Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ανά χωριό υπολόγισε τις ζημιές στην Κορινθιακή σταφίδα ο ΕΛΓΑ, εκτός συνδεδεμένης πολλοί παραγωγοί αν δεν πέσει το πλαφόν

Ανά χωριό υπολόγισε τις ζημιές στην Κορινθιακή σταφίδα ο ΕΛΓΑ, εκτός συνδεδεμένης πολλοί παραγωγοί αν δεν πέσει το πλαφόν


Ανά χωριό κι όχι εξατομικευμένα υπολόγισε τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας την περσινή χρονιά ο ΕΛΓΑ και με βάση αυτό το κρίσιμο δεδομένο απέστειλε τα στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα, αν δεν πέσει το όριο των 150 κιλών στο στρέμμα που είναι απαραίτητο για τη λήψη της συνδεδεμένης, να μείνουν εκτός αρκετοί παραγωγοί. Αυτό κατήγγειλε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος. Σημειωτέον ότι το 2018, ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας, με την παραγωγή μόνον στο νομό Ηλείας, να πέφτει 60-70%. Κατά τα άλλα, η πληρωμή της εν λόγω συνδεδεμένης ενίσχυσης αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου, μαζί με την συνδεδεμένη βιομηχανικής ντομάτας. Το ποσό ενίσχυσης, δε, αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 50 ευρώ το στρέμμα.

«Αυτό που ζητάμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το έχουμε πει και στον κ. Αραχωβίτη, όταν ήρθε στην Αρχαία Ολυμπία, είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις συνδεδεμένες, που προορίζονται για τους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας το 2018, γιατί οι απώλειες της παραγωγής, ήταν άνευ προηγουμένου. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει το ΥπΑΑΤ, να λάβει απόφαση και να ρίξει το πλαφόν. Σε διαφορετική περίπτωση και δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν έκανε εξατομίκευση ζημίας, αλλά υπολόγισε το μέσο όρο ανά χωριό, πολλοί παραγωγοί θα μείνουν εκτός», μας είπε ο κ. Βαλιανάτος.

Εξάλλου, απαντώντας στη Βουλή στις 23 του μήνα ο κ. Αραχωβίτης σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κουτσoύκου, τόνισε ότι «το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται μετά τον προσδιορισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του συνολικού αριθμού των επιλέξιμων εκταρίων κορινθιακής σταφίδας ανά έτος. Σύμφωνα με τα ανωτέρω και όσον αφορά σε τυχόντα προβλήματα από φυσικά αίτια στην παραγωγή του έτους 2018, σημειώνεται ότι τα πορίσματα του ΕΛ.Γ.Α. θα ληφθούν υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ως εκ τούτου, στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παραγωγών της Π.Ε. Ηλείας που δεν πληρούν το κριτήριο της ελάχιστης παράδοσης 150 κιλών προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά στρέμμα, θα είναι δυνατό να εξαχθούν, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές καταχωρήσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.».

Σημειώνεται ότι η συνδεδεμένη Κορινθιακής σταφίδας ανήλθε το 2017 στα 49 ευρώ το στρέμμα, παρότι η ενδεικτική τιμή ήταν 35,2 ευρώ στο στρέμμα. Για το 2018, η συνδεδεμένη αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2017, παρότι η ενδεικτική τιμή είναι 34,8 ευρώ στο στρέμμα.

Επιστολή Βαλιανάτου στους αρμόδιους


«Κύριε Υπουργέ,

Και στην συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο , αλλά και στην επίσκεψή σας στην Αρχαία Ολυμπία σας ενημερώσαμε για τις ζημιές που υπέστησαν τα δυο βασικά προϊόντα του Νομού μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2018, βιομηχανική τομάτα - κορινθιακή σταφίδα.

Επαναλαμβάνουμε πάλι το αίτημα μας ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει τις παραδόσεις των δύο προϊόντων αλλά και τις ζημιές από ΕΛΓΑ, να διαπιστώσει εάν όλοι οι παραγωγοί συμπληρώνουν τα απαιτούμενα όρια για να πάρουν την Στρεμματική Ενίσχυση.

Σε διαφορετική περίπτωση μειώστε τα όρια, έτσι ώστε να μην χαθεί είτε ένα Ευρώ από τους παραγωγούς.

Επίσης, όπως σας έχουμε ενημερώσει, ο νομός Ηλείας είναι ο πιο πρώιμος νομός σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδο 2019 και οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τα οποία είναι πάρα πολλά.

Κύριε Υπουργέ

Επιβάλλεται να δοθεί η Στρεμματική Ενίσχυση των δύο προϊόντων το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν τις καλλιέργειες . Όπως δεσμευτήκατε και το κάνατε και δώσατε τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ τον Ιανουάριο είναι εφικτό να δοθούν και οι Στρεμματικές ενισχύσεις των δύο προϊόντων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο και θα προχωρήσετε στην υλοποίησή του».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,203125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version