Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ανάθεση στο ΓΠΑ δημιουργίας φακέλου καταχώρησης σαν ΠΓΕ του Ελληνικού Γιαουρτιού που θα παράγεται από εγχώρια πρώτη ύλη

Ανάθεση στο ΓΠΑ δημιουργίας φακέλου καταχώρησης σαν ΠΓΕ του Ελληνικού Γιαουρτιού που θα παράγεται από εγχώρια πρώτη ύλη


Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Οργανισμού κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του (10/1/2019), αποφάσισε την ανάθεση δημιουργίας φακέλου υποβολής αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας  «Ελληνικό Γιαούρτι» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης - Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε. ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη  (ΠΓΕ).

Όπως είχε γράψει σε παλαιότερο άρθρο ο ΑγροΤύπος, στο προηγούμενο Δ.Σ. του Οργανισμού είχε ζητηθεί να γίνει έρευνα για το αν θα μπορούσε να κατατεθεί «φάκελος» στην ΕΕ που θα αναφέρει ότι το γιαούρτι θα πρέπει να παρασκευάζεται από ελληνική πρώτη ύλη και απορρίφτηκε η απευθείας ανάθεση της μελέτης. Τελικά αυτό μπορεί να γίνει και στον φάκελο θα υπάρχει αναφορά ότι θα πρέπει το «Ελληνικό Γιαούρτι» να παράγεται από ελληνικό γάλα. Επίσης υπήρξε μειοδοτικός διαγωνισμός και τελικά το έργο σύστασης φακέλου κατοχυρώθηκε στο ΓΠΑ. Να σημειωθεί ότι στις 14/12 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση αποδοχής των παραιτήσεων των Παναγιώτη Πλατή και Γεωργίου Αγγελή, μελών του ΔΣ του ΕΛΓΟ, που είχαν καταψηφίσει την εισήγηση για απευθείας ανάθεση του φακέλου στο ΓΠΑ. Τους αντικαθιστούν οι Αλέξανδρος Χωνάς και Ευανθία Δούβλη. Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ, που έγινε στις 10/1/2019, με την συγκεκριμένη απόφαση διαφώνησαν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και του ΓΕΩΤΕΕ (η απόφαση έγινε δεκτή πλειοψηφικά 4-2).

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρει τα εξής:

«Το έργο ανατέθηκε στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορά όλα τα είδη Ελληνικού γιαουρτιού, από όλα τα είδη ελληνικού γάλακτος και αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο από 19.10.2018 πόρισμα της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με την αριθμ. 7486/83066/01-08-2017 απόφαση του ΥπΑΑΤ.

Στόχος της κατοχύρωσης του Ελληνικού Γιαουρτιού ως ΠΓΕ είναι η προστασία του  από προσπάθειες απομίμησης, που παρατηρούνται σε αγορές του εξωτερικού με τη χρήση ονομασιών «Greek yogurt» ή «Greek style yogurt» και ταυτόχρονα η ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Η καταχώριση  του Ελληνικού Γιαουρτιού στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ θα συνεισφέρει στη δυναμική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μέσω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης του προϊόντος,  το οποίο χαρακτηρίζεται από μακρά παράδοση και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων.

Η αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος θα ενισχύσει την αγροτική μας οικονομία και ειδικότερα τους κλάδους που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του γιαουρτιού».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version