Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ραντεβού με Παπανάτσιου θέλει η ΕΦΧΕ, ζητά τήρηση δεσμεύσεων για επαναφορά διάρκειας ζωής αγελαδινού στις 5 ημέρες και γιαούρτι

Ραντεβού με Παπανάτσιου θέλει η ΕΦΧΕ, ζητά τήρηση δεσμεύσεων για επαναφορά διάρκειας ζωής αγελαδινού στις 5 ημέρες και γιαούρτι


«Σε μία χώρα, που η έλλειψη σε αγελαδινό γάλα ανέρχεται κοντά στο 40% και παρά τη διάθεση των Ελλήνων αγελαδοτρόφων για επενδύσεις στον τομέα, φαίνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία, πέραν του Αγροτικής Ανάπτυξης, περί άλλων τυρβάζουν. Έχουμε ζητήσει ραντεβού από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου ήδη από τον Ιανουάριο του 2018. Προφανώς η ίδια δεν κρίνει αρκετό το χρονικό διάστημα, παρότι βγήκαμε από το μνημόνιο, να μας συναντήσει», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Φυλής Χολστάιν (ΕΦΧΕ).
Ο ΑγροΤύπος μίλησε με αφορμή την ανακοίνωση με τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης, κ. Θανάση Βασιλέκα, ο οποίος μας διευκρίνησε ότι για ένα αρκετά παλιό αίτημά μας να δούμε την κα Παπανάτσιου, το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλέκα, τα θέματα που θα θέσει η ΕΦΧΕ, σε ενδεχόμενη συνάντηση είναι πολλά. Υπάρχουν, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο κι άλλα.

«Τα δυο πιο κρίσιμα είναι η αλλαγή στον κώδικα τροφίμων για το γιαούρτι, ώστε να μην επιτρέπεται να φτιάχνεται από σκόνες και από άλλα είδη γάλακτος, παρά μόνον από φρέσκο γάλα. Ως προς τούτο έχουν δεσμευθεί από το ΥπΑΑΤ, ότι θα γίνει αλλαγή της νομοθεσίας», μας επεσήμανε ο κ. Βασιλέκας.

Το άλλο κομβικό ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η επαναφορά της διάρκειας ζωής αγελαδινού από τις 7 ημέρες στις 5. «Ως προς αυτό δεσμεύθηκε πρόσφατα στη Θεσαλονίκη η κα Τελιγιορίδου», μας τόνισε ο κ. Βασιλέκας.

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΦΧΕ έχει ως εξής:

Σε μία χώρα, που η έλλειψη σε αγελαδινό γάλα ανέρχεται κοντά στο 40% και παρά τη διάθεση των Ελλήνων αγελαδοτρόφων για επενδύσεις στον τομέα, φαίνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία, πέραν του Αγροτικής Ανάπτυξης, περί άλλων τυρβάζουν.

Έχουμε ζητήσει ραντεβού από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου ήδη από τον Ιανουάριο του 2018. Προφανώς η ίδια δεν κρίνει αρκετό το χρονικό διάστημα, παρότι βγήκαμε από το μνημόνιο, να μας συναντήσει.

Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα κι οι μονάδες των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής, παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση στη Μακεδονία και τη Θράκη, που είναι ακριτικές περιοχές. Ο τομέας της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, ο οποίος δίνει ζωή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Βόρειας Ελλάδας με την αγορά ζωοτροφών, δημιουργεί μόνιμες θέσεις απασχόλησης στην ύπαιθρο και διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, καταστρέφεται από την αφόρητη πίεση, που δέχεται από τις γαλακτοβιομηχανίες στις τιμές, από τις ελληνοποιήσεις και την υπερφορολόγηση.

Αυτός ο δυναμικός τομέας, με λίγη καλή θέληση από πλευράς της πολιτείας, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απασχόλησης, να μειώσει το διατροφικό έλλειμμα στο ισοζύγιο γάλακτος και ν΄ απογειώσει τις εξαγωγές στο ελληνικό γιαούρτι, βελτιώνοντας και τα έσοδα του κράτους.

Τα ζητήματα, που έχουμε θέσει για την αγορά γάλακτος, είναι γνωστά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και την αρμόδια υφυπουργό, Ολυμπία Τελιγιορίδου και το  χρονοδιάγραμμα, για τα μέτρα για την αγορά γάλακτος κατά της παραπλάνησης του καταναλωτή, έχει εξαντληθεί.

Περιμένουμε την άμεση πρόσληψη νέων κτηνιάτρων, για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες αλλά και μέτρα, που θα καταδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για τον τομέα της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, με ολοκληρωμένο σύστημα διασύνδεσης για τους ελέγχους στις ακριτικές περιοχές και τις βιομηχανίες.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,359375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version