παραγωγού το τελευταίο διάστημα λόγω των μεγάλων ζημιών στις σοδειές των Βαλκανίων


Καθοριστικές για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού στο κριθάρι αποδεικνύονται οι μεγάλες ζημιές από τις βροχές, που υπέστησαν οι σοδειές των γειτονικών, παραγωγικών χωρών και γενικότερα των Βαλκανίων, αλλά και το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος ξηρασία στη χώρα μας, προξένησε ζημιές στη σπορά των κτηνοτροφικών φυτών το φθινόπωρο.

Ως εκ τούτου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού προϊοντος καταλήγει για βυνοποίηση, έχουν ανεβάσει αρκετά τις τιμές παραγωγού. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι ο ντόπιος κτηνοτρόφος, που θέλει να το χρησιμοποιήσει ως ζωοοτροφή, πρέπει να το πληρώσει ακριβά κι ενώ η ρευστότητά του έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των εξελίξεων με το γάλα.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμο Μπέτσικα, διευθυντή του εργοστασίου παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών και πρώτων υλών της Ένωσης Αγρινίου «οι τιμές στο κριθάρι έχουν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω της μεγάλης ξηρασίας που δημιούργησε θέματα στις σπορές κτηνοτροφικών φυτών, όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Πούλησα τον Ιούνιο το κριθάρι που έβγαλα από μια έκταση 100 στρέμματα, που καλλιεργώ για λογαριασμό πελάτη. Πούλησα βέβαια 18 λεπτά το κιλό, ενώ τώρα το σακιασμένο προϊόν, ο κτηνοτρόφος το αγοράζει προς 28 λεπτά το κιλό. Τα προηγούμενα χρόνια η τιμή αυτή δεν ξεπερνούσε τέτοια περίοδο τα 24 λεπτά ανά κιλό», μας λέει ο κ. Διονύσης Οικονόμου, επίσης από την περιοχή του Αγρινίου.

«Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 200 – 220 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές είναι ανεβασμένες από πέρσι, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πάει για βυνοποίηση. Παράλληλα, οι σοδειές των χωρών της Βαλκανικής ξέμειναν από προϊόν φέτος ή είχαν υποβαθμισμένο προϊόν. Τα κριθάρια στη Βουλγαρία και όχι μόνο μαύρισαν, οπότε και το δικό μας, που τώρα είναι λίγο, πωλείται ακριβά», μας δήλωσε ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, γεωπόνος, από την περιοχή του Κιλκίς.

Σημειώνεται ότι οι τιμές στα νησιά είναι ακόμα πιο υψηλές, φτάνοντας για τον κτηνοτρόφο ακόμα και πάνω από τα 35 λεπτά το κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι στο ξεκίνημα του θερισμού, τον Ιούνιο, οι τιμές κυμαίνονταν για τον παραγωγό περί τα 15,5  - 16 λεπτά το κιλό, όσον αφορά στο προϊόν που κατευθύνεται για ζωοτροφή. Οι δε αποδόσεις στη χώρα μας φέτος ήταν πολύ καλές (κατά μέσο όρο 500 - 600 κιλά), το ίδιο και οι ποιότητες.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,75 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version