Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ντομάτα θερμοκηπίου: Αυξημένη ζήτηση, μειωμένη παραγωγή και τιμές ακόμα και πάνω από 1 ευρώ το κιλό

Ντομάτα θερμοκηπίου: Αυξημένη ζήτηση, μειωμένη παραγωγή και τιμές ακόμα και πάνω από 1 ευρώ το κιλό


Διακυμάνσεις ανάλογα την περιοχή, όπου παράγεται, την ποιότητα και φυσικά το πού καταλήγει να πωλείται, δηλαδή αν πάει στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ ή απευθείας σε κεντρική λαχαναγορά παρουσιάζει η τιμή παραγωγού της θερμοκηπιακής ντομάτας τη δεδομένη χρονική περίοδο. Έτσι, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και ειδικά στην Ιεράπετρα, όπου η παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη, σε σχέση με πέρσι, οι τιμές έχουν φτάσει στις δημοπρασίες, που κάνουν οι συνεταιρισμοί και τα 1,11 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, χαμηλότερες τιμές παραγωγού αναφέρονται σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου, με τους αγρότες εκεί να παραπονιούνται, κάνοντας λόγο για «υποτονική ζήτηση» στην αγορά.

Ο κ. Φώντας Ζουλούμης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή» μας είπε τα εξής: «Στην περιοχή μας υπάρχουν δυο ειδών ντομάτες, οι μικρόκαρπες ή Βελανίδια και οι μεγαλόκαρπες. Συνολικά καλλιεργούνται 600 στρέμματα με μικρόκαρπες, που μόνο στην περιοχή μας είναι τριπλάσιες από πέρσι. Οι ντομάτες αυτές συσκευάζονται και φεύγουν από εμάς με δημοπρασίες. Οι μεγαλόκαρπες πωλούνται τώρα σε τιμές πέριξ των 1,08 – 1,11 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι τέτοια εποχή, δεν έπιαναν πάνω 22 - 25 λεπτά το κιλό. Πέρσι, οι πολύ χαμηλές τιμές της μεγαλόκαρπης ντομάτας οφείλονταν στην υπερ-παραγωγή που καταγράφηκε, λόγω και του πολύ γλυκού καιρού και των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό βέβαια δεν ισχύει φέτος».

«Κάθε χρόνο από το Σεπτέμβριο έως και τις αρχές του νέου έτους σίγουρα παρατηρείται κινητικότητα και μεγάλη ζήτηση στην αγορά της μεγαλόκαρπης ντομάτας θερμοκηπίου, καθώς τότε βγαίνουν οι πρώτες ντομάτες, που είναι και οι πιο ποιοτικές. Εμείς παράγουμε όλα τα είδη ντομάτας, όπως Τσέρυ. Τσαμπί, Βελανίδι και Πομοντόρι. Η μέση τιμή αυτή την περίοδο είναι στα 85 λεπτά το κιλό, ενώ γίνονται πράξεις με τιμή παραγωγού, από τα 80 λεπτά το κιλό έως και τα 95 λεπτά το κιλό, σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η ποιότητα είναι πολύ καλή, αλλά οι ποσότητες φέτος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είναι σημαντικά μειωμένες. Βέβαια οι τιμές είναι 10-15 λεπτά πάνω από πέρσι», μας είπε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κουντούρας Χανίων (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας).

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, παραγωγός οπωροκηπευτικών από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας μας τόνισε τα ακόλουθα: «Στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας και στη Λευκάδα οι τιμές παραγωγού για την θερμοκηπιακή ντομάτα, αυτή την περίοδο, κυμαίνονται μεταξύ 50 και 75 λεπτά το κιλό. Δηλαδή πολύ χαμηλά για την εποχή. Η ποιότητα είναι καλή, αλλά όχι όπως της ντομάτας που παράγεται στην Κρήτη, λόγω προφανώς των γενικότερων κλιματολογικών συνθηκών. Η ζήτηση έχει τονωθεί λίγο τις ημέρες των εορτών που διανύουμε, αλλά δεν μιλάμε για μεγάλη απορρόφηση. Πιστεύω, ότι έχει πέσει πάρα πολύ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Αλλά και στη Λευκάδα, που πέφτει περισσότερο χρήμα λόγω του μεγάλου τουριστικού ρεύματος, δυστυχώς, οι καταναλωτές, δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν, απ’ ό,τι φαίνεται. Όσον αφορά στην υπαίθρια ντομάτα, πρέπει να πω ότι έχει τελειώσει το μάζεμά της από τον Οκτώβριο».

Όπως μας ανέφεραν από την Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας (ΑΣΥΠ) «Νικόπολη» «εμείς εδώ τώρα έχουμε τελειώσει με τις θερμοκηπιακές, οπότε δεν υπάρχει εκτίμηση για τις τιμές. Φυτέψαμε και περιμένουμε την παραγωγή το Γενάρη και τον Φεβρουάριο». Ο εν λόγω Συνεταιρισμός παράγει εκτός από ντομάτα και αγγούρι, διακινώντας τα προϊόντα του σε όλες τις ελληνικές αγορές, σε σούπερ μάρκετ και σε εξαγωγές κυρίως προς Σλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version