Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Βιετναμέζοι που παρήγαγαν μέχρι 1/1/2017 τυριά αιγοπρόβειου γάλακτος με ονομασία φέτα θα μπορούν να συνεχίσουν να τα παράγουν

Βιετναμέζοι που παρήγαγαν μέχρι 1/1/2017 τυριά αιγοπρόβειου γάλακτος με ονομασία φέτα θα μπορούν να συνεχίσουν να τα παράγουν


Μόνο στους «καλόπιστους» παραγωγούς τυριών αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη βιετναμέζικη αγορά μέχρι 1/1/2017, θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν να παράγουν τυριά με την ονομασία «φέτα». Αυτό αναφέρει η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Παναγιώταρος, με θέμα τη σύναψη Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ) μεταξύ Ε.Ε. και Βιετνάμ.

Πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την συμφωνία θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας τυροκομικών προϊόντων με την ονομασία «φέτα» στη βιετναμέζικη αγορά, τα οποία θα χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη αγελαδινό γάλα. Αυτό το θεωρεί «προστασία» της φέτας ΠΟΠ.

Ακόμη προσθέτει το υπουργείο ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα προστατεύονται συνολικά 11 ελληνικά προϊόντα (Φέτα, Ελιά Καλαμάτας, Κασέρι, Μαστίχα Χίου, Ελαιόλαδο Καλαμάτα, Ελαιόλαδο Λασιθίου Κρήτης, Ούζο, Οίνος Νεμέα, Οίνος Πελοποννησιακός, Ρετσίνα, Οίνος Σάμος).

Διαβάστε την απάντηση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ στην απάντησή του αναφέρει ότι δεν χρειάζεται η σχετική συμφωνία να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική και επενδυτική συμφωνία Ε.Ε. – Βιετνάμ, οι οποίες ξεκίνησαν το έτος 2012 και ολοκληρώθηκαν στις 02 7εκεμβρίου του 2015, οδήγησαν στη δημιουργία μίας Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ) – Free Trade Agreement (FTA) και μίας Συμφωνίας Προστασίας των Επενδύσεων - Investment Protection Agreement. Οι δύο συμφωνίες εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Οκτωβρίου του 2018 και υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο προς έγκριση. Μετά την έγκρισή τους από το Συμβούλιο, θα υποβληθούν προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, μόλις εγκριθούν, τότε η εμπορική συμφωνία θα μπορεί να συναφθεί από το Συμβούλιο και να τεθεί σε ισχύ».

Σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα, επισημαίνεται το ΥπΑΑΤ ότι η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ) εξασφαλίζει τη σταδιακή εξάλειψη των δασμών για πολλά αγροτικά προϊόντα που εξάγονται από την Ε.Ε. στο Βιετνάμ. Συγκεκριμένα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά θα είναι πλήρως αδασμολόγητα μετά από 7 έτη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μετά από το μέγιστο χρονικό διάστημα των 5 ετών, το κατεψυγμένο χοιρινό κρέας μετά από 7 έτη, το βοδινό κρέας μετά από τρία 3 έτη, τα φρούτα και τα λαχανικά μετά από το μέγιστο χρονικό διάστημα 5 ετών, τα παρασκευάσματα διατροφής μετά από το μέγιστο χρονικό διάστημα των 7 ετών, ενώ οι δασμοί για τα κοτόπουλα θα μειωθούν σταδιακά στο 0% σε χρονικό διάστημα 10 ετών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται το ΥπΑΑΤ ότι η Ε.Ε. κατάφερε, παράλληλα, να προστατεύσει ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα (π.χ. ζάχαρη, ρύζι, αυγά κ.ά.) με την επιβολή ποσοστώσεων, οι οποίες θα περιορίσουν τις ποσότητες αυτών των προϊόντων που μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. από το Βιετνάμ χωρίς δασμούς.

Διαβάστε την απάντηση του ΥπΑΑΤ

Διαβάστε την σχετική ερώτηση του βουλευτή


Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,578125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version