Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κατάργηση ιστορικού μοντέλου ενισχύσεων προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και συνυπέγραψε η Ευρωπαϊκή Αριστερά

Κατάργηση ιστορικού μοντέλου ενισχύσεων προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και συνυπέγραψε η Ευρωπαϊκή Αριστερά


Κατάργηση του ιστορικού μοντέλου κατανομής των ενισχύσεων στην Ευρώπη και ένα ενιαίο ύψος δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, που κατά ορισμένες εκτιμήσεις, δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ στο στρέμμα, φέρνει σχετική τροπολογία των Ευρωπαίων Πράσινων (EFA), που συνυπέγραψε το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL), στο οποίο ανήκουν και οι ευρωβουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία δέχεται ήδη πυρά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Ελλάδα, με την τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ, κα Φωτεινή Αραμπατζή, να κάνει λόγο για «συμφωνία που βλάπτει κατάφωρα τα ελληνικά συμφέροντα». «Δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο της τροπολογίας», δήλωσε εξάλλου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παπαδόπουλος.

Γνώστες των δεδομένων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που περάσει η τροπολογία, τότε, η χώρα μας και οι αγρότες, θα εξέλθουν ξεκάθαρα αδικημένοι. Αυτό θα συμβεί, γιατί στο ενδεχόμενο πλήρους εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων η χώρα μας θα υποχρεωθεί, πέραν από το να απεμπολήσει το ιστορικό μοντέλο καταβολής των ενισχύσεων, να πάει σε ένα μέσο όρο στρεμματικής ενίσχυσης, πολύ κάτω από τον σημερινό των 52,4 ευρώ στο στρέμμα, που λαμβάνουν οι αγρότες μας.

«Χώρες με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, που λαμβάνουν σήμερα 16 και 18 ευρώ στο στρέμμα, επειδή μπήκαν τελευταίες στην ΕΕ, θα λάβουν, αν περάσει η τροπολογία, περισσότερα χρήματα και η χώρα μας που παίρνει σήμερα κατά μέσο όρο 52,4 ευρώ, θα χάσει πολλά χρήματα τη νέα προγραμματική περίοδο», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι για να περάσει η τροπολογία θα πρέπει να ψηφιστεί και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διαφωνεί.

Μια άλλη διάσταση δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο βουλευτής νομού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος μας είπε ότι «σαφώς και διαφωνούμε με το περιεχόμενο της τροπολογίας, στην οποία δεν συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές μας».

Φωτεινή Αραμπατζή: Πλήττονται κατάφωρα τα ελληνικά συμφέροντα

Εξάλλου, σοκ για τους αγρότες και το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου χαρακτήρισε η βουλευτής νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κα Φωτεινή Αραμπατζή, την τροπολογία, με την οποία, όπως τονίζει «οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συμφωνούν με την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, βλάπτοντας κατάφωρα τα ελληνικά συμφέροντα».

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει σε γραπτή της δήλωση ότι «λίγες ημέρες πριν την ψήφιση των Στρατηγικών Σχεδίων της Νέας ΚΑΠ 2021-2027 από την αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στην πλήρη στρεμματική εξίσωση (εξωτερική σύγκλιση) των ενισχύσεων, δηλαδή σε ένα σενάριο καταστροφικό για την Ελλάδα».

«Τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δήθεν διαβεβαιώνει για τη αντίρρηση της χώρας σε αυτό το επικίνδυνο σενάριο», υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή, «οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία συντάσσονται ευθέως με τις θέσεις των χωρών Visegrad. Η στάση αυτή, όμως, των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε οφείλεται σε επικίνδυνη άγνοια, είτε αποτελεί άλλη μια εκδήλωση της συνειδητής καταδίωξης του πρωτογενούς τομέα, λειτουργεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων».

Η κα Αραμπατζή επισημαίνει πως είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 2017 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, η επί της αρχής συμφωνία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με τη θέση των χωρών Visegrad για πλήρη εναρμόνιση (εξωτερική σύγκλιση) των κοινοτικών επιδοτήσεων.

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει αμέσως την κατάπτυστη αυτή τροπολογία», καταλήγει η βουλευτής της ΝΔ.

«Προβληματισμό στους αγρότες προκαλεί η κίνηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσουν τροπολογία που προβλέπει την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, βλάπτοντας τα ελληνικά συμφέροντα και δημιουργώντας ένα ακόμα σοβαρότατο πλήγμα στην αγροτική οικογένεια», σχολίασε σχετικά και ο κ. Σπήλιος Λιβανός, υποψήφιος βουλευτής Αιτωοακαρνανίας της ΝΔ.

«Την ώρα που στην Ευρώπη μαίνεται η αντιπαράθεση για το τι πρέπει να γίνει με τις αγροτικές αποζημιώσεις, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν τροπολογία στηρίζοντας τη θέση των χωρών Visegrad, που επιδιώκει τη βίαιη σύγκλιση των στρεμματικών ενισχύσεων στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας πως θα δουν την άμεση και ουσιαστική περικοπή των επιδοτήσεων που λαμβάνουν σήμερα. Η αρνητική αυτή πρόταση για τους αγρότες μας προτείνεται για να επιτευχθεί πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Καλώ την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Βαρεμένο και Τριανταφύλλου, να δώσουν άμεσα τέλος σε αυτά τα σενάρια που θα οδηγήσουν την Αιτωλοακαρνανία και το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου σε περαιτέρω εξαθλίωση και να ξεκαθαρίσουν άμεσα ποια είναι η θέση τους και αν καταδικάζουν την ενέργεια των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες, έχοντας βιώσει τα τελευταία χρόνια την υπερφορολόγηση και την παντελή απουσία σαφούς αγροτικής στρατηγικής, δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν νέες οδυνηρές περικοπές στα εισοδήματά τους», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

Τροπολογία CA7

Υποβάλλεται από Πράσινους-EFA, GUE-NGL

Άρθρο 79

Κατανομή κονδυλίων ΕΓΤΑΑ και ΕΓΤΕ

1. Ο οικονομικός φάκελος για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 286.143 εκατ. ευρώ σε τιμές 2018 (EUR 332.511 εκατ. σε τρέχουσες τιμές).

Μέσα στον οικονομικό φάκελο και εκτός των διατάξεων του Κεφαλαίου Ι του Τίτλου ΙΙ της [ΚΑΠ οριζόντιος κανονισμός], το ΕΓΤΕ θα χρηματοδοτεί τους τύπους παρεμβάσεων που σχετίζονται με:

(a) άμεσες ενισχύσεις που καθορίζονται στο άρθρο 14·

(b) τομεακές παρεμβάσεις που καθορίζονται στο κεφάλαιο III του τίτλου III. 2. Το ΕΓΤΑΑ χρηματοδοτεί τους τύπους παρεμβάσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο IV του τίτλου III.

2. Ο οικονομικός φάκελος του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 96.712 εκατ. ευρώ σε τιμές 2018 (EUR 109.000 εκατ. σε τρέχουσες τιμές)

Το ΕΓΤΑΑ θα χρηματοδοτεί τους τύπους παρέμβασης που αναφέρονται στο Κεφάλαιο IV του Τίτλου III, τεχνική βοήθεια στα κράτη-μέλη όπως αναφέρεται στο Άρθρο 112 και τεχνική βοήθεια στην Κομισιόν όπως αναφέρεται στο Άρθρο 83 (2).

2.a (νέο) η κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,71875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version