Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πιέσεις στις τιμές βάμβακος, πολύ χαμηλά οι εμπορικές πράξεις ακόμα και για το αποθηκευμένο προϊόν

Πιέσεις στις τιμές βάμβακος, πολύ χαμηλά οι εμπορικές πράξεις ακόμα και για το αποθηκευμένο προϊόν


Με το χειρότερο δυνατό τρόπο φαίνεται πως έκλεισε η σεζόν στο βαμβάκι για τους παραγωγούς, πάρα τα πολύ υψηλά στάνταρτς ποιότητας, που επέτυχαν. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από μεγάλες παραγωγικές ζώνες της Θεσσαλίας, αλλά και αλλού, αναφέρουν ότι ακόμα και το αποθηκευμένο προϊόν, που τα προηγούμενα χρόνια, έπαιρνε 3-4 λεπτά παραπάνω στα τέλη Δεκεμβρίου, παρέμεινε φέτος στάσιμο, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην πτώση των τιμών διεθνώς.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τις τελευταίες ημέρες του 2018 έγιναν ορισμένες εμπορικές πράξεις, αλλά η τιμή, δεν ήταν σε καμιά περίπτωση, η αναμενόμενη για τους παραγωγούς, αφού μόλις και μετά βίας έπιασε τα 51 λεπτά το κιλό. Οι συγκεκριμένες πράξεις αφορούν ως επί το πλείστον παραγωγούς, που επεδίωξαν να δώσουν προϊόν εντός του 2018, για να κοπούν τα τιμολόγια αυτό το έτος, ώστε να «μοιράσουν» τη φορολογική επιβάρυνση.

«Η κατάσταση δεν είναι η αναμενόμενη, με βάση και την πολή καλή ποιότητα του προϊόντος φέτος. Υπάρχουν παραγωγοί σε Καρδίτσα και Λάρισα, που έδωσαν βαμβάκι στα τέλη Δεκεμβρίου, προσδοκώντας να πιάσουν καλύτερη τιμή, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, που ανέβαινε 3-4 λεπτά αυτή την εποχή, αλλά επί ματαίω», μας ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, από τη Λάρισα.

Εξάλλου, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέας Λιούτας «δυστυχώς η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο των χρηματιστηριακών τιμών, δεν είναι καθόλου καλή. Μέσα σε 10 μέρες από τα 80 σεντς ανά λίμπρα έχει πέσει στα 70-71 σεντς, οπότε οι εξελίξεις για τον παραγωγός δεν είναι καλές. Εμείς ως Ένωση, πρέπει να πω, ότι πληρώσαμε έγκαιρα τους παραγωγούς που παρέδωσαν προϊόν σε εμάς, 54 και 55 λεπτά το κιλό. Η τιμή αυτή αφορούσε τις παραδόσεις στην αρχή της σεζόν. Υπάρχουν και κάποιοι παραγωγοί που παρέδωσαν αργότερα σε μας το προϊόν. Μιλάμε βέβαια για μια ποσότητα της τάξης των 400 τόνων, για την οποία οι συγκεκριμένοι αγρότες, πήραν μικρότερη τιμή, δηλαδή 52 λεπτά ανά κιλό».

Αναβρασμός για τις τιμές

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη συντονισμού δράσης για τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, επισημαίνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και καλεί σε ανοιχτές συσκέψεις-συγκεντρώσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη σε χωριά του νομού.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει:

«Η χαμηλή τιμή που αφήνουν οι εκκοκκιστές να διαρρεύσει για το βαμβάκι είναι αποτέλεσμα τεχνητής μείωσης της τιμής, ώστε μια χούφτα εκκοκκιστές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να αγοράσουν κοψοχρονιά τον μόχθο και ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές κάτω από τη διεθνή χρηματιστηριακή αξία με διάφορα προσχήματα.
Μιλάνε για τιμή μικρότερη από την περυσινή, ενώ η ποιότητα του βαμβακιού είναι εξαιρετική για μια ακόμη χρονιά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν τα λαμβάνουν υπόψη στην διαμόρφωση τιμής.

Το αίσχος των ανοιχτών τιμών που γενικεύεται σε όλα τα προϊόντα εξυπηρετεί ακριβώς την ανάγκη των βιομηχάνων και εμπόρων για μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος των παραγωγών και να εκμηδενίσει την όποια διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών.

Δεν πάει άλλο! Ζητάμε να πληρωνόμαστε τον κόπο μας, να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Με το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας οδηγούμαστε στην φτώχεια και τον αφανισμό με μαθηματική ακρίβεια.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας ζητώντας ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν βιώσιμο εισόδημα στον αγρότη. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών! Να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν μπει η δεύτερη δόση του τσεκ και το «πρασίνισμα» γιατί αλλιώς θα καταλήξουν πάλι στα χέρια τραπεζών, εφοριών, ΕΛΓΑ κ.λπ.

Ουσιαστική τιμή στο βαμβάκι που να αντανακλά τόσο την διεθνή τιμή όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια να «κλάψει τον πεθαμένο». Καλούμε κάθε συνάδελφο που νιώθει την αδικία στο πετσί του και τις άδειες τσέπες του να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να συμπορευτεί με την ΕΟΑΣΝΛ και τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικώντας δυναμικά όπως ξέρουμε τόσα χρόνια την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και ουσιαστική τιμή στο βαμβάκι.

Διοργανώνουμε δυο μεγάλες ανοιχτές συσκέψεις-συγκεντρώσεις για να ακούσουμε τον προβληματισμό και την γνώμη κάθε συναδέλφου και να αποφασίσουμε άμεσα τα αγωνιστικά βήματα μας:

-Την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στη Γαλήνη στο καφενείο Γκέκα για τους βαμβακοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

-Την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. στο Βασιλί Φαρσάλων για τους αγρότες της επαρχίας».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,515625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version