Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Εσπεριδοειδή, χειμερινά σιτηρά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, επηρεάστηκαν κυρίως από τις πρόσφατες κακοκαιρίες

Εσπεριδοειδή, χειμερινά σιτηρά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, επηρεάστηκαν κυρίως από τις πρόσφατες κακοκαιρίες


Οι πρόσφατες κακοκαιρίες (Δεκέμβριο 2018 και Φεβρουάριο 2019), με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον παγετό, τις χιονοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις, έφεραν καταστροφές στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια). Οι παραγωγοί ζητούν να καταγραφούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές και να αποζημιωθούν. Από την πλευρά τους οι έμποροι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι στο τέλος της εμπορικής περιόδου θα φανεί κατά πόσο επηρεάστηκαν οι εξαγωγές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Το σίγουρο είναι ότι κάποιες ποικιλίες θα ξεκινήσουν νωρίτερα την συγκομιδή για να καλύψουν το «κενό» στις αγορές. Αρνητικά αναμένεται να επηρεαστούν και οι καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών από τις πλημμύρες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο έδαφος. Επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Αντίθετα στην Κρήτη και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα από την ανομβρία, οι βροχές ήρθαν σαν «ευλογία» για τις καλλιέργειες.

Εσπεριδοειδή
Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην ηρτημένη παραγωγή των εσπεριδοειδών στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας, «ο παγετός και το χαλάζι δημιούργησαν μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή. Πρόβλημα υπάρχει με τις ποικιλίες πορτοκαλιών που το επόμενο διάστημα θα ξεκινούσε η συγκομιδή (Ναβελίνες, Ναβελέιτ και Λανελέιτ). Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τα μανταρίνια (ποικιλίες Νόβα και Ορτανίκ), ενώ μεγάλες ζημιές έχουμε και στα λεμόνια. Περίπου το 40% της παραγωγής εσπεριδοειδών στη Λακωνία έχει καταστραφεί. Τέτοιο μέγεθος καταστροφής στα 25 χρόνια που γνωρίζω δεν έχει ξανασυμβεί. Οι χαλαζοπτώσεις είχαν διάρκεια δύο ολόκληρες ώρες. Πρώτη φορά έχουμε τόση μεγάλη έκταση καταστροφής».

Χειμερινά σιτηρά
Σε σχέση με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στις καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Βασίλης Κωτούλας «το μόνο που μπορεί να επηρεάσει έως έναν βαθμό αρνητικά τις καλλιέργειες αυτές, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, είναι το επιπλέον νερό που πέφτει, τα επίπεδα περίσσειας υγρασίας δηλαδή στο έδαφος. Από την εικόνα που έχω ως ώρας, τέτοια προβλήματα, φαίνεται πως αντιμετωπίζει ήδη ο νομός Βοιωτίας. Ως προς τις αναμενόμενες αποδόσεις, δεν μπορούμε, βέβαια να πούμε ακόμα τίποτα, καθώς είναι πολύ νωρίς».

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ελιές

Όπως είπε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος «η κακοκαιρία έτσι όπως εκδηλώθηκε στην δυτική Μεσσηνία είχε τα καλά της, είχε και τα κακά της για τις καλλιέργειες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ασφαλώς και προκάλεσαν επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής για τους έχοντες θερμοκήπια, δεδομένου ότι η θερμοκρασία μέσα σε αυτά πρέπει να διατηρείται πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι και το πυρηνόξυλο που χρησιμοποιείται εδώ για τη θέρμανση είναι φέτος σε έλλειψη, εύκολα αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί.
Όσον αφορά τα καρπούζια, θερμοκηπιακά και χαμηλής κάλυψης, οι χαμηλές θερμοκρασίες, σίγουρα «στρέσαραν» τα φυτά έως έναν βαθμό, αλλά το καλό είναι ότι οι παραγωγοί εδώ είναι έμπειροι και με κατάλληλους χειρισμούς αντιμετώπισαν την κατάσταση.
Κατά τα άλλα, οι βροχές που έπεσαν και ήταν αρκετές εμπλούρισαν τον υδροφόρο ορίζοντα και αυτό είναι πολύ καλό. Ειδικότερα όσον αφορά τα δέντρα (ελιές) το κρύο και τα επίπεδα υγρασίας, είναι βέβαιο ότι τα ωφέλησαν, ενώ τέτοιες συνθήκες δεν ευνοούν και την ανάπτυξη εντόμων (δάκου κ.λ.π.)».

Μετά την ανομβρία ευλογία οι βροχές
Αντίθετα στην Κρήτη μετά την ανομβρία, που είχε πλήξει το νησί τα τελευταία τρία χρόνια, θετικά είδαν τις φετινές βροχοπτώσεις. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, Κωνσταντίνος Φωτάκης, «δεν μας έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές στη φυτική παραγωγή από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Στα αμπέλια και τις ελιές, που είναι οι κυριότερες καλλιέργειες του νησιού, οι φετινές βροχές αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο, μετά την ανομβρία των τελευταίων ετών που είχαμε στην Κρήτη».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,421875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version