Αίτηση αναθεώρησης έως την 28η Φεβρουαρίου 2019 μπορούν να υποβάλλουν οι αγρότες, που δεν πήραν ικανά ή καθόλου δικαιώματα, αν και αιτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα του 2018.
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 12 Φεβρουαρίου 2019 η πληρωμή των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) συνολικού ύψους 13.174.588 ευρώ σε 15.498 ροδακινοπαραγωγούς, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Βέβαια, ήδη, καταγράφονται παράπονα από παραγωγούς ροδάκινων των ποικιλιών Έβερτ και Άνδρος, ότι δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Παράλληλα υπάρχουν και ορισμένοι αγρότες που «φωνάζουν», γιατί είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους, από αυτά που υπολόγιζαν ότι θα έπαιρναν. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Σηφάκης «όντως οι ποικιλίες Έβερτ και Άνδρος δεν αποζημιώθηκαν καθώς δεν υπήρχαν ζημιές σε αυτές. Βέβαια πρέπει να πω ότι καλύφθηκε το 45% των συμπύρηνων από τα de minimis».
Ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η αξιολόγηση δικαιολογητικών για την υπ΄ αρ. 10104/23-01-2019 «Συμπληρωματική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το έτος 2019 Πιστοποίηση - Αναγνώριση ΚΥΔ στα πλαίσια του ΟΣΔΕ για τα έτη 2019-2020», κατά το πρώτο στάδιο αξιολόγησης.
Αύριο Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ή μεθαύριο Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 θα πιστωθούν απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα de minimis ροδάκινων και νεκταρινιών στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών εννέα νομών της χώρας, εξαιτίας των απωλειών στο εισόδημά τους.
Το δρόμο της πληρωμής παίρνουν τα de minimis σε ροδάκινα και νεκταρίνια λόγω των ζημιών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Την Πέμπτη, όπως προανήγγειλε ο ΑγροΤύπος, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση, οπότε σύμφωνα και με τους κυβερνητικούς βουλευτές των πληγεισών περιοχών, μόλις ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος και η προβλεπόμενη διαδικασία από τον οργανισμό των πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) –όπως έγραψε σχετικά από χθες Πέμπτη ο ΑγροΤύπος- αναμένεται να τρέξουν οι πολυαναμενόμενες από τους παραγωγούς πληρωμές.
Στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ περνά πλέον η «υπόθεση» πληρωμής των πολυαναμενόμενων de minimis των 13,2 εκατ. ευρώ σε ροδάκινα και νεκταρίνια, λόγω των ζημιών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου.
Σε νέες πληρωμές προχώρησε ο αρμόδιος οργανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την 1η Φερβυοαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου 2019.
Αναλυτικές οδηγίες εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών κατά του υπολογισμού πληρωμής της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εξέδωσε προ ημερών ο οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Στον ορισμό επιτροπής αξιολόγησης των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για την συγκέντρωση και υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για την περίοδο 2019-2020 προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πιθανώς την Παρασκευή ή το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πληρωθούν οι ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών για τη μείωση εισοδήματος που υπέστησαν από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου.
Πήρε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση η οποία προχωρά στον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό προς τον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με αυτή, οι μελισσοκόμοι, που διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ, δύνανται να προμηθεύουν:
Ποσό 4.041.291 ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 15/2/2019 και 18/2/2019, σε συνολικά 12.459 δικαιούχους. Η κυριότερη πληρωμή αφορούσε την πρόωρη συνταξιοδότηση (2.279.421 ευρώ σε 11.917 δικαιούχους). Πληρώθηκαν ακόμη ανειλημμένες υποχρεώσεις για δασώσεις, βιολογική γεωργία και νέων αγροτών.
Αύριο Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, καταβάλλονται τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα μηνός Ιανουαρίου 2019 σε 16.755 δικαιούχους σε όλη την χώρα, αναφέρει η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ.
Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων (Παράρτημα Ι) για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2018-2019, με βάση τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που διενέργησαν οι Π.Ε. της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα το ΥπΑΑΤ.
Επιπλέον κούρεμα σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ή/και διακανονισμό αναμένεται να επιδιώξει η χώρα μας και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, για να μειώσει περαιτέρω τα προς ανάκτηση ποσά που ζητούνται από 119 συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας για παλιά δάνεια που έλαβαν το 1992 και το 1994.
Δύο άκρως ενδιαφέρουσες ημερίδες που άπτονται του αγροτικού ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθούν στην 12η αγροτική έκθεση Agrotessaly 2019 που διοργανώνεται στη Λάρισα από 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2019.
Στα ύψη αναμένεται να εκτινάξει το κόστος άρδευσης για χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, η υλοποίηση από την Κυβέρνηση από φέτος κιόλας, σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για την επιβολή Περιβαλλοντικού Τέλους άρδευσης και κόστος Πόρου. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από την περασμένη εβδομάδα. Ειδικά για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει στη διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, στις περισσότερες καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.λπ.) αναμένονται τσουχτερές αυξήσεις για το αρδευτικό νερό. Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη, υπάρχει στο ΥπΑΑΤ σχετική σύσκεψη της Ένωσης Αρδευτών με τον Σταύρο Αραχωβίτη, όπου και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η σύνδεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με την εξόφληση των αρδευτικών τελών, ένα πάγιο αίτημα των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας, Γιώργος Ακριώτης, με θέμα την «Αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων». Η ερώτηση συνυπογράφεται συνολικά από 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν τα σενάρια, που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες, για την πληρωμή de minimis στα βαμβάκια 40 λεπτά το στρέμμα.
Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των αιτήσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 (δεύτερη πρόσκληση βιολογικής γεωργίας). Σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν το διάστημα από 28 Φεβρουαρίου 2019 έως και 28 Μαρτίου 2019 (οι αρχικές ημερομηνίες ήταν 19 Φεβρουαρίου 2019 έως και 21 Μαρτίου 2019).